În Germania, au murit 10 oameni şi câteva sute sunt bolnavi

La începutul săptămânii trecute, autorităţile sanitare germane anunţau propagarea rapidă a unei bacterii care provoacă hemoragii ale sistemului digestiv.
Examenele de laborator efectuate pe persoanele bolnave au dovedit infecţia cu E.coli enterohemoragic (Eceh), bacterie care generează tulburări severe. În scurt timp, sute de cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate în Germania. Sursa infecţiilor a fost descoperită: este vorba despre castraveţi importaţi din Spania. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor a anunţat că este vorba de una dintre cele mai “ample epidemii de tip SHU din lume”. Numărul persoanelor care au decedat în Germania din cauza răspândirii bacteriei E. coli, depistată în castraveţi, a ajuns la zece, susţine presa germană. Oficiali din Cehia au declarat că transporturi de castraveţi probabil au fost exportate acolo, la fel ca şi în Austria, Ungaria şi Luxemburg. Cazuri ale sindromului hemolitic uremic au fost raportate şi în Suedia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie, la persoane care au călătorit în Germania.

E.coli se transmite prin alimente

Escherichia coli (E.coli) este o bacterie prezentă în tubul digestiv al oamenilor şi al animalelor, iar transmisia se face prin consumul de alimente contaminate.


Aşa arată bacteria E.coli văzută la microscop
Fie că este vorba despre carne insuficient procesată, de lapte nepasteurizat sau de legume şi fructe crude care au venit în contact cu un îngrăşământ animal şi care nu sunt spălate înainte de consum, toate reprezintă o sursă de infecţie. De asemenea, E.coli se poate transmite prin contactul cu o persoană contaminată. Simptomele infecţiei cu E.coli sunt diaree însoţită de crampe stomacale, greţuri şi vărsături. Formele agresive de E.coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Prevenirea infectării cu această bacterie se face prin spălarea sub jet de apă a fructelor şi a legumelor, prepararea corectă a cărnii, consumul produselor lactate doar pasteurizate şi spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun.
Magazinele de legume, monitorizate
Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară a cerut tuturor direcţiilor judeţene să monitorizeze lanţurile de magazine care comercializează legume, în principal cele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, ce au produs spaimă în Europa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News