„În sfârşit am apucat, mulţumită lui Dumnezeu, şi momentul depunerii raportului de expertiză”, a declarat judecătoarea Iuliana Ciolcă, preşedinta completului, după ce azi grefiera a anunţat că au ajuns documentele pe care instanța le ceruse de la experții contabili, încă din decembrie 2020.

Următorul termen: 11 octombrie

Raportul de expertiză contabilă ocupă două bibliorafturi, şi urmează să fie depus şi în format electronic. 

În 2020, chiar înainte de pronunțarea verdictului final, Curtea de Apel Bucureşti ceruse suplimentarea probatoriului din dosar, cu un raport de expertiză ce ar trebui să clarifice dacă din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit acuzării, dilua biocidele.

La termenul de azi, instanța le-a cerut inculpaţilor şi reprezentanţilor spitatelor constituite părţi civile să vină cu DVD-uri pentru a încărca raportul contabil, urmând ca apoi să depună şi eventualele obiecţiuni, care vor fi discutate la termenul următor, pe 11 octombrie.

Leva cere să se constate prescrierea faptelor

Parchetul General a deschis dosarul Hexi Pharma, în mai 2016, în urma dezvăluirilor publicate de echipa de reporteri de investigație a GSP 

La termenul de azi, Mihail Leva, şeful de producţie de la Hexi Pharma, care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni de închisoare, a cerut încetarea procesului, invocând că s-a împlinit termenul de prescripţie a faptelor de care e acuzat, ca urmare a deciziilor CCR.

Judecătoarea Ciolcă a anunţat că va proroga discutarea acestei cereri, până la finalul cercetării judecătoreşti. 

Expertele, amenințate cu amenda maximă

La termenul trecut, din 14 iunie anul acesta, cele două experte desemnate să întocmească raportul contabil, Eugenia Dumitru și Ionela Mărculescu, anunţaseră că-şi vor termina treaba până la 30 septembrie 2022. 

Instanţa le-a pus însă în vedere să finalizeze expertiza până pe 1 septembrie, avertizându-le că, în caz contrar, vor primi maximum de amendă prevăzut de lege: 5.000 de lei.

La termenul din 3 mai, aceleaşi experte, care raportaseră că „au prelucrat 90% din date”, au fost amendate, cu câte 2.500 de lei fiecare, „pentru tergiversarea efectuării expertizei”.

Tribunalul Bucureşti: „Au pus în pericol viața a milioane de pacienți”

Dosarul Hexi Pharma a fost trimis în judecată de Parchetul General pe 6 martie 2017. Firma care producea dezinfectanţii folosiţi în aproape toate spitalele din România a fost acuzată de săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (7 cu consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 de acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În acelaşi dosar, Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, şi Mihail Leva, şef de producţie al Hexi Pharma, au fost acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe 30 ianuarie 2019, Tribunalul Bucureşti a dat primul verdict în acest dosar:

  • Flori Dinu a fost condamnată de la 3 ani de închisoare,
  • Mihail Leva – la 3 ani şi 8 luni de închisoare,
  • Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2,6 milioane de lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă.

„Prin activitatea infracțională desfășurată de către cei doi inculpați pe parcursul unei îndelungate perioade de timp, aceștia au pus în pericol sănătatea şi viața a milioane de pacienți care au beneficiat de servicii medicale din partea unităților sanitare cărora inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL le-a livrat acele biocide ineficiente”, precizează judecătorul de la Tribunalul București, în motivarea sentinței.

Apelul se judecă de peste 3 ani

Inculpaţii, dar şi procurorii au atacat decizia Tribunalului Bucureşti, iar în mai 2019 dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care va pronunţa verdictul final. În septembrie 2020, procesul se terminase şi instanţa rămăsese în pronunţare, însă tot ceea ce a urmat apoi a dus la blocarea procesului:

30 octombrie 2020. Completul format din judecătoarele Lucreţia Postelnicu (preşedinta de atunci a completului) şi Iuliana Ciolcă a amânat pronunţarea verdictului pentru data de 12 noiembrie 2020.

12 noiembrie 2020. Chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive, instanţa a anunţat repunerea cauzei pe rol, în vederea discutării reluării cercetării judecătoreşti.

10 decembrie 2020. Cele două judecătoare au cerut suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză ce ar trebui să clarifice:

  • ce cantitate de substanţă activă exista în depozitele Hexi Pharma, la 1 martie 2015 şi, respectiv, la 16 mai 2016;
  • care este cantitatea de produse fabricate de Hexi Pharma în perioada 1 martie 2015 – 16 mai 2016, cu indicarea fiecărei categorii de produse, prin stabilirea loturilor de produse, dacă e posibil;
  • dacă, pentru cantitatea de produse fabricate, s-a folosit o cantitate de substanţă activă conform reţetelor de fabricaţie folosite de Hexi Pharma şi, respectiv, conform avizelor date de autorităţile statului pentru fabricarea acelor produse.

13 mai 2021. Primul expertul chimist desemnat a anunţat, în sala de judecată, că nu mai poate întocmi raportul, iar instanţa a desemnat un alt expert.

10 iunie 2021. Numită de CSM director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii (pentru un mandat de 3 ani), Lucreţia Postelnicu, fosta preşedintă a completului, a fost detaşată de la Curtea de Apel Bucureşti.

24 august 2021. Noul expert chimist a depus la dosar prima expertiză, cea chimică.

9 septembrie 2021. Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis că noul complet din dosarul Hexi Pharma va fi compus din judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea.

19 octombrie 2021. După ce expertul contabil Eugenia Dumitru a anunţat că nu-şi poate termina treaba decât în octombrie 2022, instanţa a decis desemnarea unui al doilea expert contabil în cauză (Ionela Mărculescu), astfel încât raportul să fie gata până în decembrie 2021.

Dar de atunci, procesul a fost amânat, succesiv, în aşteptarea acestui raport de expertiză, care a fost finalizat abia în septembrie 2022.

 
 

Urmărește-ne pe Google News