În urmă cu două zile, în 25 iulie, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme au pus în mișcare acțiunea penală în cazul fostului șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, și al fostului procuror anticorupție Mirce Negulescu, dar fără a lua atunci vreo măsură preventivă.

Vineri 27 iulie, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au fost puși sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile. Cei doi sunt obligați ca, timp de două luni, să nu comunice între ei și nici cu alte persoane indicate de procurori, iar aceștia nu mai au dreptul de a deține, folosi sau purta arme.

De asemenea, Lucian Onea nu mai poate exercita, timp de două luni, funcția de procuror. Onea nu mai este șeful DNA Ploiești din mai, când a demisionat, dar a rămas procuror acolo. În cazul lui Mircea Negulescu, Secția pentru procurori a CSM a decis, în ianuarie 2018, excluderea din magistratură.

Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost puși sub acuzare în dosarul privind o sesizare falsă și probele falsificate din două dosare, care au fost folosite în susținerea unei cereri de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

”În fapt, procurorii au reținut că, în anul 2015,  inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora  acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”.  Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”, susțin procurorii PICCJ.

La Parchetul General există mai multe plângeri îndreptate împotriva lor, depuse de persoane pe care le-au anchetat.

Unul dintre cei mai mari contestatari ai celor doi este fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susține că Lucian Onea ar fi fabricat dosarul „Tony Blair”.  El a acuzat mai mulți procurori de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituirea de grup infracţional organizat.


 

 

Citește și:

Judecătorii CCR, venituri de sute de mii de lei. Au trecut în declarațiile de avere până și ultima legumă din camară!

Urmărește-ne pe Google News