Considerați de procurori ca fiind vinovați de moartea lui Gheorghe Ursu (decedat în 1987), Vasile Hodiș – fost ofițer al Securității și Tudor Postelnicu, cel care a condus Securitatea între 1978-1987, au obținut o amânare la primul termen al procesului care poate aduce o condamnare oficială instituției de represiune și conducătorilor săi. Vasile Hodiş a declarat că vrea un nou termen pentru a-şi angaja un alt avocat, iar reprezentanții lui Postelnicu au anunțat că acesta nu se poate prezenta la proces.
Un alt ofițer al Securității, Marin Pârvulescu, este și el acuzat de procurorii Parchetului Militar de crime împotriva umanității și de torturarea lui Gheorghe Ursu. Cel de-a patra persoană considerată de către procurori vinovată de decesului lui Ursu este George Homoștean, fost ministru de Interne. El a decedat anul trecut așa că acțiunea se oprește în cazul său. Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, parte civilă în proces, a declarat că tatăl său a fost victima unui asasinat politic.
Dacă până acum în instanță au ajuns doar torționari din fostul sistem penitenciar, de această dată este vorba de reprezentanți ai Securității.
Cazul de tortură a pornit după ce Gheorghe Ursu – un inginer constructor, poet, scriitor și disident – a fost „turnat” la Securitate de colegii săi că ar deține un jurnal în care scrie negativ despre conducerea țării. A fost arestat la data de 21 septembrie 1985, pe motiv că deține 17 dolari, și a decedat la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava din cauza torturilor repetate. Reamintim că, anul trecut, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe ofițerii Securității pentru acuzație de crime împotriva umanității, iar pe Postelnicu și Homoștean pentru complicitate.
Cum tortura Securitatea
Înainte de arestare și după, Securitatea l-a supus pe Gheorghe Ursu la următoarele torturi fizice și psihice:
- A realizat percheziții fără temei în locuința lui Ursu la ore care să-l streseze pe acesta.
- Audieri repatete în care acesta era agresat verbal și fizic.
- Era urmărit mereu și înștiințat de acest lucru tocmai pentru a-l pune sub presiune psihică.
- A fost închis într-o celula cu doi deținuți de drept comun, Marian Cliță și Gheorghe Radu, care au primit ordin de la Securitate să exercite acte de violență asupra lui.
- A fost anchetat și torturat în arestul fostei Miliții din Calea Rahovei (arest aflat în aceeași clădire cu Direcția de Cercetări Penale a Securității).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro