Cuprins:
- Există o interdicție neoficială din partea Procuraturii Militare Principale de a investiga cazurile în care sunt implicați ofițeri care servesc în brigăzile de luptă din zona operațiunii militare speciale.
- Motivul invocat este că acest lucru ar putea afecta negativ operațiunile militare. Prin urmare, ofițerii pot face orice, „au imunitate”.
„Eu, caporalul Stepanov Ivan Bogdanovici, raportez…”
„Eu, caporalul Stepanov Ivan Bogdanovici, un săpătăror de mine al plutonului de sprijinire a focului… La 31 decembrie 2024, am avut un dialog cu șeful de Stat Major, indicativul de apel Raven. În timpul dialogului, m-a amenințat că mă va ucide și a adăugat că nimeni nu-mi va găsi nici măcar cadavrul”, așa începe mesajul soldatului, de la începutul lunii ianuarie.
Bărbatul a trimis plângeri la Parchetul Militar, dar, în loc de răspuns, a primit amenințări și o citație pentru audieri la departamentul de investigații militare.
Stepanov este originar din Irkuțk, are studii superioare și un loc de muncă bun, specialist HT într-una dintre structurile Gazprom.
În ciuda acestui fapt, în octombrie 2023, a decis să semneze un contract și să meargă să lupte în Ucraina. La începutul anului trecut, bărbatul a făcut o hernie ombilicală, medicii militari și comandamentul i-au ignorat plângerile, așa că a început să scrie apeluri la administrația prezidențială și la Ministerul Apărării.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_88542a61bcb9643505447e2bbf5a6743.jpg)
În același timp, a decis să se transfere într-o altă brigadă de luptă cu „șefi normali”. S-a trezit în compania de asalt a Regimentului 19 de tancuri al Armatei 25, unde s-a confruntat cu amenințări și presiuni.
Îți vom pune o vestă antiglonț, cu o grenadă sub vestă, te vom ține legat cu o frânghie și te vom trimite pe câmp, să te arunci în aer!
Colegii săi soldați au înregistrat un mesaj, pe canalul de Telegram „Nu aștepta vești bune”, în care s-au plâns de faptul că cei care au refuzat să participe la un „asalt cu carne de tun” au fost executați.
Centrul de reabilitare pentru personalul militar care și-a pierdut spiritul de luptă
Ulterior, toți soldații companiei au fost forțați să semneze un acord pentru a merge la asalt, dar Stepanov a refuzat. Drept urmare, a ajuns pe „lista neagră, apoi la închisoare, timp de cinci zile. A fost transferat la Zaițevo la un centru de reabilitare pentru personalul militar care și-a pierdut spiritul de luptă.
În tot acest timp, bărbatul a scris contestații la Ministerul Apărării, la administrația prezidențială și la Parchetul Militar.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f55018bf2ba65d3f40e2a733f96781f3.jpg)
Aceste plângeri sunt o versiune în miniatură a întregii armate ruse: „gropi”, bătăi, refuz de a acorda îngrijiri medicale, lipsa uniformelor, amenințări etc.
În același timp, Stepanov a considerat problema principală nu crimele și ordinele penale, ci prelungirea pe termen nedeterminat a contractului.
Contractul meu a expirat pe 10 octombrie 2024. Refuz să mai desfășor misiuni de luptă! Decretele președintelui sunt regulamente care au forță juridică mai mică decât constituția și legile federale.
„Piotr a fost redus la zero”
„Când soțul meu a plecat în Districtul Militar de Nord, a fost mânat de dorință de a apăra Patria Mamă. Azi, noi, familia, nu știm unde este tatăl nostru și nu primim nicio plată”, așa se încheie una dintre plângerile trimise la Parchetul Militar de Liubova soția lui Piotr Dobroliov, din regiunea Orenburg.
Bărbatul, care are 3 copii, a semnat contractul în iunie 2023, iar șase luni a fugit din unitatea militară. Fusese bătut de comandanții săi.
Dar el „s-a pocăit” și s-a întors. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2024, soția lui a primit un apel de la colegii săi care o informau că Piotr a fost „redus la zero”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_25ba3c05de501c10c8e45b88bc99a975.jpg)
Procuratura Militară i-a spus Liubovei că soțul ei a fost declarat dezertor. Personalul Parchetului a refuzat să cheme martori la crimă. Unul dintre comandanți i-a blocat pur și simplu numărul. De aproape un an, femeia nu știe nimic despre locul unde se află soțul ei.
Cresc copii singură, sunt brutar, salariul meu este de 35.000 de ruble (circa 400 de euro). Îmi este foarte greu, deoarece nu pot solicita o pensie de urmaș sau alocații pentru copii, ca să nu mai vorbim de plățile care se datorează familiilor.
Ordine ilegale, extorcări, crime
În plângeri, militarii și rudele lor reclamă ordine ilegale ale comandanților, extorcări și chiar crime. Oamenii acuză că, după fiecare misiune, tații, frații sau unchii lor dispar și nimeni nu poate afla adevărul.
Vasilisa Petrova spune că soțul ei a fost trimis direct în prima linie fără a fi supus unui control medical. „De câteva săptămâni nu permit evacuarea răniților; chiar dacă au fracturi, schije, picioare și brațe rupte. Sunt trimiși înapoi la asalt”.
Ea mai spune că procurorul unității militare le-a spus că soții lor ar putea fi „reduși la zero”. Vasilisa a trimis o plângere la începutul anului 2025, dar nu a primit un răspuns.
„Răniții sunt duși din nou în prima linie și din 300 devin 200”
Verstka publică și alte mesaje disperate rămase fără ecou și fără nicio anchetă.
Soldatul contractual Viktor din Kostroma a intrat în război pe 24 februarie 2022. În mai a suferit mai multe răni și a trebuit să-și plătească tratamentul.
După toate operațiile, comisia militară l-a găsit pe Viktor apt pentru continuarea serviciului, a refuzat să revină pe front și a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, conform articolului privind nerespectarea unui ordin.
Mama lui scrie în plângere că unitatea militară are „săli improvizate pentru depozitarea armelor, unde țin soldații care nu vor să meargă în zona de operațiuni speciale, iar comandanții le spun: „O să muriți oricum, nenorociților”.
Nu am văzut niciodată atâta lipsă de suflet, atâtea lacrimi și durere. Băieții sunt încătușați cu forța și duși în zona operațiunii militare speciale, unde devin pur și simplu „carne de tun”. În trei ani de război, fiul meu a trecut literalmente prin iad.
Vă rog să verificați unitatea militară, pentru că nu există evacuare, răniții sunt duși din nou în prima linie și din 300 devin 200. Dacă refuzi să mergi din cauza rănilor se ordonă să fii anulat. Nu există nicio rotație, nu există odihnă.
Fosta soție a altui soldat scrie că acesta nu a fost eliberat pentru reabilitare după ce a fost rănit. L-au amenințat că dacă nu plătește mită, va fi trimis „în față”.
Conform Verstka, există mii de astfel de plângeri la Procuratura Militară Principală, dar examinarea lor este interzisă. Plângerile provin fie de la alte instituții, cum ar fi Avocatul Poporului, fie de la procurorii militari regionali.
Materialele filtrate sunt trimise la Procuratura Militară Principală și verificarea poate începe doar dacă vine o aprobare.
„Toate plângerile care vizează ofițeri ai unităților de pe linia de contact sunt îngropate”
„Sunt mii de plângeri. Nu există un număr exact. Practic, toate plângerile care vizează ofițeri ai unităților de pe linia de contact sunt îngropate”, a explicat altă sursă.
Rudele militarilor ruși se plâng adesea în grupuri și chat-uri închise de inacțiunea procuraturii militare, împărtășindu-și poveștile și indignarea.
„Fetelor, nu mai pot! Sunt 11 luni de tăcere și răspunsuri evazive”, scrie una dintre soțiile care este membră a unui astfel de grupuri.
„Am scris la Procuratura Militară și am primit doar răspunsuri evazive, că procuratura a transmis la poliție, iar poliția a răspuns că de asta trebuie să se ocupe militarii și tot așa, în cerc”, se plânge o altă femeie.
„Gropile” și „anulările” sunt o normă
Există o interdicție neoficială din partea Procuraturii Militare Principale de a investiga cazurile în care sunt implicați ofițeri care servesc în brigăzile de luptă din zona operațiunii militare speciale.
Motivul invocat este că acest lucru ar putea afecta negativ operațiunile militare. Prin urmare, ofițerii pot face orice!
Un ofițer al armatei ruse care luptă pe frontul din Harkov a confirmat: comandanții știu despre dispoziția neoficială a Procuraturii Militare Principale și profită de ea.
Da, desigur, toată lumea știe. Pot fi unele mișcări doar legate de corupție, aprovizionare, astfel de probleme. Dar „gropile”, „anulările” (n.r. lichidările), sunt normă, e parte din disciplină, nu ai cum să scapi de asta.
„Groapa” rusească, o zonă de detenție improvizată, era cea mai extremă formă de pedeapsă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_93a7cffcafcdc28ee6c7200ac6e3a63f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5063406e41fb6add816f8dd17d17e50d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d315932ed88f8d9aee299ffcae7f2fcd.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_c806a77e45a7a059ea3d5fd8b180b60c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a904810d31d71875a32b43c9e90a5c77.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_062f480c9337fee738f509781cb143c1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_71af896c633109419ca0b69ea460740a.jpg)