Parlamentarii vor să-i oblige pe retaileri ca 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate în hiper şi supermarketuri să fie din producţie românească. După ce această nouă lege va fi adoptată, magazinele care n-o vor respecta vor fi amendate cu până la 50.000 de lei. Vor face excepţie de la regula celor 51 de procente doar lunile de iarnă (decembrie-februarie), când legumele şi fructele din import vor putea reprezenta circa 70% din ofertă. În ultimii ani, românii au livrat în hiper şi supermarketuri în special varză, morcovi sau roşii. Fructe mai rar, din cauza faptului că ale noastre “nu corespund standardelor europene”. Adică sunt mici şi nu-ţi iau ochii. Oricum, dacă până nu de mult producătorii români se plângeau că produsele lor nu ajung în marile magazine, acum, mai ales la raftul cu legume de sezon, peste 85% din produse sunt din România. Teoretic, noi ieşim în avantaj, deoarece alimentele, legumele şi fructele ar trebui să fie mai ieftine şi mai sănătoase. Până una-alta, legumele şi carnea din import se vând în magazine şi pieţe cu preţuri chiar şi de 10 ori mai mari decât cele cu care intră în ţară.