Marți, 18 ianuarie 2023, la Curtea de Apel București a avut loc un nou termen în procesul intentat de Jamila împotriva Laurei Laurențiu, în care cele două renumite gospodine își dispută rețeta „Prăjitură ecler la tavă” postată de ambele pe YouTube. În sala de judecată au fost prezenți doar avocații bucătăreselor. Aceștia și-au prezentat concluziile.
Reprezentantul Jamilei a cerut în fața completului de judecată anularea sau schimbarea sentinței dată de prima instanță, care a respins cererea clientei sale. „Solicităm retrimiterea la Tribunalul București pentru a se judeca fondul așa cum trebuie și anume pe abuzul de drept intelectual prin raportarea pârâtei către YouTube și încălcarea dreptului de autor al reclamantei”, a spus Dumitru Călinoiu.
De cealaltă parte, avocata Laurei Laurențiu a cerut respingerea apelului. „Fapta ilicită nu există. Clienta mea a raportat la YouTube o posibilă încălcare a dreptului de autor, dar eliminarea videoclipului reclamantei a fost decisă de YouTube, nu de clienta mea. Așa că reclamanta ar trebui să se judece cu YouTube”, a susținut Claudia Vasii-Kolla.
Litigiul dintre bucătărese a debutat în mai 2019. Jamila, pe numele real Geanina Stancu-Avram, cu aproape două milioane de utilizatori pe YouTube, a reclamat-o pe Laura Laurențiu că a raportat-o abuziv pe YouTube, acțiune în urma căreia canalul video online i-a blocat timp de 17 zile filmarea în care prezenta o rețetă de ecler la tavă.
Jamila a arătat în proces că videoclipul era realizat în cadrul unei campanii publicitare, iar prin raportarea abuzivă a fost prejudiciată cu 1.400 de euro.
„După coacere este garnisită și nu umplută cu cremă și garnisită cu frișcă bătută”
Laura Laurențiu, care are și ea 200.000 de utilizatori pe YouTube, s-a apărat susținând că Jamila i-a copiat un video pe care ea l-a postat în urmă cu 3 ani, pe 3 aprilie 2016 și care conținea exact aceeași prăjitură, aceeași rețetă. În susținerea sa, Laura Laurențiu a arătat că rețeta sa „Prăjitura ecler la tavă” este o creație proprie prin faptul că nu are nicio legătură cu eclerul clasic.
Rețeta Laurei Laurențiu:
„Eclerul clasic, pe care-l știe toată lumea, este de formă alungită, umplută cu cremă și acoperită cu glazură de șerbet sau ciocolată, în timp ce eclerul la tavă conceput de mine este o singură prăjitură, cu dimensiunea unei tăvi de 38/28 centimetri, care după coacere este garnisită și nu umplută cu cremă și garnisită cu frișcă bătută. Prăjitura este apoi porționată cu cuțitul în pătrate”.
Rețeta Jamilei:
„Utilizarea aceleiaşi denumiri de către ambele părţi a permis algoritmului platformei YouTube să facă aplicarea termenilor şi condiţiilor acceptate de toţi membrii şi astfel, luând act de similitudinea dusă până la identitate între cele două videoclipuri, a apreciat necesară suspendarea provizorie a videoclipului ulterior publicat în favoarea videoclipului anterior publicat de către pârâtă”, a motivat, în primă instanță, Tribunalul București, după ce a respins cererea Jamilei. Judecătorii au mai obligat-o pe Jamila să îi plătească competitoarei sale cheltuieli de judecată de 5.000 de lei. Jamila a făcut apel.
Completul de 3 judecători de la Curtea de Apel a stabilit următorul termen pe 2 februarie, când va pronunța și decizia finală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mrc.inl • 20.01.2023, 09:47
Denumirea de „ecler” e veche și niciuna nu are drepturi de autor asupra ei. Arabela Jamila se crede mare chefă. *** Pe când premiul Nobel pentru plăcinte?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Cristina1 • 20.01.2023, 00:56
Doamna Jamila ar face mai bine sa intre la regim, fara ecler, ca deja nu-i mai incape capul in cadru.