Fructele, legumele și detergenţii sunt în vârful clasamentului privind scumpirile. Deficitul bugetar și măsurile fiscale sunt două dintre cauze, susțin analiștii, care avertizează că inflația va cunoaște noi valori, tot mai ridicate. În acest moment, inflația este de 4,7%.
După ce vreme de două luni creșterea accelerată se domolise, luna octombrie a adus un nou val de scumpiri. La legume, creşterea preţurilor e de 11 %, în timp ce fructele s-au scumpit cu 14%.
Și serviciile s-au scumpit. Cele poștale sunt pe primul loc
Mugur Isărescu a identificat cauza pentru care prețurile au crescut și îngreunează buzunarul românului. „În cazul nostru, seceta a fost mai severă. S-a reflectat rapid în preţurile legumelor şi fructelor, în trimestrul 3″, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR.
Prețul serviciilor este, la fel ca alimentele, în creștere. Cele poştale sunt pe primul loc în topul scumpirilor. Urmate de chirii şi cheltuielile de întreţinere ale casei, dar şi de serviciile din restaurante.
Detergenții sunt pe primul loc în clasamentul scumpirii produselor nealimentare, dar esențiale pentru gospodării.
„Efectul schemei de plafonare a adaosului comercial. Comercianţii au fost nevoiţi să realoce costurile pe categorii de produse unde nu a fost plafonat adaosul. Unde cererea e relativ constantă”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Ce urmează pentru români în perioada următoare
Specialiștii economici susțin că inflația o să tot crească în lunile următoare.
„Ca urmare a măsurilor care vor fi luate anul viitor, să vedem alte creşteri de preţuri. Vom avea acest salariu minim european, care va începe să producă efecte. Efectul pe care îl vom vedea va fi o menţinere a puterii de cumpărare. Practic, cu bani mai mulţi, vom cumpăra aceleaşi lucruri pe care le cumpăram cu bani mai puţini”, adaugă Christian Năsulea, profesor de economie.
„Este inflaţia tuturor şi a nimănui. Este o taxă care se aplică la taxele anterioare, o taxă în cascadă. Este foarte greu de explicat oamenilor de unde apare această inflaţie. Oamenii nu o văd atât de uşor, aşa cum văd, de exemplu, o creştere de TVA”, spune Cristian Păun, profesor de economie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NECULAI52 • 14.11.2024, 13:05
A vorbit " nemuritorul ", oricum ,el e la adăpost, ridică o roaba de bani, poate două, după recalcularea pensiilor!