Gabriela Scutea a precizat că dosarul cunoscut sub numele de „10 august” se derulează în continuare „pentru stabilirea adevărului”.
Totodată, procurorul general a explicat că „există posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor”.
Principalele declarații făcute de procurorul general Gabriela Scutea:
- Instituțional, vă comunic că acest dosar 10 august, în continuare, se derulează pentru stabilirea adevărului
- Sunt necesare câteva sublinieri. În 2018, reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunea protestatarilor. Această sesizare era susceptibil de încadrare ca acțiuni împotriva ordinii constituționale. DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor.
Ordonanța DIICOT are 235 de pagini. Din parcurgerea ei sumară rezultă că procurorii au examinat intervenția în forță în anumite zone din piață și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei.
Procurorul general, Gabriela Scutea:
- Analiza faptelor efectuată în ordonanță are deschisă contestarea pe cale ierarhică. Are deschis la studiul dosarului de către persoanele interesate și, în context foarte larg, posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor
- Procurorii au obligația să administreze probele în mod imparțial și complet
- Toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic
Istoricul cazului 10 august 2018 – protestele din Piața Victoriei din București
Pe 10 august 2018, demonstrațiile antiguvernamentale desfășurate în Piața Victoriei din București s-au transformat în violențe fără precedent.
Aproximativ 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, atunci când Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene contra protestatarilor. Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii bătuţi cu bastoane.
De cealaltă parte, au fost şi jandarmi care au necesitat îngrijiri medicale. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Ştefaniei Nistor, care a fost lovită cu pumnii şi picioarele într-o busculadă, apoi i s-a furat pistolul din dotare.
Deşi toate aceste momente au fost surprinse pe imagini de jurnalişti și cetățeni, a durat aproape doi ani până când DIICOT a venit cu verdictul.
Astfel, șefii din Jandarmeria Română care au coordonat intervenţia forţelor de ordine împotriva protestatarilor au scăpat de urmărirea penală, după ce acuzaţiile la adresa lor au fost clasate, potrivit DIICOT.
Astăzi, 15 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus următoarele:
- Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale;
- Declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu
- Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar-şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian şi colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă
Mai jos este comunicatul DIICOT integral:
Pe 12 iulie, Libertatea a dezvăluit că dosarul manifestației de la 10 august va fi clasat.
Libertatea a citat atunci surse judiciare care au explicat în premieră motivul pentru care dosarul 10 august 2018 urma să fie clasat.
”Sunt multe clarificări în Ordonanța de clasare, în Piața Victoriei au existat provocări și momente care au rămas în percepția opiniei publice altfel decât s-au întâmplat în realitate, însă infracțiunile pe care DIICOT le-a căutat nu au existat și de aceea ei au închis dosarul”, au spus sursele Libertatea.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro