UPDATE 14.20: Avocații au cerut un nou termen, ca să fie audiat și tatăl Robertei Dragomir, care azi nu a putut ajunge la proces.

Judecătoarea a decis ca Vlad Pascu va fi adus în sala de judecată, pentru ultimul cuvânt.

Următorul termen al procesului este 23 mai, la ora 10.00

UPDATE 14.00: Tatăl lui Sebi Olariu, Valentin Olariu, a declarat în sala de judecată că accidentul produs de Vlad Pascu „mi-a distrus familia. Sebi era totul pentru noi. Din ziua aceea blestemată, de 19 august, suntem niște oameni terminați”.

„Nu știu daca Vlad Pascu conștientizează ce a făcut”, adaugă tatăl lui Sebi. „Băiatul meu a fost rupt în două, iar fata a avut capul zdrobit, pentru ca mașina care i-a lovit avea viteza mare si era condusa de un drogat cu 5 substanțe!”.

Când vorbește, Valentin Olariu se uita doar spre ecranul unde e Vlad Pascu, iar acesta îl ascultă, privind în jos. Mai departe, tatăl povestește cum i-a rugat pe cei de la morgă să lase deschis sicriul copilului lui, ca familia să-și poată lua rămas bun de la el. „I-au recompus corpul, ca pe un puzzle. Doar capul copilului a rămas neatins”, rememorează tatăl acele clipe dureroase.

UPDATE 13.30: Mama lui Sebastian Olaru, Mihaela, a relatat în fata instanței, la termenul de joi, că și-a pierdut familia odată cu moartea fiului său: soțul ei „stă mai mult prin cimitir”, iar fiica nu mai poate pleca nicăieri neînsoțită.

Judecatoare: Ce consecințe ați suferit în urma accidentului?
Mihaela O.: Eu sunt mama lui Sebastian. Noi nu mai avem viață, nu mai suntem o familie. Sebi a luat totul cu el! Noi știm doar atât: Sebi dimineața, Sebi la prânz, Sebi seara… Nu mai pot să dorm. Eu, care nu știam ce sunt alea medicamente, acum trebuie sa iau pastile pentru somn. Atât eu cât și soțul și cealaltă fiica a mea suntem foarte afectați de pierderea lui. Nimeni nu mai urcă la etaj, unde e camera lui Sebi. Doar eu mă duc de câteva ori pe zi, îi vorbesc, îi spun noapte bună, toate astea ca și cum ar fi acolo. Înainte, viața noastră era perfectă, eram mulțumită de tot, acum suntem distruși!
Eu spun ca Sebi, fiul meu, a plecat, nu a decedat, deoarece îmi e mai ușor așa.
Judecătoare: Sunteți afectată?
Mihaela O.: Nu sunt afectată, sunt distrusă! Cimitirul a devenit a doua noastră casa. Mergem câteodată și de 3 ori pe zi la cimitir. Noi nu spunem ca mergem la cimitir, spunem ca mergem la Sebi.
Avocatul familiei: Cum era viața dvs. înainte, cum erau sărbătorile?
Mihaela O.: Mergeam în 2-3 vacanțe pe an pe care în principiu le alegea Sebi. El se documenta despre locurile și tarile respective, era ca un fel de ghid. Sărbătorile erau foarte importante pentru noi.
Av. Cum ați aflat despre accident?
Mihaela O.: Era într-o sâmbăta, am venit din parc. Am fost sunat de soțul meu. El a spus ca a fost sunat de o doamna de la pompe funebre, din Mangalia, care i-a zis ca Sebi a avut un accident de circulație și a decedat.
Av. Ce ați făcut imediat după accident?
Mihaela O.: Am crezut inițial că este o farsă. Apoi m-a sunat soțul a doua oară. Am sunat prietenii, am plecat spre Mangalia sperând ca nu este adevărat.
Jud.: V-ați speriat?
Mihaela O.: Da! Ce poate sa facă o mamă?! Am țipat! Când am auzit ce s-a întâmplat, am sperat să nu fie vorba despre fiul meu, Sebastian.
Avocat: Cum vi s-a schimbat viața după accident?
Mihaela O.: Nu mai este o viață. Eu lucrez cu oamenii și mi-a fost foarte greu sa mă întorc la muncă. Nu mai pot face gărzi de noapte. Acasă – nu mai e casă. E doar ceva rece. Cea mai importantă ocupație e sa mergem la Sebi. Înainte facem sport și, la cererea lui Sebi, studiam engleza. În vacante, el ne bătea obrazul ca numai el știa engleza și trebuia să vorbească numai el. Acum nu mai fac sport și nici nu mai învăț engleza.
Avocat: Ce ați făcut de Sărbători, după accident?
Mihaela O.: Anul acesta nu am mai avut sărbători.
Av.: Cum apreciază starea emoțională a familiei, adică soțul, fiica, bunicii și mătușile cu care locuiți?
Mihaela O.: Fiica mea nu mai este ca înainte. Era o fire veselă acum e tot timpul tristă nu mai merge singura la liceu. Are episoade în care se închide în cameră și plânge. Soțul meu stă mai mult prin cimitir. Are momente când cade, de două ori a ajuns și la spital.
Av.: Merge la psiholog, psihiatru?
Mihaela O.: Eu și fiica mea facem terapie la psiholog în urma accidentului.
Av.: Cum era relația cu Sebi înainte?
Jud.: Nu ne-a lămurit doamna înainte? (N.r.- reformulează) Cum era relația victimei decedate cu familia, cu sora, cu bunicii?
Mihaela O.: Sebi tot timpul râdea, era plin de viață. Noi doi aveam o relație apropiată cu el, mergeam împreună la cumpărături, la shopping. Era iubit de rude și se înțelegea bine cu toți.
Av.: Cum ați perceput că a fost afectată sora lui Sebi, având în vedere ca aceasta nu poate să fie audiată? (n.r.- sora lui Sebi a arătat, prin avocat, că nu dorește sa dea declarații)
Mihaela O.: Fiica mea nu mai e cum era înainte. Înainte ieșea cu prietenii, acum singurele drumuri pe care le face sunt la Sebi, adică la cimitir.
Jud.: La cât s-au ridicat costurile înmormântării?
Mihaela O.: Nu știu… Am cumpărat loc de veci, îngerași de marmura, de partea financiară s-a ocupat soțul.
Soțul, din sală: Vă spun, că știu eu: peste 300 de milioane (n.r. – se refera la lei vechi, ROL)
Av.: Ce temeri a dobândit fiica dvs?
Mihaela O.: Nu merge singura nicăieri, o ducem la liceu, o luăm de la liceu. Are episoade când se închide în baie și plânge, iar eu stau la ușă și plâng. Am organizat mai multe evenimente în memoria fiului meu și pentru a preveni alte accidente. Pentru a evita ca alte familii să treacă prin ce am trecut noi pentru a fi în siguranță pe străzile din România.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

UPDATE 13.00: Vlad Pascu e prezent la proces prin videoconferință, din penitenciar. E îmbrăcat în negru și stă pe scaun, într-o sală albă și goală, cu avocata care îl consiliază în dreapta lui. Ascultă nemișcat, ca o stană de piatră, declarațiile celor care le-a nenorocit viețile, în accidentul provocat de el.

Bunica Robertei Dragomir , care a crescut-o de mica pe fata, a declarat instanței cum a a afectat-o moartea acesteia. Apoi a venit rândul mamei Robertei sa depună mărturie. Judecătoarea Popoviciu a întrebat-o ce consecințe a avut, în urma accidentului. „Sa-ți plece copilul la mare și să-ți moară! Să-ți amintești ultimele ei vorbe, «pa, mami, ne vedem luni! »”, si să știi că acea luni nu va mai veni. Cum credeți că mă simt?”, a declarat Livia Dragomir în sala de judecată.

Mama victimei a spus că sora ei a anunțat-o, la telefon, că Roberta a murit, iar de atunci îi e frică, ori de câte ori suna telefonul.

„Ați fost la înmormântarea acesteia?”, o întreabă judecătoarea pe mama Robertei, iar cei din sală de judecată înmărmuresc. Dar mama Robertei e tare și depășește momentul. „Am fost, e copilul meu. Dar nu am putut să o văd atunci, sicriul era sigilat. Era atât de zdrobită în accident, că nici nu a putut fi îmbrăcată. Eu mi-am văzut ultima oara fata în momentul în care a plecat de acasă”, spune Livia Dragomir.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

UPDATE 12.30: Alex C, unul dintre tinerii răniți de Vlad Pascu, a spus în fața instanței că în prezent îi este foarte greu să se împartă între cursurile la facultate și ședințele de fizioterapie și kinetoterapie, acesta fiind rănit la mana stângă. Medicii i-au spus ca nu se va recupera într-o proporție mai mare de 80%. Din punct de vedere psihologic, Alex C. spune că acum îi este frică să traverseze strada și îi este teamă de drumurile înguste.

Judecătoare: Ce consecințe ați suferit în urma accidentului?
Alex C.: În urma accidentului am suferit consecințe fizice cât și psihice. Consecințele fizice au constat într-o fractură la mâna stânga. Nu am mai putut să îmi desfășor activitatea, mi-am pierdut locul de muncă. Recuperarea mea va dura, potrivit medicilor, doi ani, iar în această perioadă nu voi putea folosi mâna la munci fizice. Chiar și așa, recuperarea mea va fi de 80%. În prezent am cheltuieli cu kinetoterapia și fizioterapie, tratamente pe care trebuie să le plătesc din banii mei.
Jud.: Ați dobândit în urma accidentului temeri, frici, anxietăți?
Alex C.: Am dobândit temeri mari, mai ales în domeniul auto, mă asigur de 10 ori înainte să trec strada. Sufăr de anxietatea. Am coșmaruri și o să am în continuare coșmaruri. Am o frică totală față de traficul rutier și îmi este frică de orice drum îngust, de orice fel de alee. În urma accidentului îi visez pe cei doi (n.r. – tineri decedați în urma accidentului). Când m-am ridicat de pe jos, din păcate, i-am văzut acolo. Noi eram colegi de facultate și eram prieten cu amândoi.
Jud.: Erați cu ei în grup? Ați venit la locul faptei?
Din sală, o rudă a unei victime: Dvs chiar nu știți nimic?

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Av. Adrian Cuculis: Era acolo, doamna Președinte, se deplasa cu acel grup!
Alex C.: Ceea ce am văzut la locul accidentului m-a marcat pe viață. Este ceva ce nu pot să descriu. I-am văzut pe prietenii mei decedați.
Av. Adrian Cuculis: Cum s-a schimbat viața dvs?
Alex C.: Am toată o altă rutină față de cea pe care o are un student normal. Îmi este foarte greu să alternez cursurile cu recuperarea fizică. Îmi e foarte greu să mă concentrez la cursuri, să realizez proiectele. Sunt anul 3 de facultate și urmează sa susțin licența.

UPDATE 11.45: Cristina I, tânără rănită grav la brațul stâng în accidentul produs de Vlad Pascu în august 2023, a declarat în instanță că se teme că nu își va recăpăta niciodată întreaga mobilitate a mâinii, mai ales ca voia ca anul acesta să se angajeze ca stewardesă.

Cristina spune ca de la tragedia din 2 Mai pana în prezent a suferit nu mai puțin de 4 intervenții chirurgicale. Pe plan psihic, tânără spune ca are chiar și acum coșmaruri, ii este frica sa călătorească cu mașina, iar în spatii aglomerate este copleșită de trăiri intense.

Judecător: Ce consecințe ați avut în urma accidentului care formează obiectul cauzei?
Cristina: Am avut 4 intervenții chirurgicale, 3 la mana și una la picior. Prima a fost pe 19. 08. 2023, consolidarea fracturii de os, care a fost foarte gravă. Apoi în 23 noiembrie transplantul de nerv, operație care a durat 10 ore. A treia a fost la picior, în februarie 2024, am avut o rană pe toată coapsa.
Acum, recent, am avut a patra intervenție, la mana. Osul meu acum e în continuare fracturat, am o tijă de la umăr la cot pe care trebuie sa o țin toată viața. În ciuda tuturor operațiilor pe care le-am făcut, medicii mi-au spus că recuperarea (n.r. – mobilității brațului) nu va fi totala, ci de 70%.
Av. Cuculis: Să ne spună cum s-a schimbat viața ei după accident?
Cristina: Viața mea s-a schimbat radical, nimic nu e la fel, atât pe parte fizica, cât și pe parte emoțională. Am avut nevoie de psihiatru pentru a mă ajuta să trec peste atacuri de panică, anxietate, nu puteam ieși din casă. Am urmat tratament psihiatric, dar am fost și la psiholog.
Av. Cuculis: Să precizeze dacă a dobândit temeri, frici și anxietăți în legătură cu spațiul public, dacă are trăiri intense cum ar fi coșmaruri sau angoasa profundă?
Cristina: Până și în ziua de azi am coșmaruri noaptea, îmi e frica sa merg cu mașina, îmi este frica de traficul rutier.
Av Cuculis: Dacă în urma accidentului i-a văzut în mod nemijlocit pe cei doi decedați, Olariu Sebastian și Dragomir Roberta?
Cristina: Da, i-am văzut pe amândoi prietenii mei, decedați. Sunt imagini pe care nu pot să le descriu. Pe Sebi l-am văzut imediat după accident. Cei doi erau colegii mei de facultate și eram foarte buni prieteni.
Av. Cuculis: Ce tip de limitări are viața de zi cu zi în urma accidentului?
Cristina: În continuare am frici, anxietăți: îmi e frica de zgomote… Din punct de vedere fizic, nu o să mai pot să mișc și să ridic încheietura mâinii stângi, degetele și tot ce tine de încheietura mâinii.
Av. Cuculis: Să precizeze mai clar. Poate mergea la cumpărături, făcea sport…
Cristina: În august voiam să aplic pentru un post de stewardesă, dar nu pot folosi corespunzător mâna stângă și cred ca voi avea toată viața aceasta dizabilitate.
Avocatul lui Pascu, Adrian Bendeac: E o întrebare comună pentru toate părțile civile. Dacă poate pune la dispoziția instanței un cont bancar?
Din sală: Credeți că puteți cumpăra tot?
Av. Pascu, Adrian Bendeac: Cum dorește sa plătească inculpatul?
Din sala, rudele celor uciși: Ne puteți da copiii înapoi?
Judecătorul consemnează: Sunteți de acord sa puneți la dispoziție un cont bancar pentru eventuale despăgubiți? Răspundeți.
Cristina: Da, sunt de acord.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ: La termenul de joi, sunt așteptați să dea declaraţii în faţa instanței părinţii Robertei Dragomir, părinţii lui Sebi Olariu, bunica Robertei şi o rudă a familiei Olariu, dar şi Cristina şi Alex, răniţi în accidentul rutier de lângă 2 Mai. Cu toții vor depune mărturie, în sala de judecată, despre cum li s-a schimbat viaţa după tragedia din noaptea de 19 august anul trecut.

Audierea se face la cererea avocaţilor lor şi e doar pe latura civilă, adică în legătură cu despăgubirile solicitate. 

Această audiere ar fi trebuit să aibă loc la termenul trecut, pe 18 aprilie, însă ea a fost reprogramată după ce avocaţii au cerut amânare, în aşteptarea deciziei CSM legată de suspendarea judecătoarei Popoviciu care, la rându-i, a anunțat că vrea să se retragă din dosar.

„Noi eram pregătiți cu 120 de întrebări pentru aceste audieri”, preciza, la termenul trecut, avocatul Adrian Cuculis, care-i reprezintă în proces pe părinţii Robertei Dragomir şi pe tinerii răniţi în accident.

După ce se vor termina audierile, avocaţii lui Vlad Pascu şi apărătorii părţilor civile vor depune concluzii pe fond. Şi avocaţii, dar şi procurorul de şedinţă vor spune instanţei ce pedeapsă consideră ei că ar merita să primească Vlad Pascu.

Iar la finalul şedinţei, judecătoarea va anunţa ziua în care va da prima sentință din acest dosar. Ea nu va fi una definitivă, iar procesul se va muta la Curtea de Apel Constanţa.

Ce pedeapsă ar putea primi Vlad Pascu 

În noaptea de 19 august 2023, la ora 5:20, Vlad Pascu, aflat sub influenţa drogurilor şi la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. 

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Vlad Pascu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, sub acuzațiile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. 

La primul termen al procesului, el şi-a recunoscut faptele şi a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. 

Instanța n-ar mai putea dispune suspendarea executării pedepsei, pentru că, la data comiterii accidentului de la 2 Mai, intrase deja în vigoare „Legea Anastasia”.

Oricum, la pedeapsa principală pe care Vlad Pascu ar putea-o primi i se va adăuga câte o treime din pedepsele pentru celelalte infracțiuni de care e acuzat:

● vătămare corporală din culpă (închisoare de la 4 luni la 16 luni sau amendă);
● conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive (închisoare de la unu la 5 ani sau amendă); 
● părăsirea locului accidentului (închisoare de la 2 la 7 ani). 

Prin avocaţi, părinţii tinerilor ucişi în accident ceruseră ca Pascu să fie judecat nu pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat, pedepsit cu detențiune pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani, dar judecătoarea Popoviciu a respins cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei.

Cum au eșuat recuzarea judecătoarei și strămutarea procesului 

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a rămas să prezideze procesul lui Vlad Pascu, după patru tentative de îndepărtare a ei din acest dosar. 

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea
Judecătoarea Ancuța Popoviciu | Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Mai întâi, în luna martie, avocatul Adrian Cuculis a cerut recuzarea, pentru „gravă neglijență în administrarea dosarului”, după ce, la primul termen al procesului lui Vlad Pascu, judecătoarea Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el, la proces

Cererea de recuzare a fost respinsă de Judecătoria Mangalia, care a explicat că argumentele invocate de avocat sunt „cel mult chestiuni ce ţin de pregătirea profesională a doamnei judecător”.

Dar la începutul lunii aprilie, și procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, invocând „pericolul de tulburare a ordinii publice”, dar şi „percepția opiniei publice asupra imparţialităţiii judecătorilor” din Mangalia. Curtea de Apel Constanța a respins solicitarea procurorilor, precizând în motivarea sentinței că „nu poate constitui un motiv temeinic de strămutare presupunerea că mass-media ar putea influența cursul procesului”.

Cererea de suspendare și cea de abținere, respinse

Imediat după ce presa a dezvăluit ce s-a întâmplat la primul termen al procesului, Inspecția Judiciară a anunțat că face verificări în cazul judecătoarei Popoviciu, în legătură cu „respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată”, cu „maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată; comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024”, dar și cu „existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai”. 

Pe 16 aprilie, Inspecția Judiciară a cerut CSM-ului ca judecătoarea Popoviciu să nu mai profeseze, până la finalizarea cercetărilor disciplinare, pentru că  „exercitarea în continuare a funcţiei de către doamna judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

Două zile mai târziu, la termenul din 18 aprilie, judecătoarea Popoviciu a anunțat, în sala de judecată, că dorește să se retragă din acest proces, însă  Judecătoria Mangalia i-a respins cererea de abținere. 

Iar pe 24 aprilie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară din CSM a anunțat că respinge cererea Inspecției Judiciare, de suspendare din funcție a judecătoarei.

Cercetarea disciplinară ce o vizează pe judecătoare ar trebui să dureze 60 de zile și s-ar finaliza la mijlocul lunii mai, potrivit unor surse din Inspecția Judiciară. 

Anul trecut, tot la sesizarea Inspecţiei Judiciare, CSM a sancţionat-o cu avertisment pe judecătoarea Popoviciu, pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”.

Potrivit datelor publicate de CSM, judecătoarea ar vrea acum să se transfere de la Mangalia, la Constanța sau în București. 

Vinovăția polițiștilor din cazul Vlad Pascu, taxată simbolic  

Cu o zi înainte de accident, pe 18 august 2023, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de către şeful Poliției Rutiere Constanța. Conducea același Mercedes decapotabil şi nu avea semnul de „şofer începător”, deşi obţinuse carnetul de conducere cu trei luni în urmă. Mai mult, maşina nu avea nici poliță RCA, dar polițistul, care trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, l-a lăsat pe Pascu să plece, fără nicio sancțiune.

În noaptea de 18/19 august 2023, tânărul a ajuns în Vama Veche şi a plecat să-și plimbe prietenii cu Mercedesul. Ei au declarat ulterior, în anchetă, că Pascu „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”. 

La ora 0:40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm, care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Rezultatul a fost negativ, iar la ora 4:30, el a fost lăsat să plece. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident. 

Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu. 

Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

În rechizitoriul prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele, care „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.

„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina și Alex, doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp. 

„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.

Ce se întâmplă cu al doilea dosar al familiei Pascu

Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  

Anul trecut, după producerea accidentului, Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, într-un alt dosar. El e trimis în judecată pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri și de trafic de droguri. 

În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din octombrie anul trecut, dosarul e tot în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti și primește termen o dată la 6 săptămâni. 

În februarie, la primul, avocatul lui Vlad Pascu a cerut amânare, iar la al doilea termen a fost lipsă de procedură, pentru că n-a fost citată corespunzător persoana vătămată. Următorul termen e pe 21 mai.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

DanielNuPreaFericitul   •   10.05.2024, 13:21

Deja, procesul asta, cel putin prin prisma intrebarilor puse de aceasta judecatoare, pare o caricatura.... Cum sa-i intrebi pe parintii aia cum se simt, cum sa-i intrebi cum si-au petrecut Pastele, cum sa-i intrebi daca au participat la inmormantarea propriului copil, etc...?!? Chiar dna asta nu a citit nimic din dosarul ala ?!? Chiar nu e in stare sa realizeze gravitatea acestui dosar ?! Chiar asa cesemeul ala nu realizeaza ca dna e chiar incompatibila din punct de vedere profesional cu profesia asta din moment ce a recunoscut ca are, citez, "o afectiune medicala, de natura psihiatrica" ?!? Plus faptul ca total depasita/coplesita de dimensiunea acestui proces !

AndreyRlz   •   09.05.2024, 20:49

Ohhhh acuma vor sa și pună tot contul bancar la dispoziția instantei

bogy_692003   •   09.05.2024, 15:08

BAI ROMANILOR, cand *** va treziti din amorteala? Cat mai suportati toata securimea asta nerusinata care-si bate joc de un popor intreg? Nu v-a ajuns? Lasati-o *** de "democratie" si iesiti in strada! Ori ei ori noi! A devenit o tara periculoasa pentru noi toti, pentru copiii nostri. Iti pleaca copilul in vacanta si...ti-l omoara beizadelele de securisti. Voi sunteti normali? Nu e clar ca a venit momentul sa ne unim si sa facem *** ceva?Cat mai stati asa, ca legumele?

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI