Într-o ordonanţă semnată marţi, 20 iunie, judecătoarea Aileen Cannon a precizat că perioada de desfăşurare a procesului este de două săptămâni, începând din 14 august, şi că, în cazul în care dintr-un anumit motiv acesta va fi amânat, se va derula „cât mai curând” posibil.
Termenul limită pentru ca apărarea şi acuzarea să-şi prezinte moţiunile în legătură cu procesul este 24 iulie, urmând ca o audiere pentru a aborda toate aspectele legate de calendar să aibă loc pe 8 august.
Procurorul special Jack Smith, însărcinat cu ancheta, a promis că procesul împotriva lui Trump şi a asistentului său, Waltine Nauta, acuzat de complicitate, va fi „rapid” şi „în conformitate cu interesul public şi cu drepturile acuzaţilor”.
„Mi se pare un calendar strâns, iar instanțele sunt uneori surprinse de modul în care informațiile clasificate pot încetini un caz, atât din cauza legii procedurale, cât și a măsurilor de securitate implicate”, consideră David Aaron, un fost procuror federal care lucrează în prezent la firma de avocatură Perkins Coie, potrivit Reuters.
37 de capete de acuzare formulate împotriva lui Trump, care riscă 20 de ani de închisoare
Pe 13 iunie, Trump a fost acuzat de 37 de infracţiuni penale federale pentru manipularea necorespunzătoare a unor documente oficiale după ce a părăsit preşedinţia SUA.
Din cele 37 de acuzaţii, pentru care Trump a pledat nevinovat, 31 sunt pentru reţinerea în mod deliberat de documente legate de apărarea SUA, dar el este acuzat şi de obstrucţionarea justiţiei şi de ascunderea „coruptă” de documente sau înregistrări.
Unele dintre aceste infracţiuni se pedepsesc cu până la 20 de ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.
Trump este primul preşedinte sau fost preşedinte din istoria SUA care este acuzat penal de justiţia federală.
Judecătoarea Cannon, care este de origine columbiană şi cubaneză şi care a fost numită de Trump, îşi are instanţa în Fort Pierce, prin urmare procesul va avea loc în acest oraş din comitatul Palm Beach, acelaşi în care Trump are domiciliul legal.
Ordinul emis marţi este adresat apărării şi acuzării pentru a se pregăti în vederea procesului şi stabileşte termene pentru toate procedurile premergătoare.
Avocații lui Trump au primit ordin să nu divulge dovezi din proces
Luni, un alt judecător din cadrul instanţei care se ocupă de cazul lui Trump, Bruce E. Reinhart, le-a interzis avocaţilor fostului preşedinte să împărtăşească cu oricine din afara apărării dovezile produse în ce priveşte acuzaţiile la adresa sa.
Reinhart a subliniat în ordinul său că atât Trump, cât şi publicul, presa şi reţelele de socializare sunt incluse în ordin şi, prin urmare, nu pot păstra aceste informaţii, fie că este vorba de originale sau de copii ale documentelor.
Inculpaţii vor avea acces la probe doar „sub supravegherea directă a avocatului sau a unui membru al personalului apărării. Acuzaţii nu vor păstra copii ale materialelor”, se arată în hotărâre.
Judecătorul a subliniat că aceste probe pot fi folosite doar de inculpaţi şi de apărare şi „în legătură cu apărarea în acest caz şi pentru niciun alt scop”.
Foto: Profimedia Images