- Din ordonanța de clasare nu se poate stabili dacă a fost audiat altcineva în afară de președintele CA de la Salubritate și Deszăpezire S3.
- „Nu au fost identificate intervenții determinate de interese personale”, a concluzionat procurorul Alexandra Cristea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
O pagină și jumătate are ordonanța prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București renunță, după un an, să cerceteze cum primăria lui Robert Negoiță a dat un sfert de milion de euro către o firmă a familiei sale.
Concret, pe 9 aprilie 2021, Libertatea publica documente care arătau cum Edificia Star Construct SRL, companie deținută de firme ale părinților lui Robert Negoiță, Ilie și Lidia, închiriază pe 10 ani un teren către Salubritate și Deszăpezire S3, firmă aflată în subordinea primăriei conduse de Negoiță.
Suma de închiriere se ridica la 250.000 de euro și însemna cedarea, pentru 10 ani, a unui teren pe care să se facă un drum de acces la stația de sortare de la Cățelu.
Cum argumentează procurorul Alexandra Cristea de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București că închide dosarul?
O singură declarație citată în ordonanța de clasare
Procurorul motivează decizia cu unica declarație citată în ordonanța de clasare, cea a președintelui CA Salubritate și Deszăpezire S3, probabil Mihai Nițu, cel care dăduse explicații și pentru Libertatea. Acesta nu este nici măcar numit în document.
El a spus la acea vreme pentru ziar că avea nevoie de un al doilea drum de acces către stația de sortare. Argumentase că Agenția pentru Protecția Mediului îi ceruse asta.
„Am avut nevoie să închiriem, pentru că nu aveam drum de acces când am cerut autorizație de funcționare. Ne-a impus Agenția pentru Protecția Mediului. Pentru siguranța la incendiu e nevoie de două drumuri de acces”, a explicat Nițu pentru ziar.
În ordonanța de clasare, procurorul nu amintește nimic de Agenția pentru Protecția Mediului, însă păstrează argumentul lui Nițu și spune că Primăria Municipiului București și Brigada Rutieră au impus închirierea.
Potrivit planului de amplasament, terenul cu numărul cadastral 232830 este în realitate drumul din partea de nord-est a terenului pe care este amplasată stația de sortare și era necesar pentru îndeplinirea condițiilor impuse de IGPR-DGPMP-Brigada Rutieră prin avizul pentru amenajarea accesului la drumul public.
Extras din ordonanța de clasare:
„Nu au fost identificate intervenții”
Procurorul Alexandra Cristea conchide că nu a identificat nicio „intervenție” din partea cuiva.
„Nu au fost identificate intervenții determinate de interese personale”, scrie ea în încheierea documentului, înainte să arate că a clasat dosarul.
Încă trei contracte
Parchetul nu face nicio referire la faptul că, imediat după apariția investigației din Libertatea, numele primarului și firmele regăsite în afacerea de la Cățelu apar și în Pandora Papers, o scurgere de informații care a arătat legăturile primarului Robert Negoiță cu o rețea de companii offshore ce derulau afaceri de zeci de milioane de euro în România.
Pe 8 octombrie 2021, după deschiderea dosarului, RISE Project publica dovezi referitoare la mai multe contracte derulate între firmele familiei Negoiță și companiile Primăriei Sector 3.
Astfel, pe lângă contractul de 250.000 de euro despre care a scris Libertatea, jurnaliștii arătau că firmele care dețin Edificia Construct – controlate de familia Negoiță – încheiaseră și alte contracte:
- În 2019, Jacob Gardens închiriase către Administrare Străzi S3 SRL o schelă din oțel.
- O altă companie apropiată familiei Negoiță, Future Tools Construction SRL, a vândut beton în 2019 firmei Algorithm Construcții S3 SRL.
- Jacob Gardens SRL a semnat, pe 6 mai 2020, cu firma Administrare Active Sector 3 SRL un contract de furnizare nisip.