Prețurile la energia electrică au explodat în ultimele luni, iar românii sunt nevoiți să plătească sume din ce în ce mai mari consumul din propriile locuințe.
Cuprins:
Din fericire, dacă vrei să reduci costurile cu energia electrică pentru casa ta și, în paralel, să protejezi mediul înconjurător, acum există câteva metode eficiente prin care poți să produci singur curent la tine acasă.
Cu alte cuvinte, în cazul în care dorești să economisești poți să produci energie electrică din surse regenerabile precum sisteme fotovoltaice, centrală pe lemne, turbine eoliene, generatoare diesel sau biodiesel, etc. În articolul de față îți vom prezenta cele mai cunoscute metode prin care poți produce singur curent electric acasă.
Cum produci energie electrică la tine acasă?
În momentul de față, cea mai populară și mai ieftină sursă pentru producerea de energie electrică alternativă este lumina solară. Aceasta poate fi utilizată pentru a produce apă caldă menajeră, dar şi pentru încălzirea locuinţei sau a anexelor din cadrul unei gospodării aflată în mediul rural.
Panouri solare
Pentru a face acest lucru este nevoie de panouri solare, care sunt de două tipuri: panouri solare fotovoltaice și panouri solare termice. Panourile solare fotovoltaice generează energie electrică pe care o consumi în locuința ta, în timp ce panourile solare termice transformă energia soarelui în căldură.
Trebuie să știi că, în cazul în care vei produce mai mult curent decât ai nevoie, vei putea trimite și în sistemul centralizat de energie electrică, iar pentru asta vei primi bonusuri din partea statului.
Foarte important este faptul că este necesar de 1 m2 de panou solar pentru o persoană. În același timp, este bine de știut că panourile solare au în componenţă un boiler din inox cu o capacitate de circa 150 de litri şi un colector solar cu o suprafaţă de circa 2 m2.
Experții în domeniu recomandă ca montarea panourilor solare să se facă astfel încât acestea să fie orientate către Sud, la o înclinație de minimum 15 grade. Totodată, specialiștii atrag atenția asupra circuitului de împământare, care este esențial în buna funcționare a panourilor solare.
Totodată, important este ca înainte de a demara proiectul să faci toate calculele detaliate în ceea ce privește consumul de curent electric din locuința ta.
În plus, se impune și o analiză atentă a capacității de producere de energie electrică necesară. Trebuie să ții cont de toate scenariile de consum și de producție și să găsești cea mai bună soluție pentru casa ta.
Sistem de încălzire pe bază de combustibil solid
O altă metodă prin care poți să produci energie electrică la tine acasă o reprezintă un sistem de încălzire pe bază de combustibil solid. Cel mai întâlnit astfel de sistem îl reprezintă centrala pe lemne. Aceasta este o sursă de curent electric alternativă extrem de utilă mai ales în regiunile unde nu există o rețea de gaze naturale.
Practic, această centrală pe lemne înlocuiește cu succes clasicele sobe. Lemnul folosit pe post de combustibil solid pentru alimentarea centralei termice trebuie să fie uscat. Dacă vei folosi lemn verde va scădea randamentul și puterea termică a centralei.
Invenții pentru a produce energie electrică la tine acasă
Dacă te-ai hotărât să demarezi un proiect prin care să produci de unul singur energie electrică trebuie să știi că există câteva superinvenții pentru generarea de curent elecrtric, și anume:
Generatoare diesel
Sunt folosite de zeci de ani pentru a produce energie electrică în locații îndepărtate sau în în spitale, clădiri IT, etc. în situații de urgență cum ar fi o pană majoră de curent. Cu un sistem de energie regenerabilă (în special eoliană sau solară) s-ar putea să vrei un generator ca rezervă. Dacă nivelul bateriei scade prea mult, un astfel de generator poate porni automat într-o zi când nu este vânt sau când este înnorat.
Gravity Light (lumină din gravitate)
Este un dispozitiv care generează lumină din gravitate și care oferă oamenilor lumină sigură. Funcționarea acestuia nu implică nici un cost și își va acoperi cheltuielile în câteva săptămâni deoarece, pentru a putea funcționa, îi este necesară doar o greutate.
Infinity Bakery (cuptorul cu energie electrică solară)
Este un cuptor care produce căldură folosind puterea luminii solare și care este realizat din materiale reciclate. Dispozitivul folosește un vas parabolic reflectorizant de mari dimensiuni care captează razele de soare și stochează în aparatul de gătit suficientă căldură pentru a susține coacerea la 220 de grade.
Free Electric Bike (bicicletă electrică gratuită)
Această bicicletă staționară poate asigura curent electric pentru 24 de ore cu doar o oră de pedalat. În același timp, ea poate oferi energie electrică pentru 24 de becuri, un telefon, un ventilator și un încărcător de smartphone. Proiectul îi aparține unui miliardar american de origine indiană, Manoj Bhargava, care a creat această mașinărie folosind componente asemănătoare celor de pe o bicicletă standard, câteva greutăți, un alternator și o baterie de 12 volți.
Foto: Shutterstock
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro