65 de tineri au murit si 147 au fost răniți după ce scena din clubul Colectiv a luat foc accidental, în timpul unui concert rock, la 30 octombrie 2015 | Foto: Profimedia

Un tribunal din Brazilia a condamnat vinerea trecută patru persoane la pedepse cuprinse între 18 și 22 de ani de închisoare pentru incendiul izbucnit în 2013 în clubul Kiss din orașul Santa Maria, care a ucis 242 de persoane și a rănit peste 600, majoritatea studenți – o tragedie comparată cu cea din clubul bucureștean Colectiv.

Verdict după 9 ani

Cei condamnați au fost doi patroni ai clubului și doi membri ai formației. Pedeapsa a venit însă cu întârziere, la nouă ani de la tragedie, iar deocamdată, după cum a scris presa braziliană, niciun oficial, funcționar sau pompier nu a fost pedepsit. Asta, deși au existat mai multe nereguli, iar pompierii au fost acuzați, printre altele, că au ascuns dovezi privind funcționarea clubului fără autorizație de securitate la incendiu.

Flori la ușile clubului de noapte Kiss, după incendiul din 27 ianuarie 2013, în Santa Maria | Foto: Profimedia

Flávio Silva și Paulo Carvalho, doi părinți ai unor tineri care au pierit în tragedie, președinte și director la Asociația care reprezintă familiile victimelor și supraviețuitorii, au răspuns întrebărilor Libertatea, spunând că se simt în cele din urmă eliberați, după aflarea pedepsei.

Ei au criticat lentoarea procesului, observând că aceasta poate fi legală, dar nu poate fi „justificată din punct de vedere normal”.

Critici au fost îndreptate și spre procedurile care au permis, cel puțin deocamdată, funcționarilor și pompierilor responsabili pentru încălcarea regulilor să scape nepedepsiți.

Însă în același timp, cei doi au salutat faptul că procesul – judecat de un juriu popular – va servi de acum drept precedent pentru judecarea dosarelor în cazul unor tragedii similare.

242 de persoane au murit în incendiul din 2013 de la clubul de noapte Kiss | Foto: Profimedia

„Nerespectarea regulilor sau lăcomie”

Flávio Silva și Paulo Carvalho au adresat și un mesaj pentru supraviețuitorii și familiile victimelor din Colectiv, îndemnându-i să nu cedeze. 

„Exemplul pe care țările trebuie să îl urmeze, pentru evitarea tragediilor, este pedepsirea exemplară a celor vinovați, fie că a fost vorba despre nerespectarea regulilor sau de lăcomie”, spun cei doi.

„Membrii familiilor s-au simțit eliberați”

Libertatea: Patru inculpați au fost condamnați săptămâna trecută la mulți ani de închisoare pentru responsabilitatea lor în tragedia din clubul Kiss. În primul rând, aș vrea să vă întreb: considerați că pedeapsa a fost una corectă? Cum ați primit vestea și cum au primit brazilienii în general vestea?
Flávio Silva și Paulo Carvalho: Pedeapsa a fost exemplară. Fără îndoială, ar fi putut fi o pedeapsă mai aspră, deoarece au existat multe acțiuni rău intenționate. 

Totuși a fost o pedeapsă corectă, iar membrii familiilor s-au simțit eliberați la aflarea acestei decizii.

Au existat multe manifestări de susținere ale brazilienilor din întreaga țară. Cu certitudine, alți părinți și copii, nu numai rudele victimelor și supraviețuitorii, vor fi mai în siguranță datorită temerilor patronilor și muzicienilor privind organizarea de evenimente fără mijloace de prevenire a incendiilor.

Flávio Silva și Paulo Carvalho:

– Au trecut aproape nouă ani de la tragedie. De ce a fost nevoie de așa de mult timp pentru acest proces?
Deoarece sistemul judiciar brazilian permite multe apeluri și din cauza încetinelii cu care funcționează justiția.

Din păcate, asta se întâmplă în multe țări. Poate că este un lucru legal, dar imposibil de justificat din punct de vedere moral.

10 decembrie 2021: rudele victimelor incendiului din 2013 de la clubul de noapte Kiss, la finalul procesului, în Porto Alegre, Brazilia. Justiția braziliană i-a condamnat pe cei patru acuzați în incendiul de la un club de noapte din sudul țării la pedepse cu închisoarea între 18 și 22 de ani, la aproape nouă ani de la evenimentul care a făcut 242 de morți | Foto: Profimedia

Un proces care a stabilit un precedent

– Am citit în presa braziliană că acest proces va servi drept precedent pentru toate cazurile similare din viitor. Ce înseamnă asta?
– Da, de fapt, niciodată în precedentele tragedii provocate de incendii cei vinovați nu au fost judecați de un juriu popular. Acesta va fi un precedent pentru viitor.

Asta înseamnă că morțile vor putea fi evitate. Scopul este să ajungem la toleranță zero. 

Azi există încă decese cauzate de incendii în Brazilia. În fiecare an există 3.000 de decese. Majoritatea ar putea fi evitată dacă legile și regulile ar fi respectate. Una dintre cauze este aceea că nu le este teamă.

Ne așteptăm la o scădere a numărului de incendii în spații în general nesigure, cum ar fi lăcașurile de rugăciune, spitalele, clădirile, locuințele, cinematografele, căminele pentru vârstnici, școlile, cluburile.

– Din câte am văzut, niciun oficial nu a fost pedepsit pentru tragedie. Unii pompieri au primit pedepse blânde, dar nu unele finale. Ce așteptați în acest caz?
– Fără îndoială, există și alții responsabili pentru incendiu și ei trebuie să răspundă pentru acțiunile și omisiunile lor. Ministerul Public i-a scos pe funcționarii civili din acest proces.

Membrii familiilor nu s-au conformat și avocatul nostru specializat în Drept Internațional a înaintat o petiție la Curtea Interamericană a Drepturilor Omului. Astfel, este important ca guvernul și statul brazilian să răspundă tribunalului internațional.

Asta nu reduce însă vina individuală a fiecărui individ. Toți trebuie să răspundă și să-și primească pedeapsa.

Cât despre pompieri, același lucru. Au fost judecați de un tribunal militar, deoarece sunt parte a Poliției Militare. Au primit pedepse blânde și sunt toți în libertate. 

„Tragediile pot fi evitate”

– După toți acești ani credeți că s-a schimbat ceva în bine după tragedie? Poate măsurile de siguranță în cluburi? Sau atitudinea brazilienilor? A învățat ceva Brazilia din tragedie?
– Chiar și înainte de proces au existat schimbări. Statul brazilian a adoptat legi și reguli din statele care erau mai riguroase în prevenirea incendiilor. Dar este totuși puțin cam târziu, iar exemplul procesului va fi mai important.

Dacă legile și regulile existente la momentul respectiv ar fi fost respectate, tragedia nu ar fi avut loc.

64 de oameni și-au pierdut viața în tragedia de la Colectiv | Foto: Hepta

– În România este așteptată, în curând, o decizie finală a instanței în cazul Colectiv, un incendiu cu 64 de oameni morți. Aveți un mesaj pentru familiile victimelor și pentru supraviețuitori?

 – Da, nu cedați niciodată! Am trecut prin asta și am făcut-o mulțumită perseverenței familiilor care au cerut dreptate. Chiar dacă este încă parțială, ea totuși a fost înfăptuită. Asta a adus o mare eliberare.

Suntem siguri că sentimentele familiilor victimelor din România sunt aceleași cu cele ale brazilienilor. Suntem alături de voi, așa cum sunt alături de voi și familiile victimelor tragediei din Cromañón, Argentina, care a avut loc în 2004. 194 de tineri au murit și mai bine de 600 au fost răniți.

Contați pe noi pentru orice aveți nevoie. Exemplul pe care țările trebuie să îl urmeze, pentru evitarea tragediilor, este pedepsirea exemplară a celor vinovați, fie că a fost vorba despre nerespectarea regulilor sau de lăcomie. Tragediile pot fi evitate. 

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News