Tencent este proprietarul rețelei sociale WeChat, cea mai mare din China, și este și cel mai mare dezvoltator de jocuri din lume.
De partea cealaltă, Ubisoft – care este prezent și în România – are probleme după ce ultimele sale jocuri nu s-au vândut așa bine.
Cădere masivă
Valoarea bursieră a companiei este de doar 1,8 miliarde de euro, conform raportărilor societății.
Pasionații de jocuri au acuzat că „Star Wars: Outlaws”, proaspăt lansat, are probleme de calitate, compania fiind acuzată că a „urâțit” personajele.
Concomitent, viitorul „Assassin’s Creed Shadows” a fost amânat cu trei luni, până în februarie 2025, după ce a ajuns în mijlocul unei dispute istorice, ca urmare a faptului că personajul său principal este un samurai de culoare plasat în Japonia medievală.
Totodată, compania a fost acuzată de introducerea de ideologie politică de stânga în jocurile sale.
Multe francize, mulți angajați
Ubisoft este unul dintre cei mai mari producători de jocuri din Europa, având dețind francize precum Far Cry, Assassin’s Creed, For Honor, Tom Clancys Ghost Recon, Watch Dogs etc.
Compania, cu sediul în Franța, are peste 19.000 de salariați la nivel global și are un studio deschis și în România.
Conform datelor Ministerului Finanțelor, Ubisoft a avut anul trecut 1.688 angajați în țara noastră, o cifră de afaceri de 349,3 milioane de lei și un profit net de 24,7 milioane de lei.
Compania a spus luni că analizează opțiunile în mod regulat, după apariția informațiilor.
Potrivit Bloomberg, familia Guillemot deține 20,5% din acțiuni, iar Tencent are 9,2%.
O serie de acționari minoritari, precum AJ Investments, au cerut deja vânzarea și delistarea companiei.
Posibile concedieri
Site-ul That Park Place scrie că producătorul de jocuri ar putea da afară până la 30-40% din angajați, ceea ce înseamnă peste 6.000 în total.
Spre comparație, Nintendo – care produce atât console de jocuri, cât și jocuri video – are 7.700 de salariați și o capitalziare bursieră de 61,4 miliarde de dolari.
Producătorul americani de jocuri Electronic Arts are o valoare bursieră de 37,7 miliarde de dolari, iar Take Two Inteactive de 26,6 miliarde.
Avalanșă de achiziții
În ultimii ani au avut loc mai multe achiziții-gigant în domeniul jocurilor video.
Microsoft a cumpărat ActivisionBlizzard cu 68,7 miliarde de dolari în 2022, în vreme ce Sony a preluat în același an Bungie – producătorul jocului Destiny, cu 3,6 miliarde de dolari, conform CNBC.
Avansul chinezilor
Tencent este cel mai mare producător de jocuri din lume și cea mai mare rețea de social media din Asia. Grupul are 105.000 angajați la nivel global.
Cel mai popular joc al său este Honor of Kings, cu peste 100 de milioane de jucători, în special în China.
Compania are interese de la inteligența artificială la mașini electrice.
Tencent deține motorul de căutare Sogou în China, are o cotă la producătorul de mașini electrice Nio și a deținut titluri și în platforma de livrări Meituan și în ByteDance – producătorul TikTok.
De asemenea, are dețineri în platforma de muzică Spotify, producătorul de mașini electrice Tesla și aplicația Snapchat.
În domeniul jocurilor video, Tencent deține Riot Games – producătorul jocurilor League of legends și Valorant, dar și o cotă minoritară în Epic Games – producătorul Fortnite. De asemenea, a deținut o cotă minoritară la Activision Blizzard până la preluarea de către Microsoft.
Directorul său general este Ma Huateng, poreclit Pony Ma, care este și cofondator al companiei. Acesta este și unul dintre cei mai bogați chinezi, cu o avere de 51,7 miliarde de dolari, conform Forbes, și a deținut într-o vreme chiar cea mai înaltă poziție.
Legătură indirectă cu România
Cel mai mare acționar al său este grupul olandez Prosus, cu 25,44% din acțiuni, în timp ce Ma Huateng are 8,6%.
Prosus este la rândul său controlat de grupul sud-african Naspers.
Acesta deține în România și eMAG, Olx, Autovit și a vândut PayU către firma israeliană Rapyd, potrivit StartupCafe.ro.