Megaprocesul demarat în ianuarie are la bază ancheta procurorului Nicola Gratteri, în vârstă de 62 de ani, care trăiește sub protecția poliției de mai bine de trei decenii.
Sala de judecată în care se desfășoară procesul are o capacitate de 1.000 de persoane și arată ca o fortăreață.
Aproximativ 900 de martori urmează să depună mărturie împotriva celor 355 de inculpați, între care se numără și politicieni, acuzați de a fi membri ai mafiei calabreze ‘Ndrangheta, cel mai puternic sindicat infracțional din Italia.
Capetele de acuzare includ crimă, trafic de droguri, extorcare și spălare de bani.
Cel mai înalt inculpat este presupusul șef al clanului, Luigi Mancuso, în vârstă de 66 de ani, cunoscut și sub numele de „Unchiul”.
‘Ndrangheta, mai bogată decât Deutsche Bank și McDonalds la un loc
Gratteri a acuzat mai mulți inculpați de spălare de bani prin înființarea de companii din Marea Britanie care doar simulează o activitate economică legală, derulând, în realitate, activități de spălare a banilor.
„Clanurile afiliate ‘Ndrangheta au folosit Marea Britanie ca bază de investiții și spălare de bani”, a spus Gratteri, procurorul a cărui anchetă a culminat cu maxi-procesul.
‘Ndrangheta este considerată una dintre cele mai bogate și temute organizații criminale din lume. Un studiu realizat de Demoskopita Research Institute în 2013 a estimat puterea financiară a sindicatului criminal peste cea a Deutsche Bank și McDonalds la un loc, cu o cifră de afaceri anuală de 53 miliarde de euro.
Acuzarea susține că secretul succesului a constat în aparenta legalitate a afacerilor deschise la Londra. În ultimul deceniu, sute de investigații au arătat că ‘Ndrangheta a spălat miliarde de euro în capitala Angliei.
Un raport din 2019 al Direcției Antimafia din Italia susținea că organizațiile criminale spălau miliarde de euro în fiecare an prin băncile britanice.
Companiile-paravan din Croația, Slovenia, Austria și România
De asemenea, investigațiile desfășurate în 2018 și 2020 au arătat cum șefii clanului Nirta, afiliat sindicatului criminal calabrez, au creat, cu ajutorul unei persoane neidentificate, care avea acoperirea de vânzător de gresie și faiantă și descrisă de anchetatori ca un adevărat „alchimist”, companii paravan în Croația, Slovenia, Austria și România, prin intermediul cărora banii au fost „albiți”. În timpul procesului, „managerul” afacerilor ilegale ale mafioților a negat acuzațiile.
După câțiva ani, toate aceste companii au fost transferate în Marea Britanie și, ulterior, închise.
Claudio Petrozziello, de la Guardia di Finanza din Italia, care monitorizează fluxurile ilicite de capital, a declarat că „’Ndrangheta nu are niciun interes să controleze Marea Britanie, ci a dorit doar exploatarea sistemului financiar. Nu înseamnă că nu există reguli în Londra. Problema este că riscul infiltrării mafiei este subestimat”.
Magistrații și oficialii din poliție se tem că ‘Ndrangheta ar putea încerca să profite acum de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Odată cu Brexitul, lucrurile ar putea scăpa de sub control”, a avertizat procurorul-șef Gratteri.
Potrivit anchetatorilor și experților, Marea Britanie ar putea fi lăsată să lupte împotriva înfiltrării clanurilor ‘Ndrangheta fără sprijin judiciar internațional și fără asistența anchetatorilor italieni.
„Mafia se mișcă, între țări și continente, și acolo unde găsește slăbiciune în cooperarea internațională, exploatează această oportunitate. Printre consecințele Brexitului se numără renunțarea de către Marea Britanie a mandatului european de arestare, o dispoziție care permitea extrădarea rapidă”, explică procurorul antimafie Federico Cafiero.
De ce e „periculos” Brexitul
Între timp, criza financiară generată de pandemie a amplificat riscul ca ‘Ndrangheta să-și intensifice implicarea pe piețele internaționale.
„Infractorii consideră asta o oportunitate și vor profita la maximum”, a conchis Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford.