Un avocat german cu renume, venit să-l reprezinte pe Constantin Gheară, a demonstrat ieri, cu acte, la Curtea de Apel, că procurorii îl ţin în arest pe clientul său în baza unor făcături. „N-am mai văzut aşa ceva de pe vremea lui Ceuşescu! Au fabricat probe pentru a-l aresta pe clientul meu. Au făcut fals în înscrisuri oficiale„, a exclamat Manuel Lüdtke deranjat că procurorii români îşi schimbă declaraţiile de la un termen la altul.
Concret, pe 28 martie, procurorii şi poliţiştii au descins la 85 de adrese din Bucureşti şi 16 judeţe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state.
Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii erau prezentați, la acea vreme ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani (despre care nu s-a mai pomenit nimic), Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani.
„În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria„, preciza DIICOT la finele lui martie.
De atunci, însă, procurorii nu au venit cu nimic nou la dosar, potrivit lui Manuel Lüdtke. „Au dat copy-paste la niște minciuni. În cazul clientului meu, Constantin Gheară, procurorii și-au întemeiat acuzarea pe niște date oferite, spuneau ei, de Parchetul din Dortmund, Hamburg și Braunschweig. Fals! Documentele prezentate astăzi (n.r. – ieri) vorbesc de la sine. Fals, uz de fals în formă continuată și abuz. Practic îl țin închis pe clientul meu pe niște probe fabricate. Când au văzut documentele, au dat-o la întors, că nu de la Parchet au dosarele procurorii, ci de la Poliția Federală. Adică au recunoscut implicit că s-a mințit în dosar„, a declarat Lüdtke, care a declarat că acum înțelege de ce justiția din România nu este privită cu ochi buni în Uniunea Europeană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro