UPDATE ora 18.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a declarat că raportul privind începerea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu ar trebui să ajungă în plen săptămâna viitoare.
„Eu am văzut hârtia săptămâna trecută. Cred că s-a şi dat răspunsul, este la Comisia juridică. În Biroul permanent le-am spus colegilor mei să ceară Comisiei juridice un termen destul de scurt. Teoretic, săptămâna viitoare ar trebui să vină raportul de la Comisia juridică în aşa fel încât să intre în plen. Eu nu vreau să mai amânăm”, a declarat Liviu Dragnea, la Alexandria.
„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000 – 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentării procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială. Lipsa unui răspuns la cererea formulată de instituţia noastră în luna noiembrie 2016, împiedică soluţionarea cauzei afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Potrivit documentului, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, având în vedere legătura dintre acestea şi Eugen Bejinariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţi, cercetările neputând fi disjunse. În absenţa răspunsului Camerei Deputaţilor, urmărirea penală se desfăşoară numai faţă de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situaţie discriminatorie, se arată în scrisoare.
Reacția Procurorului General a venit după ce preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat săptămâna trecută că procurorul general ar trebui să transmită Parlamentului dacă îşi mai menţine solicitarea de ridicare a imunităţii în cazul social-democratului Eugen Bejinariu, el explicând, astfel, de ce nu se dă vot în comisia juridică, la aproape șase luni de la trimiterea cererii în Legislativ.
”Solicitarea este făcută în mandatul trecut. Fiecare grup parlamentar are nişte reprezentanţi în comisie care îşi informează grupul şi care va vota în plen în cunoştinţă de cauză. Avem în momentul de faţă două grupuri care nu au participat în legislatura trecută la citirea dosarului, spre exemplu PMP şi USR. Nu are cine să îi informeze ce scrie în dosarul respectiv. Data trecută au participat alţi membri de la comisie, care în prezent nu mai există. În mod normal, trebuie să luăm documentaţia, să fie studiată la comisie, am solicitat-o, ne-a venit, voi face un program în care să poată să fie studiată de către membrii comisiei de la fiecare grup, ca fiecare grup să fie informat şi să ştie ce votează atunci când va vota în plen”, a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului.
Bejinariu, păsuit din luna noiembrie 2016, de colegii din Camera Deputaților
Eugen Bejinariu a scăpat, la începutul lunii aprilie, de ridicarea imunității parlamentare. Cererea DNA de începere a urmăriririi penale pentru deputatul PSD, în dosarul Microsoft 2, a fost retrimisă la comisia juridică, pentru vicii procedurale. A fost cea de-a treia amânare a votului în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție, care a fost trimisă încă din luna noiembrie 2016, în Parlament.
Cererea de retrimitere la comisie a fost făcută în plen de președintele comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD). Solicitarea preşedintelui Comisiei juridice a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 31 voturi „împotrivă” şi două abţineri, în plenul Camerei Deputaților. Nicolicea a afirmat de la tribuna plenului că dorește să sesizeze un ”incident procedural”.