Cuprins:
Cornel Onilă, 8 ani de închisoare pe fond
Cei doi foști clerici de rang înalt au fost condamnați în primă instanță pentru acte sexuale orale cu elevi minori de la Seminarul Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Huși, dar mai au o șansă de a-și dovedi nevinovăția în apel.
Înalta Curte de Casație și Justiție va lua în discuție, pe 12 decembrie 2024, un nou termen în apel în dosarul în care fostul episcop Cornel Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru sunt judecați pentru agresiunile sexuale comise împotriva tinerilor pe care trebuiau să îi învețe tainele preoției.
Pe data de 27 iunie 2024, Curtea de Apel Galați l-a condamnat pe fond pe Cornel Onilă la 8 ani de pușcărie, iar pe Sebastian Jitaru – la 15 ani de închisoare pentru agresiuni sexuale și viol.
Cei doi au făcut apel la Înalta Curte (dosar 647/45/2020), iar decizia definitivă va fi pronunțată de un complet format din judecătoarele Rodica Aida Popa (președinte), Oana Bunel și Simona Elena Cîrnaru.
Proces cu ușile închise
Procesul se desfășoară în spatele ușilor închise, având în vedere natura infracțiunilor deduse judecății.
Odată cu finalizarea procedurilor în camera preliminară, de pe portalul instanțelor de judecată au dispărut toate informațiile cu privire la acest dosar.
În faza de fond, procesul a început la Curtea de Apel Iași, apoi a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, instanță care a pronunțat hotărârea de condamnare.
Ajuns în fața Înaltei Curți, Cornel Onilă a declarat public că „oricine poate fi acuzat în această țară”.
De aceea, Libertatea a strâns informațiile de pe ReJust.ro, portalul de jurisprudență al CSM, pentru a vedea ce rețin exact procurorii în rechizitoriu și cum s-au apărat până acum Onilă și Jitaru.
- Procurorii notează în rechizitoriul din 2020 că inculpatul Cristi Sebastian Jitaru ar fi întreținut acte sexuale orale și anale cu trei elevi minori ai Seminarului Teologic din Huși, în perioada 2015-2017, cu o frecvență de „cel puțin o dată – de două ori pe săptămână, inclusiv în vacanțele școlare”.
- În ceea ce-l privește pe Corneliu Onilă, acesta ar fi întreținut acte sexuale orale cu un minor în perioada februarie – mai 2017.
Iată cum descrie situația, de fapt, unul dintre martorii din dosar:
„Cam la două săptămâni distanță de la primul episod, spre finalul lunii februarie, ajungând iar la chilie, la (Jitaru – n.r.), pentru a povesti cum evoluează avansurile episcopului (Onilă – n.r.), călugărul confident a pus iar un film porno și profitând de lipsa victimei de reacție, pe care aceasta a pus-o pe seama fricii, i-a tras pantalonii în jos în timp ce se afla pe pat, l-a pipăit din nou, a început să îl masturbeze, apoi i-a făcut un sex oral”, se arată în încheierea de ședință din 18 februarie 2021 a Curții de Apel Iași.
Este de menționat că inculpatul Cristi Sebastian Jitaru era în respectiva perioadă pe cea mai înaltă treaptă a călugăriei (arhimandrit), în timp ce Corneliu Onilă deținea cel mai înalt grad preoțesc (episcop). Din aceste poziții, Jitaru a abuzat sexual trei minori, iar Onilă – unul.
Onilă și Jitaru voiau o descriere cât mai exactă a faptelor
În procedura de cameră preliminară, pe data de 18 februarie 2021, Jitaru și Onilă au încercat să scape de acuzațiile de viol, agresiune sexuală și șantaj, avocații lor invocând, printre altele, următoarele nereguli:
- „În ceea ce privește infracțiunea de șantaj în formă continuată reținută în sarcina inculpatului (Jitaru – n.r.), ca fiind săvârșită în dauna persoanei vătămate (…), din rechizitoriu, din prisma actelor procesuale arătate în faza de urmărire penală, nu avem numărul actelor materiale reținute.
- Așadar, nu se indică cu privire la aceste presupuse acte materiale data și locul săvârșirii, contextul spațio-temporal, inculpatul (Jitaru – n.r.) fiind pus în situaţia în care nu ar putea să îşi facă apărarea. (…)
- Aceeaşi situație există şi la infracțiunea de viol în formă continuată reținută în sarcina inculpatului (Jitaru – n.r.) presupus a fi săvârșită în dauna persoanei vătămate (…) şi a infracţiunii de viol săvârşită în dauna persoanei vătămate cu identitate protejată (…).
- La secțiunea «În drept» din rechizitoriu la fila 66 se reține că faptele constând în minim 9 acte sexuale orale săvârşite de către inculpatul (Jitaru – n.r.) asupra persoanei vătămate, minore la acea vreme, (…) în perioada 26.07.2015 – vara anului 2016, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de viol în formă continuată.
- La secțiunea «Situația de fapt», în rechizitoriu nu se descrie decât un singur act material, celelalte presupuse 8 acte materiale nefiind descrise, formularea din rechizitoriu, la fila 51, și anume că persoana vătămată spune că acest lucru (efectuarea de acte sexuale orale) s-a repetat de încă 8 ori în următoarele luni, fără a se fi indicat data, locul în care se presupune a fi săvârșite, nu îndeplinește necesitatea descrierii actelor materiale.
- Învederează că în răspunsul Parchetului la excepţiile invocate, la fila 3, se arată că este imposibil a se preciza momentul fiecărui act, având în vedere că acestea se petreceau spontan, în momentul în care inculpatul era ferit de privirile sau prezența altor persoane. Înţelege astfel că inclusiv Parchetul oarecum recunoaște indirect că nu avem o descriere a actelor materiale a celorlalte 8 acte materiale (…).
- Pentru inculpatul (Onilă Cornel – n.r.) (…) solicită a se observa faptul că, în ceea ce priveşte infracțiunea de agresiune sexuală, deşi se reţine forma continuată, nu reiese din cuprinsul actelor procesuale ori a rechizitoriului numărul actelor materiale reținute, nefiind individualizate destul de precis actele de natură sexuală reținute în sarcina inculpatului.
- (Avocatul – n.r.) face referire la numărul de acte materiale, data și locul săvârșirii presupusei fapte în detrimentul persoanei vătămate (…).
- De asemenea, nici la infracțiunea de viol nu s-au individualizat în mod concret actele materialele reţinute în sarcina inculpatului, care este acest număr de acte materiale, contextul spaţio-temporal în care se reține că ar fi fost comise aceste fapte.
- Solicită a se observa faptul că ceea ce se reține prin rechizitoriu – cel puţin la infracțiunea de viol – vizează două-trei acte materiale, neştiind exact perioada când s-au săvârşit pentru (…) a se fi putut face apărări în timpul urmăririi penale, pentru că, raportat la o anumită dată și faptă imputată, puteau fi aduse probe în timpul urmăririi penale, precum că inculpaţii ar fi putut fi plecați din localitate sau existau probe că nu se aflau la locul în care susține partea vătămată că ar fi fost.
- Precizează că declaraţia persoanei vătămate este practic coloana vertebrală a acestui dosar și descrierea faptelor din rechizitoriu este preluată mot-a-mot din declarația acestei persoane vătămate. Nu poate să cadă în sarcina instanței de judecată individualizarea faptelor pentru că nu este nici legal și nici nu este respectat dreptul la apărare al inculpatului”, se arată în Încheierea de ședință a Curții de Apel Iași, din data de 18 februarie 2021.
Orgiile sexuale ale lui Onilă și Jitaru de la Seminarul Teologic Huși
Pe data de 21 decembrie 2020, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași i-au trimis în judecată pe Cristi Sebastian Jitaru (arhimandrit) și Cornel Onilă (episcop) pentru infracțiunile sexuale pe care le-au comis la Seminarul Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Huși.
Călugărul arhimandrit Cristi Sebastian Jitaru a fost trimis în judecată pentru:
- Viol în formă continuată (împotriva a 3 părți vătămate)
- Șantaj în formă continuată
- Agresiune sexuală.
Episcopul de Huși Cornel Onilă fost deferit justiției pentru:
- Agresiune sexuală în formă continuată
- Viol în formă continuată (tentative de viol prin act sexual oral și o faptă în formă consumată).
În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:
- „Inculpatul (Jitaru Sebastian Cristi – n.r.) a săvârșit acte sexuale asupra persoanei vătămate (…), prin constrângere psihică, în luna februarie 2017, respectiv mângâierea băiatului în zona organelor sale genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea și supunerea sa, în final, profitând de lipsa de reacție pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat.
- De asemenea, inculpatul (Jitaru Sebastian Cristi – n.r.), în baza unei rezoluții infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, a exercitat o constrângere psihică constantă asupra persoanei vătămate (…), prin amenințarea victimei cu diverse consecințe catastrofice ce le-ar avea de suportat în situația în care s-ar opune avansurilor profesorului său, pentru a-l determina pe (acesta – n.r.) să sufere ceva, respectiv să suporte și să accepte agresiunile sexuale la care era supus de către episcopul (Onilă Cornel – n.r.), în scopul de a obține un folos nepatrimonial, respectiv material video ce inculpatul plănuia să îl folosească drept monedă de șantaj.
- S-a mai reținut că inculpatul (Jitaru Sebastian Cristi – n.r.) a săvârșit minim 9 acte sexuale orale, asupra persoanei vătămate minore la acel moment (…), în perioada 26.07.2015 – vara anului 2016, comise în baza unei rezoluții infracționale unice.
- Inculpatul (Jitaru Sebastian Cristi – n.r.), în luna aprilie a anului 2015, în mașina agresorului, a pipăit pe persoana vătămată (…) în zona organelor genitale, a dezbrăcat forțat pe minor și i-a atins penisul, prin constrângere fizică și psihică.
- Inculpatul (Jitaru Sebastian Cristi – n.r.) a săvârșit acte sexuale orale și anale, prin constrângere fizică si psihică asupra persoanei vătămate minore (…), derulate în perioada mai 2015-iunie 2017, cu o frecvență de cel puțin o dată – de două ori pe săptămână, inclusiv în vacanțele școlare.
- Inculpatul (Onilă Cornel – n.r.) a săvârșit acte sexuale prin constrângere psihică în dauna persoanei vătămate minore (…), în perioada februarie-mai 2017, respectiv săruturi cu limba, mângâierea băiatului în zona organelor sale genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o pune pe organele sexuale ale adultului profesor.
- Inculpatul (Onilă Cornel – n.r.), în perioada 19-23 mai 2017, a comis fapte în dauna persoanei vătămate (…), respectiv inițiative de a-i face sex oral tânărului, finalizate cu un astfel de act reușit, dus până la capăt, după cum se observa și pe filmările aflate la dosar, fapte săvârșite prin constrângere psihică”, notează anchetatorii.