Audierile au loc cu ușile închise, lucru condamnat de SUA și de ziarul american la care este angajat Gershkovich.
În imagini filmate miercuri dimineață, înaintea procesului, jurnalistul apare în interiorul unei cuști de sticlă a tribunalului, tuns zero.
Audierea sa a început la ora locală 11.00 (9.00 ora României – n.r.) la Tribunalul Regional Sverdlovsk din Ekaterinburg. În rechizitoriu, procurorii ruși au declarat că, „sub instrucțiunile CIA” și „folosind metode conspirative minuțioase”, Gershkovich „colecta informații secrete” despre o fabrică de tancuri rusească.
Niciun reporter, prieten, membru al familiei sau membru al personalului Ambasadei SUA nu va putea intra în sala de judecată în timpul procesului, care se preconizează că va dura mai multe luni. Dacă va fi condamnat, jurnalistul riscă până la 20 de ani de închisoare.
Gershkovich a fost arestat în martie 2023 a fost arestat în timp ce făcea reportaje pentru Wall Street Journal, în orașul Ekaterinburg din Urali.
Jurnalistul, guvernul SUA și WSJ au negat vehement acuzațiile, iar la două săptămâni de la arestarea acestuia, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat ca fiind deținut pe nedrept și a solicitat eliberarea lui imediată.
Evan Gershkovich, fiul unor emigranți din era sovietică în SUA, născut în Statele Unite, este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia după Războiul Rece.
Pjotr Sauer, reporter pentru ziarul britanic The Guardian și prieten al lui Gershkovich, a declarat pentru CNN că „Evan este doar un jurnalist onest”, subliniind că autoritățile ruse nu au prezentat nicio dovadă împotriva sa.
„Nu ne ținem respirația, ar putea dura săptămâni sau luni. Și nu prea avem încredere în sistemul judiciar rus. În mod realist, credem că Rusia îl va condamna pentru că l-au arestat în cele din urmă pentru că este o monedă de schimb pentru Moscova, pentru Putin, pentru a fi schimbat”, a declarat Sauer, care a făcut schimb de scrisori cu Gershkovich înainte ca reporterul american să fie transferat la Ekaterinburg.
SUA nu se așteaptă ca Gershkovich să aibă „un proces liber și echitabil”
Înaintea procesului, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA „cu siguranță” nu se așteaptă ca Gershkovich să aibă „un proces liber și echitabil, având în vedere că acestea sunt acuzații care nu ar fi trebuit niciodată să fie aduse în primul rând”.
Personalul ambasadei călătorește la Ekaterinburg și va încerca să asiste la proces, a mai spus Miller.
De la arestarea sa, Gershkovich a fost deținut în penitenciarul Lefortovo din Moscova, petrecând aproape întreaga zi într-o celulă mică, perioada sa de detenție preventivă fiind prelungită de mai multe ori.
„Se descurcă cum poate mai bine, într-un spațiu minuscul, o oră mergând afară – șase pași, șase pași, șase pași. Face exerciții fizice, meditează, citește mult, răspunde la scrisori. Cunoștințele sale de limbă și cultură rusă l-au ajutat să se adapteze la situație”, a declarat mama lui, Ella Milman, într-un interviu recent pentru WSJ.
După ce procurorii ruși au aprobat punerea sub acuzare a lui Gershkovich la începutul acestei luni, redactorul-șef al Wall Street Journal, Emma Tucker, a declarat că acesta se confruntă cu o acuzație „falsă și nefondată”.
„Cea mai recentă mișcare a Rusiei către un proces fictiv este, deși așteptată, profund dezamăgitoare și totuși nu mai puțin scandaloasă. Evan a petrecut 441 de zile deținut pe nedrept într-o închisoare rusă pentru simplul fapt că și-a făcut meseria. Evan este jurnalist. Denigrarea lui Evan de către regimul rus este respingătoare, dezgustătoare și bazată pe minciuni calculate și transparente. Jurnalismul nu este o infracțiune. Cazul lui Evan este un atac asupra libertății presei”, a declarat Tucker.
În discursul său privind starea Uniunii din martie – cu părinții lui Gershkovich în sală – președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa lucrează „nonstop pentru a-l aduce acasă pe Evan” și pe alți „americani deținuți pe nedrept în întreaga lume”.
De partea sa, președintele rus Vladimir Putin a sugerat, într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, că Moscova ar putea fi dispusă să îl elibereze pe Gershkovich în schimbul lui Vadim Krasikov, un fost colonel al organizației ruse de spionaj intern, care a fost condamnat pentru asasinarea unui fost luptător cecen, la Berlin în 2019.
Foto: Profimedia