De la 1 octombrie vor aparea in galantare primele produse ecologice: oua, cascaval si miere de albine fara chimicale, anunta Ministerul Agriculturii.
Acestea sunt primele produse care au primit avizul organismelor internationale in domeniu. Dar in Romania se mai obtin si alte produse ecologice, care urmeaza sa fie certificate de organisme internationale: mazare, visine, cirese, zmeura, afine, nuci, catina, cascaval, oua, branza etc. Deocamdata acestea merg toate la export, unde sunt la mare cautare. Pana acum, nici un producator de grau nu a primit certificarea obligatorie si abia din 2004 se va putea gasi in magazine paine naturala 100%, iar legea interzice denumirea de „ecologic”, „natural”, „biologic” sau „organic” daca pamantul, graul, compozitia painii au chimicale.
Primele oua ecologice „legale” sunt produse la Dragasani si vor costa circa 9.000 de lei „la raft”. Gainile care le vor oua au mancat graunte „curate” si iarba, iar pamantul unde ciugulesc a fost „curatat” timp de doi ani de deseuri. Cascavalul ecologic este produs la Vatra Dornei.
Anul acesta se vor scoate la vanzare circa un milion de oua „naturale” si circa 200 kg de cascaval „ecologic”, dar la preturi duble fata de produsele „normale”.