În actul Procurorului general se arată că avizul este necesar în cazul lui Iliescu, pentru calitatea sa de membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989”.
„Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989 și
Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989”, sunt ceilalți doi pentru care Procurorul general al României cere aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul Revoluției.
Din istoricul recent
Întrebat la acea vreme dacă va cere declasificarea unor documente despre care s-a vorbit în ordonanţa de redeschidere a dosarului Revoluţiei, Augustin Lazăr a declarat: “Evident, toate documentele care pot să aducă o contribuţie, toate documentele care au o contribuţie pentru a clarifica situaţia de fapt la Revoluţie trebuie declasificate”.
Parchetul instanţei supreme anunța tot în noimebrie 2016, săptămâna trecută, că în dosarul Revoluţiei a extins urmărirea penală, in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii
Bogdan Licu a cerut ICCJ reanalizarea dosarului Revoluției, clasat în octombrie 2015, în urma numărului mare de plângeri depuse împotriva deciziei de clasare, potrivit Mediafax. În cazul în care plângerea va fi admisă, cercetările în dosarul Revoluţiei vor fi reluate.
Parchetul Militar a clasat dosarul Revoluției pe 14 octombrie 2015, motivând că în cazul unora dintre faptele anchetate a intervenit termenul de prescripție, iar alte dintre faptele anchetate nu se mai regăsesc în nou Cod Penal.
Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989.