Potrivit noilor reglementări, vor fi interzise în România arome „în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum si modificarea intensității arderii lor”, vor fi interzise în România.
O altă prevedere obligă producătorii să eticheteze produsele cu pictograme ce avertizează în legătură cu riscurile fumatului, după modelul țigărilor clasice.
Prevederile din noua ordonanță de urgență:
- extinde la produsele din tutun încălzit interdicția privind introducerea pe piață a produselor cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor, cum ar fi filtrele, hârtiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun, precum și modificarea intensității arderii lor. Aceste interdicții există deja pentru țigarete și pentru tutunul de rulat.
- prevede etichetarea în plus cu pictograme pentru produsele din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard). Conform Directivei europene, obligativitatea etichetării este diferită la produsele din tutun încălzit, în funcție de prezența sau absența procesului de ardere.
- prevede necesitatea notificării către Ministerul Sănătății a produselor din tutun încălzit, în măsura în care acestea sunt produse din tutun pentru fumat (care ard).
Circa 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15.000 în urma bolilor oncologice, iar restul prin boli respiratorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro