Sesizarea Avocatului Poporului vizează o posibilă încălcare a art. 16 și art. 34 din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății. Verificările au fost cerute după ce, pe 25 februarie, presa a scris că Grupul de la Vișegrad a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.
„Asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”, precizează Avocatul Poporului, într-un comunicat remis luni.
Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea a anunțat, într-o conferință de presă, că se va constitui “un colectiv de muncă” format din reprezentați ai ministerului, Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri și în România.
Totodată, Avocatul Poporului din Bulgaria, doamna Maia Manolova, a făcut apel, în 14 martie 2017, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O’Reilly, astfel cum a transmis Agenția Bulgară de Presă BTA, preluată de Agerpres.
Produse inferioare calitativ sunt vândute în statele est-europene
Potrivit unor studii comparative, există duble standarde în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par să corespundă unei diviziuni Est-Vest. Aceste variații în compoziția produselor pot genera și efecte asupra sănătății. În estul și sud-estul Europei se află pe piață produse care conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii.
Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeași rețea comercială în Germania și Cehia au descoperit că produsele vândute în Cehia aveau cantități mai mici de făină integrală sau cantități mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie și Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar și prețuri mai mari decât în Germania.
Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovacă pentru protecția consumatorilor și citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea și băuturi răcoritoare, până la piper).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro