Mai mulţi europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă. „În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar, în acelaşi timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele ţări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE şi, în consecinţă, practica trebuie interzisă de către autorităţile competente ale statelor membre”, au precizat surse din cadrul Comisiei Europene, citate de Mediafax.
Printre europarlamentarii care au luat poziţie împotriva acestui dublu standard, se numără şi Daciana Sârbu, care alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acţiuni pentru verificarea şi remedierea situaţiei. Aceştia au arătat că, potrivit unor studii comparative, există, practic, standarde duble în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par sa corespundă unei divizări Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputaţi.
Mulţi români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse şi au observat diferenţa. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituţiile europene. Suntem cetăţeni cu drepturi egale şi calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeaşi peste tot în Uniunea Europeană”, afirma Daciana Sârbu.