Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că produsele congelate, care ar conține bacteria Listeria, reprezintă un pericol pentru sănătatea femeilor însărcinate. Deja, România a fost înștiințată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes ale firmei Greenyard.
Ce trebuie să știți despre Listeria și pericolul contaminării
- Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.
- Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
- Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
- La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar.
- În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.
- Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
- Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.
Potrivit medicului, căldura distuge bacteria, nu refrigerarea. Mai mult, Listeria se poate dezolva în mâncarea din frigider. Bacteria poate fi depistată prin teste diagnostic, realizate înainte de sarcină. Listeria poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.
Cum puteți reduce riscul de infecție cu Listeria
- Evitați alimentele gata preparate reci.
- Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”}.
- Respectati regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)
- Gătiți bine orice preparat.
- Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei.
- Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
- Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții. Doar din 1980 se cunoaște faptul Listeria poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
Medicul Tudor Ciuhodaru susține că având în vedere că deja sunt implicate mai multe țări Comisia Europeană va organiza peste două zile o teleconferinţă cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situaţiei generată de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat şi posibil multe alte alimente congelate.
Citește și Ce este bacteria listeria si care sunt simptomele bolii listerioza
Lista cu alimentele cu suspiciune de contaminare cu Listeria
Produse congelate retrase din magazinele din România
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro