Imediat după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a confirmat că retrimite dosarul transfuziilor, clasat de parchetul inferior, cel de pe lângă Judecătoria Craiova, procurorii care au închis cazul vor să redeschidă urmărirea penală.
Asta după ce clasarea prezentată în Libertatea a fost „amendată” de parchetul teritorial, care a numit-o „nelegală”.
Procurorii închiseseră dosarul, deși expertiza medico-legală arăta că ar putea exista o legătură între decesele unor pacienți ai Spitalului Filantropia din Craiova și transfuzia sangvină la care fuseseră supuși, unii dintre ei decedând în aceeași seară. În același timp, o altă expertiză a arătat că sângele era perimat și nu ar fi trebuit administrat.
La dosar au fost povestite și modalitățile interzise prin care sângele era încălzit – în chiuvetă, în apă fierbinte – însă acestea nu au fost luate în seamă după ce au fost negate chiar de către persoanele urmărite penal, un medic și două asistente.
Termen: 25 august
Dosarul a fost înaintat către Judecătoria Craiova săptămâna trecută pentru confirmarea redeschiderii urmăririi penale.
Pe portalul justiției, portal.just.ro, apare că cererea parchetului va fi analizată de judecători pe 25 august.
Libertatea a prezentat cazul transfuziilor la începutul lunii august, când a arătat mai multe decizii discutabile ale procurorilor în care dosarul referitor la moartea a 5 pacienți a fost închis.
Printre ele, faptul că medicul și asistentele nu mai aveau nevoie de o nouă pedeapsă, după ce fuseseră deja pedepsiți de spital și DSP cu reducerea salariului pentru 3 luni ori cu destituirea din funcție.
A doua zi, rudele unui pacient decedat au vorbit cu ziarul despre 4 ani de tăcere, în care procurorii nu i-au informat decât la clasarea cazului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro