Procurorul general al României a precizat că în cazul canabisului se vede o evoluție a fenomenului semnificativă inclusiv în România. ”Nu mai suntem țară de import din alte părți, ci țară producătoare prin culturi proprii. Apoi drogurile sintetice care inundă piața de consum din Europa și evident că România resimte acest fenomen cu o amplitudine sporită în ultimii ani”, spune Alex Florența.

Procurorul general al României avertizează că există riscul ca România să devină o țară de import pentru droguri. ”Fără îndoială acest risc există. Portul Constanța va putea fi la un moment dat targhetat inclusiv de rețelele mari de trafic de droguri”, susține Alex Florența.

Potrivit acestuia, ”trebuie în primul rând dezvoltat mult mai bine sistemul de scanere, e o problemă pe care România a avut-o o lungă perioadă, avem nevoie, ca țară, să ratificăm convenția de monitorizarea a containerelor și trebuie o prezență mult mai bună a polițiștilor în Portul Constanța, prin acest birou de combatere a crimei organizate, care să fie dotat și tehnic și ca resursă umană, pentru a putea acoperi mai bine fenomenul”.

Specificul traficului de droguri în România este traficul stradal, în care dealerii își dezvoltă un cerc relațional prin care vând drogurile, pe care le achiziționează din vestul Europei, în diferite cantități, dar nu la nivelul tonelor.

Alex Florența:

Explozie de droguri sintetice

Procurorul general a vorbit și despre drogurile sintetice. ”Este un fenomen care cunoaște o explozie. Sunt droguri care vin din zona Asia. Fiind sintetice, în spatele fiecărui drog există o formulă chimică. Toate statele europene au încercat să le incrimineze prin modalitate similară traficului de droguri, adică incriminezi și sancționezi formula chimică, care stă la baza drogului, dar incriminezi o listă de substanțe și apare altă. E o provocare să găsești formula legislativă care să permită sancționarea acestui tip de droguri”, a arătat Alex Florența.

Procurorul general al României a mai spus că ”un astfel de fenomen nu va putea fi niciodată controlat doar prin metode penale”.

”Componenta educației este esențială și trebuie începută din primii ani de școală. Îngrijorările sunt legate de dificultățile pe care le au organele penale de a combate eficient acest fenomen, din cauza resurselor umane destul de reduse. Vă dau câteva cifre pentru a fi mai bine înțeles – în 2023 au fost de soluționat 26.000 de dosare de trafic de droguri, dintre care 15.000, înregistrate doar anul trecut”, a subliniat Alex Florența.

 
 

Urmărește-ne pe Google News