UDPATE ora 12.22: Un nou termen a fost stabilit pentru 18 octombrie, în procesul în care Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă şi vătămare din culpă. Amânarea a fost decisă pentru că nu au fost finalizate expertizele medico-legale.

„Era previzibil că astăzi se amână. A fost cea mai scurtă şedinţă, pentru că n-aveai ce să faci astăzi, în afară de a stabili ce s-a întâmplat la expertiză, de ce nu sunt gata rapoartele şi nu au fost gata rapoartele pentru că s-au solicitat anumite specializări suplimentare de care, bineînţeles, medicii de la INML nu aveau cum să dispună în cadrul INML. Au fost trimişi către ortopedie copiii, către chirurgie plastică, chirurgie reparatorie şi atunci aceste documente au mai durat puţin până să ajungă la INML şi INML să facă expertiza în baza acestor rapoarte emise de către alte instituţii, cum ar fi Spitalul de Urgenţă Florească şi pe unde au mai fost ei trimişi. Ei au avut nevoie de nişte verificări suplimentare din partea altor medici pentru a se stabli dacă există o infirmitate permanentă sau nu”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

La rândul său, tatăl Robertei Dragomir a declarat că se aștepta la o amânare.

„Era de aşteptat cu amânarea, cam ştiam ce se întâmplă. Vreau să termine cât mai repede. Deja cedez nervos. (…) Nu mă mai aştept la nimic. Din moment ce aceşti avocaţi ai familiei Pascu îşi bat joc de memoria copiilor noştri. (…) M-au deranjat acele afirmaţii. Timpul le rezolvă pe toate. Eu mai am răbdare. Vreau doar să se termine procesul şi atât”, a spus bărbatul.

Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ
Recomandări
Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ

***

Știre inițială: În noaptea de 18/19 august anul trecut, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului dintre localitățile Vama Veche și 2 Mai. 

Mașina lui Pascu, un Mercedes de epocă decapotabil, avea peste 100 km/h, iar în urma impactului doi tineri au murit și alţi trei au fost răniţi. Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

După accident, Vlad Pascu a fost testat pentru droguri şi a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine, metamfetamine şi ecstasy. Din 19 august anul trecut, el se află în spatele gratiilor și solicită periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, însă până acum judecătorii i-au respins cererile. 

De ce este întârziată finalizarea expertizelor

La un an de la accident, primul verdict din acest dosar e încă departe. De trei luni, procesul este pus pe pauză, în aşteptarea unor expertize fără de care nu se poate încheia cercetarea judecătorească.

La termenul din 21 iunie, judecătoarea Claudia Berevoescu a aprobat cererea avocatului Adrian Cuculis, ca doi dintre studenții răniți, Cristina I. şi Alex C., să fie examinați de medicii de la INML, pentru a se constata dacă ei au suferit vreo infirmitate permanentă. Rezultatul acestor expertize va conta în stabilirea atât a cuantumului daunelor morale, cât și a încadrării juridice a acuzațiilor. Pentru vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate Vlad Pascu ar putea primi 6 luni în plus la pedeapsă, dacă va fi găsit vinovat.

George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV

Cristina I. şi Alex C. s-au prezentat la INML pe 5 august şi au fost rechemaţi în ziua de 24 august. 

La efectuarea acestor expertize participă şi un expert parte desemnat de familia Pascu. Acest expert, potrivit unor surse judiciare, le-a solicitat în mod expres celor de la INML să ceară referatele medicale în cazul ambelor victime, iar asta a dus la întârzierea finalizării expertizelor. 

Potrivit aceloraşi surse, instanţa a fost deja anunţată că expertizele nu pot fi gata până la termenul din 20 septembrie. Libertatea a solicitat Judecătoriei Mangalia să confirme dacă a fost înştiinţată că rapoartele de expertiză n-au fost finalizate, însă instanţa a refuzat să dea vreun răspuns, motivând că „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces”.

Ce s-a întâmplat, până acum, la Judecătoria Mangalia 

Procesul lui Vlad Pascu a început la Mangalia pe 22 februarie 2024, când la prezidiu a urcat judecătoarea Ancuţa Popoviciu. Au urmat patru luni de tensiuni şi de emoţii în sala de judecată, timp în care dosarul a fost repartizat altui magistrat.

Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice
Recomandări
Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice

Până acum, instanţa a respins de două ori, ca neîntemeiată, cererea părinţilor studenţilor ucişi, ca Vlad Pascu să fie judecat pentru omor calificat. Iată cum arată cronologia acestui proces:

22 februarie 2024 – Judecătoarea Ancuţa Popoviciu a intrat în sala de judecată mestecând gumă, iar apoi, când a făcut prezenţa, a întrebat dacă la proces se află și unul dintre studenții uciși: „A decedat o victimă?”, s-a mirat ea când a auzit rumoarea celor din sală. Atitudinea ei a revoltat opinia publică, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.

14 martie 2024 – Vlad Pascu şi-a recunoscut toate faptele de care e acuzat şi a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Avocatul Cuculis, care îi reprezintă în proces și pe părinţii Robertei Dragomir, a cerut recuzarea Ancuţei Popoviciu, dar Judecătoria Mangalia a considerat cererea nefondată. Cinci zile mai târziu, pe 19 martie, procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, dar Curtea de Apel Constanţa le-a respins cererea.

4 aprilie 2024 – Prin avocat, părinţii Robertei Dragomir au cerut ca Pascu să fie judecat pentru omor calificat, dar judecătoarea Popoviciu a respins pe loc solicitarea.

18 aprilie 2024 – Judecătoarea Popoviciu a anunţat, în sala de judecată, că vrea să se retragă din dosar, după ce Inspecţia Judiciară a propus CSM suspendarea ei din funcţie. Cererea de abţinere a Ancuţei Popoviciu a fost respinsă de Judecătoria Mangalia. La fel, şi cererea Inspecţiei Judiciare, de către CSM.

9 mai 2024 – În cursul audierii părinţilor studenţilor ucişi, judecătoarea Popoviciu a gafat din nou: pe mama Robertei Dragomir a întrebat-o dacă a fost la înmormântarea fiicei ei, iar pe mama lui Sebi Olariu, dacă s-a speriat atunci când a aflat că fiul ei a murit. La finalul şedinţei, judecătoarea a anunţat că pe 23 mai va fi ultimul termen al procesului. Dar, cu trei zile înainte, avocata Daniela Ganea, care reprezintă familia Olariu, a cerut recuzarea Ancuţei Popoviciu. Iar de data aceasta, cererea a fost admisă de Judecătoria Mangalia.

23 mai 2024 – Dosarul i-a fost repartizat judecătoarei Claudia Berevoescu, preşedinta Judecătoriei Mangalia. Ea a dispus ca Vlad Pascu, care până atunci asista la şedinţe prin videoconferinţă, din penitenciar, să fie adus în sala de judecată, la fiecare termen al procesului. 

7 iunie 2024 – Noua judecătoare a reaudiat părinţii şi rudele studenţilor ucişi, dar şi pe doi dintre studenţii răniţi în accident. Avocata Daniela Ganea a depus şi ea o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor, din ucidere din culpă, în omor calificat. După o săptămână de deliberări, judecătoarea Berevoescu a anunţat că respinge solicitarea. 

Împrejurările „pe care s-a bazat inculpatul, în sensul neacceptării ipotezei producerii vreunui accident rutier, cum ar fi încrederea exprimată expres de acesta în abilitățile sale de șofer și în conducerea pe drumurile publice, respectiv în calităţile tehnice ale autovehiculului său, sunt identice cu cele care stau la baza comiterii majorităţii accidentelor rutiere”, precizează judecătoarea Berevoescu, în motivarea deciziei sale

Cine lipseşte din sala de judecată, în procesul lui Vlad Pascu

Cu o zi înainte de accidentul în care a ucis doi tineri, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de către şeful Poliției Rutiere Constanța. Tânărul obţinuse permisul auto cu trei luni în urmă și conducea aceeași mașină cu care a comis accidentul: un Mercedes decapotabil, model de epocă. Autoturismul nu avea nici semnul de „şofer începător”, dar nici poliță RCA. Și, deși trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, şeful Poliției l-a lăsat pe Vlad Pascu să plece, fără să îi dea vreo sancțiune.

În noaptea de 18/19 august 2023, Pascu era în Vama Veche şi îi plimba cu Mercedesul pe prietenii care au declarat ulterior, în anchetă, că el „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”. 

La ora 0.40, un bărbat a văzut maşina în trafic și a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Fiindcă rezultatul a fost negativ, la ora 4.30, el a fost lăsat liber, a urcat din nou la volan și, în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Șeful Poliției Române: „100% tragedia putea fi evitată”

Atitudinea polițiștilor, subliniază judecătoarea Berevoescu, a dus la „consolidarea percepției inculpatului că, atât timp cât chiar organele de poliție i-au permis să plece, el ar fi capabil să conducă autoturismul pe drumurile publice”.

Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident. 

Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu. 

Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

În rechizitoriul prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele. 

În opinia Parchetului, tinerii loviţi cu mașina de Vlad Pascu „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.

„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina I. și Alex C., doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp. 

„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.

Dosarul în care e inculpată familia Pascu, făcut praf de Tribunalul București

Anul trecut, după producerea accidentului, Vlad Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT într-un alt dosar, pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri de trafic de droguri. 

În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din octombrie anul trecut, dosarul a fost în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti

Pe 10 septembrie, instanţa a anunţat că rechizitoriul emis în cazul lui Claudiu Pascu e lovit de nulitate absolută, pentru că procurorii DIICOT de la Secţia de Combatere a Traficului de Droguri nu aveau competenţa, nici materială, nici după calitatea persoanei, să efectueze ancheta.

În cazul acuzaţiilor aduse Mirunei Pascu, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a dispus eliminarea din dosar a unei probe importante: înregistrarea ambientală a discuţiei dintre inculpată şi colaboratoarea DIICOT care purta microfon.

DIICOT nu a contestat decizia Tribunalului Bucureşti, iar acum trebuie să decidă dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea dosarului, pentru refacerea rechizitoriului.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

dabaca2020   •   20.09.2024, 15:40

In acest dosar se pare ca,, banii si justitia colaboreaza bine !!!

Cronos666   •   20.09.2024, 15:05

Justitie penrru oamenii lor. Ptr fraieri nu exista asa ceva.

AlexMR   •   20.09.2024, 14:26

10 termene , bataie de joc la adresa parintilor victimelor ..

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Libertateapentrufemei.ro
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Cel mai sigur oraș din România. Este considerat rivalul Bucureștiului, are multe parcuri, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Dacă te muți aici, duci o viață frumoasă și liniștită
FANATIK.RO
Cel mai sigur oraș din România. Este considerat rivalul Bucureștiului, are multe parcuri, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Dacă te muți aici, duci o viață frumoasă și liniștită
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Mai sinceră ca oricând! Ce a recunoscut acum Andreea Bălan despre momentele dificile din relația cu Victor Cornea: „El nu se întoarce, asta este...”
Elle.ro
Mai sinceră ca oricând! Ce a recunoscut acum Andreea Bălan despre momentele dificile din relația cu Victor Cornea: „El nu se întoarce, asta este...”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
"Perla Rivierei Turceşti" atrage turiştii români în orice anotimp. Cât costă un sejur în Paradisul aflat la 2 ore de zbor de Bucureşti: "Tarife mai mici ca în sezon"
Observatornews.ro
"Perla Rivierei Turceşti" atrage turiştii români în orice anotimp. Cât costă un sejur în Paradisul aflat la 2 ore de zbor de Bucureşti: "Tarife mai mici ca în sezon"
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior
HOROSCOP
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI