Vremea caniculara si lipsa ploilor v-au afectat culturile si odata cu ele intreaga gospodarie? Daca va numarati printre producatorii agricoli afectati de seceta, dar cu asigurari in regula, nu disperati. Mai aveti o sansa, datorita Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 442/24 iunie 2002, care va vine in ajutor.

Ca producator agricol puteti beneficia de despagubiri pentru calamitatile naturale, prevazute in Legea nr. 381/2002, numai pentru culturile  agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti daca ati fost asigurati de catre societatile de profil.

Institutiile in cauza sunt doar cele agreate de Ministerul Agriculturii si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Iar declararea starii de calamitate se face de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin sesizarea guvernului, in baza informatiilor primite de la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene. Sprijinul vi se acorda in doua moduri:

-prin despagubiri banesti cand culturile v-au fost afectate de fenomene naturale distructive. Dar acestea se acorda diferentiat pe culturi, in limita a 70% din cheltuiala efectuata pana la data producerii fenomenului.

Pentru animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirea reprezinta maximum 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor, care pot fi valorificate. Plata se face de catre MADR prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, dupa aprobarea hotararii guvernului;

-prin subventionarea primelor de asigurare cu 50% din valoare pentru o parte din culturi si specii de animale, care sunt considerate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o prioritate nationala si care sunt asigurate la societatile de asigurare-reasigurare, agreate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si MADR.

In ce consta procedura

Societatile de asigurare transmit documentatia  sucursalelor judetene ale Agentiei de Plati pentru Agricultura. Acestea verifica documentatia si intocmesc un centralizator cu sumele reprezentand subventionarea primelor de asigurare, pe care il inainteaza Agentiei de Plati si Interventie pentru  Agricultura pentru aprobare si decontare. Sumele alocate pentru subventionarea producatorilor agricoli se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News