Ieri, la ultimul termen al procesului lui Vlad Pascu, avocații părților civile au cerut amânarea judecării cauzei după data de 24 aprilie, când e așteptată decizia CSM în legătură cu cererea Inspecției Judiciare, de suspendare a judecătoarei Ioana Ancuța Popovici. 

La procesul de ieri, judecătoarea a decis admiterea cererii de amânare și a anunțat că a formulat si ea o cerere de abținere. Cu alte cuvinte, a cerut să se retragă din acest dosar. Cererea a fost soluționată azi de Judecătoria Mangalia, care a respins-o, ca nefondată. Decizia e definitivă.

Cererea de abținere a judecatoarei Popoviciu vine după ce Inspectia Judiciara a cerut CSM-ului să o suspende din funcție, pe durata cercetărilor disciplinare. 

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”, se arată în comunicatul Inspectiei Judiciare.

Întrunită pe 17 aprilie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a anunțat că, la cererea judecătoarei Popoviciu și „pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia”, a amânat luarea unei decizi pentru data de 24 aprilie.

De ce se cere suspendarea judecătoarei

La primul termen al procesului de la Mangalia, judecătoarea Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă, şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces. 

La următorul termen, unul dintre avocații care-i reprezintă pe părinții victimelor a cerut recuzarea judecătoarei, motivând că „a dat dovada de gravă neglijență în administrarea dosarului”. Cererea de recuzare a fost respinsă de Judecătoria Mangalia, care a explicat că argumentele invocate de avocat sunt „cel mult chestiuni ce ţin de pregătirea profesională a doamnei judecător”.

Luna trecută, și procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, „având în vedere pericolul de tulburare a ordinii publice”, dar şi „percepția opiniei publice asupra imparţialităţiii judecătorilor” din Mangalia. Dar Curtea de Apel Constanța a respins solicitarea procurorilor, considerând-o neîntemeiată.

Ce a verificat Inspecţia Judiciară, în cazul judecătoarei

Pe 23 februarie 2024, după ce presa a dezvăluit ce s-a întâmplat la primul termen al procesului, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat și face verificări prealabile, ce vizează: 

  • respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date);
  • maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată; comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024;
  • existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai

Decizia Inspecției Judiciare de a cere suspendarea judecătoarei a venit după finalizarea verificărilor prealabile. Urmează cercetarea disciplinară, ce ar trebui să dureze 60 de zile și s-ar finaliza la mijlocul lunii viitoare. 

Sancţionată anul trecut, pentru „gravă neglijență”

În luna mai a anului trecut, tot la sesizarea Inspecţiei Judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat-o cu avertisment pe judecătoarea Popoviciu, pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Acesteia i-au fost reproșate „modul de conducere a ședinței de judecată și dispunerea măsurilor, a parcurgerii procedurii prealabile, prin încălcarea cu neglijență a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

Inspecţia Judiciară mai ceruse atunci ca judecătoarea Popoviciu să fie sancţionată şi pentru  „nerespectarea în mod nejustificat de către judecătorul vizat a obligațiilor legale și regulamentare de a întocmi minutele, de a efectua control la compartimentele unde a fost desemnată coordonator prin decizia președintelui instanței”, dar şi pentru „lipsa de diligență în vederea realizării unui management riguros al cauzelor cu care a fost învestit judecătorul, pentru ca derularea procedurilor judiciare să se realizeze în aşa fel încât să se asigure soluționarea acestora cu celeritate şi într-un termen rezonabil”.

În cazul acestor două acuzaţii, CSM a respins, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară.  

Judecătoarea Popoviciu e de 14 ani în magistratură

Ioana Ancuța Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea, în domeniul Drept, apoi a urmat un Masterat, specializarea Drept privat, în cadrul aceleiaşi facultăţi.

În perioada 2007 – 2009, a fost angajată consilier juridic la o societate comercială din Oradea, apoi a profesat ca avocat stagiar, la Baroul Bihor, timp de zece luni.

În octombrie 2009, ea a fost admisă la Institutul Naţional al Magistraturii şi a devenit auditor de justiţie. 

În iulie 2011, Ancuţa Popoviciu a fost numită judecător la Judecătoria Ineu, de unde s-a transferat la cerere, în martie 2022, la Judecătoria Mangalia. 

Conform informaţiilor de pe universuljuridic.ro, judecătoarea Popoviciu este doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News