Daniil Frolkin riscă până la șase ani de închisoare sub acuzația de răspândire a așa-numitelor „știri false” despre activitățile armatei ruse în Ucraina, precizează iStories, citând o sursă implicată în cazul acestui soldat.
Frolkin este unul dintre cei patru militari ruși suspectați de jafuri, furturi și uciderea civililor din satul ucrainean Andriivka, pe care iStories i-a identificat anul trecut pe baza fotografiilor făcute de aceștia cu un telefon mobil furat de la un localnic.
„Eu (…) Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. (Mărturisesc) că am împușcat civili, că am jefuit civili, că le-am confiscat telefoanele și (mărturisesc) că comandamentului nostru nu-i pasă de luptătorii noștri, de întreaga infanterie care luptă pe linia frontului”, le-a spus Frolkin reporterilor de la iStories, într-o convorbire video în august anul trecut.
Frolkin a recunoscut că a ucis un rezident din Andriivka, pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Yaremchuk, un bărbat în vârstă de 47 de ani.
„Am ucis unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni (pe cât puteam)”, a declarat Frolkin, adăugând că a decis să mărturisească crimele comise pentru a-i salva pe alți colegi soldați care sunt trimiși la „măcel” în Ucraina.
„Voi fi încarcerat nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi da. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi fost mai bine dacă războiul nu ar fi început niciodată”, a mai spus Frolkin în interviul video acordat iStories.
Verdictul în cazul „informațiilor false” distribuite de Frolkin este așteptat la Curtea Marțială din garnizoana Khabarovsk în zilele următoare, mai scrie miercuri iStories.
Situat la aproximativ 60 de kilometri vest de Kiev, satul Andriivka din regiunea Poltava a fost ocupat de forțele ruse în primele zile ale invaziei din februarie anul trecut.
Cel puțin 40 dintre cei aproximativ 1.000 de locuitori din Andriivka au fost uciși în timpul ocupației ruse, care a durat până în aprilie, potrivit BBC.
Ministerul rus al Apărării afirmase că „populația civilă nu este în pericol” în timp ce trupele sale invadau Ucraina.
La scurt timp după începerea războiului, Rusia a adoptat legi aspre care pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare distribuirea unor informații care contrazic narativul Kremlinului despre „operațiunea militară specială” din Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina