Un grup de procurori și polițiști s-a deplasat la reședința lui Yoon Suk-yeol (64 de ani) cu mandatele de percheziție și arestare, dar nu a primit accesul din partea Gărzii Prezidențiale. După șase ore de dispute, anchetatorii CIO au cedat, iar organismul responsabil de investigarea corupției demnitarilor de rang înalt a anunțat suspendarea procesului de arestare.
„Am constatat că arestarea sa este practic imposibilă”, a denunțat CIO, exprimându-și „regretul profund” față de „refuzarea unui proces legal”. „Următorii pași vor fi deciși după o revizuire”, a precizat CIO.
Susținătorii lui Yoon, care stau de mai multe zile în fața reședinței prezidențiale, au sărbătorit decizia cu cântece și dansuri. „Am câștigat!”, au scandat ei.
Park Shi-dong, un protestatar în vârstă de 74 de ani, a declarat pentru AFP că se află în fața reședinței prezidențiale din Seul „pentru a salva democraţia liberală, până la moarte”, susţinând că Yoon Suk-yeol a avut dreptate când a impus legea marțială și că nu ar fi trebuit să fie demis de Parlament din acest motiv.
„Impeachment invalid!”, au strigat demonstranții, fluturând steagul național al Coreei de Sud. „Yoon Suk-yeol, Yoon Suk-yeol, noi te protejăm! Te protejăm!”, au mai scandat demonstranţii.
Yoon Suk-yeol își mobilizează susținătorii cei mai radicali
Yoon Suk-yeol rămâne în reşedinţa sa și promite să „lupte până la capăt” împotriva autorităţilor care încearcă să îl interogheze cu privire la decizia sa de a impune legea marțială, pe 3 decembrie, pe care a ridicat-o după câteva ore de proteste în stradă și în urma unui vot împotriva sa în Parlament.
Demis pe 14 decembrie pentru decizia cu privire la legea marțială, Yoon Suk-yeol nu dă niciun semn de regret și refuză să se supună justiției, ceea ce agravează şi mai mult criza politică profundă cu care se confruntă a patra cea mai mare economie din Asia, notează AFP.
Miercuri, Yoon Suk-yeol le-a trimis un mesaj susţinătorilor săi cei mai radicali din faţa reşedinţei sale, spunându-le că îi urmăreşte pe YouTube şi îndemnându-i să îl ajute să „apere democraţia” şi să „lupte până la capăt”.
Opoziţia şi mai mulţi experţi au denunţat acest gest, pe care îl consideră o încercare de mobilizare a manifestanţilor cei mai extremişti și să degenereze în violenţe.
Însă susţinătorii lui Yoon Suk-yeol, precum Kim Sang-bae, în vârstă de 63 de ani, au declarat că nu vor părăsi zona, hotărâţi să „oprească nedreptatea” arestării unui preşedinte în exerciţiu, o premieră în istoria Coreei de Sud. Un manifestant pro-Yoon a fost arestat pentru obstrucţionarea poliţiei.
Avocații lui Yoon susțin că mandatul de arestare este „ilegal”, în timp ce echipa sa de securitate a refuzat să dea curs mandatelor de percheziţie emise anterior. Preşedintele însuşi a ignorat trei citații de audieri la CIO, determinând anchetatorii să emită un mandat de arestare.
Încăierări între simpatizanți și contestatari ai președintelui demis Yoon
Joi, în apropierea reşedinţei prezidenţiale, sute de manifestanţi anti-Yoon au organizat un miting rival, cântând imnul naţional, în timp ce zeci de poliţişti antirevoltă se străduiau să separe cele două tabere rivale.
Demonstranţii anti-Yoon au fost „loviţi în cap şi agresaţi de mai multe ori” de tabăra adversă în timp ce încercau să ţină o conferinţă de presă, potrivit unuia dintre ei, Bae Hoon, în vârstă de 46 de ani.
„Am avut sentimentul că, dacă am mai fi stat cinci minute, s-ar fi produs un incident grav”, a adăugat Bae Hoon, menționând că poliţia a încercat să intervină, dar a fost depăşită numeric.
„Mulţimea pro-Yoon era sufocantă, cu aproximativ 500 până la 600 de persoane care ne înconjurau, iar alţii veneau lângă noi, până la primele insulte şi agresiuni”, a povestit Bae Hoon.
Yoon Suk-yeol trebuie să aştepte decizia finală a Curţii Constituţionale privind punerea sa sub acuzare şi riscă o pedeapsă cu închisoarea sau chiar pedeapsa cu moartea pentru acuzaţiile de insurecţie. Decizia Curții Constituționale este așteptată în prima jumătate a acestui an.
„Nu am putut dormi de zile întregi, aşa că frustrarea m-a adus aici”, explică No Seung-gap, un protestatar în vârstă de 52 de ani care avea un steag imens pe care scria „Executaţi-l pe Yoon Suk-yeol”. Pentru el, ieşirea în stradă este şi un mod de a pune presiune pe anchetatori. „Să ştie întreaga lume că poporul sud-coreean nu va tolera această încercare absurdă de a ne distruge democraţia”, insistă protestatarul.
Libertatea20222023 • 03.01.2025, 12:19
Sud coreenii ies in strada pentru orice li se pare in neregula si asta e in lucru bun. Opinia publică are mereu in cuvant de spus si oficialitățile se tem de asta. In același timp sunt si ușor de manipulat de o presa care are anumite interese, ca peste tot in lume. Numai Dumnezeu știe care o fi adevărul in toată poveste asta.