„În Europa şi nu numai, condiţiile atmosferice, schimbările de climă provoacă mari probleme familiilor de albine şi, din păcate, nici România nu face excepţie. În acest an, am pierdut cam 40-45% din producţia de miere la nivel naţional. Producţia a fost afectată începând cu primul cules, cel de rapiţă, continuând cu cel de salcâm, unde producţia a fost calamitată până la 70% în unele zone, teiul – la fel, iar la floarea-soarelui producţia a fost compromisă în cea mai mare parte a ţării din cauza temperaturilor excesive”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, pentru Agerpres.

El a adăugat că apicultorii fac eforturi mari pentru supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine, cu toate că cheltuielile sunt tot mai mari, iar fără un sprijin financiar din partea statului numărul albinelor poate scădea masiv.

„Anul acesta, apicultorii au avut cheltuieli suplimentare faţă de sezonul 2023, undeva la 218 lei pe familia de albine. Vă daţi seama că numai la o familie de albine este un efort financiar în plus de peste 200 de lei, la 10 familii sunt 2.000 de lei, iar la 100 de familii – 20.000 de lei”, a spus șeful Asociației, care a precizat că mierea realizată în acest an nu poate fi vândută la un preț care să asigure acoperirea cheltuielilor.

Dificultăţile sunt amplificate de prezenţa mierii importate din afara Uniunii Europene, care a redus semnificativ preţurile şi a îngreunat vânzarea producţiei mici de miere a apicultorilor români în 2024.

„Suntem în al treilea an în care exporturile de miere au scăzut foarte mult, iar apicultorii trebuie să facă faţă acestor provocări legate de valorificarea mierii. Mierea care intră şi în România şi se valorifică pe rafturile magazinelor mari este o miere-amestec cu miere din Ucraina sau din China, amestecuri care nu au nimic cu calitatea deosebită pe care o are produsul românesc, dar preţurile la care acestea sunt importate sigur că fac o concurenţă acerbă produsului românesc. Astăzi se importă cu 6-7 lei kilogramul de miere, iar pe noi ne costă aproape dublu, undeva la peste 12-13 lei un kilogram de miere”, a mai spus Ioan Fetea.

Noi am făcut deja demersuri la Ministerul Agriculturii, iar domnul ministru (Florin Barbu – n.r.) a promis încă de anul trecut că va fi prins în bugetul de anul acesta. Era un ajutor undeva între 5 şi 10 euro pe familia de albine.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea:

El a mai spus că suntem în al treilea an în care exporturile de miere au scăzut foarte mult.

Urmărește-ne pe Google News