UPDATE ora 13.35: Reprezentanţii Primăriei Timişoara susțin că descinderea procurorilor DNA are legătură cu un dosar in rem, adică privind faptele, nu persoana şi că este o cercetare preliminară în care procurorii încearcă să afle dacă au fost săvârşite acte de corupţie.

„Astăzi, în jurul orei 11.00, o echipă de la DNA a venit la Primăria Timișoara. Din primele informații, este vorba de un dosar in rem, adică nu vizează persoane. Este o cercetare preliminară prin care procurorii încearcă să stabilească dacă au fost săvârșite acte de corupție”, a spus Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, potrivit news.ro.

El a confirmat că procurorii DNA au fost în biroul viceprimarului USR Ruben Lațcău și că au discutat cu acesta.

„Domnul viceprimar și-a arătat toată deschiderea în această anchetă. De altfel, si primăria colaborează cu organele de anchetă în acest moment. Din ce știm noi, nu au fost ridicate documente din biroul domnului viceprimar”, a mai spus Bogdan Marta.


DNA a transmis într-un comunicat că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție”.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice situate în municipiul Timișoara”, a informat Direcția Națională Anticorupție.

Pe 15 martie, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că primarul USR al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, nu vrea să achiziţioneze certificate de poluare pentru societatea de termoficare Colterm şi că în acest fel „condamnă populaţia oraşului la încă o iarnă în frig”. Alin Nica a solicitat atunci intervenția DNA, spunând că este vorba despre instigare la abuz în serviciu.

Societatea de termoficare Colterm din Timişoara are datorii de peste 300 de milioane de lei, la diferiţi furnizori, la care se adaugă o amendă de aproximativ 107 milioane de lei pentru neachiziţionarea de certificate de poluare pe anul 2020.

În ianuarie, Compania de termoficare Colterm din Timişoara a anunțat că a cheltuit banii alocaţi anul trecut de Guvern şi a cerut Executivului să mai aloce bani, ca să poată furniza în continuare agent termic în municipiu. Nu a fost prima oară când timișorenii au avut probleme cu apa caldă și căldura.

Criza a început toamna trecută, după ce Colterm a rămas fără gaz, deoarece compania E.ON a oprit furnizarea din cauza datoriilor acumulate de Colterm. Ca urmare, 56.000 de locuințe, inclusiv spitale și școli, au rămas fără căldură în octombrie 2021, vreme de câteva zile.

Urmărește-ne pe Google News