Povestea Iuliei începe în România și continuă în Franța, unde a urmat, începând cu 2002, Facultatea de Matematică. „Am început să și predau, dar am fost foarte dezamăgită de primirea pe care mi-au făcut-o elevii, în perioada stagiului. Am avut elevi în clase terminale, la 17-18 ani, iar eu aveam doar 23 de ani. Erau turbulenţi şi neserioşi”.

Deşi nu există o reţetă unică, putem afla cum să alegem cel mai potrivit vin pentru petreceri, în funcţie de vârsta invitaţilor, de mâncarea servită şi de profilul evenimentului.

Ca să uite de supărările pe care i le pricinuiau elevii, Iulia a început să frecventeze saloanele… gastronomice. „Fiind la Lyon, capitală gastronomică, în timpul meu liber mă duceam la saloane, la târguri de gastronomie. Încet, încet, am intrat în acest mediu şi am frecventat o asociaţie care protejează micii producători”.

(foto: Cooperativa de imagini Eva Voica)

Prima legătură cu vinul acolo s-a conturat. „Prezentam niște vinuri, ca amator. Apoi, mi s-a oferit un job part-time, într-un restaurant, la Lyon, pentru a mă ocupa de prezentarea vinurilor către clienţi. Şi mi-a plăcut foarte mult, astfel că nu m-am mai întors în domeniul educaţional, la catedră, pentru a continua să predau”, a povestit Iulia Scavo pentru ziarul Libertatea.

Sunt foarte multe reţete care te învaţă cum să faci vin acasă simplu şi ieftin, în cazul în care vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un produs propriu.

Acesta a fost, practic, momentul în care românca a renunţat la catedră şi a decis să se perfecţioneze în arta degustării vinului. A obţinut diploma franceză de „MC Sommellerie & BTS Technico Commercial Vins, Boissons et Spiritueux”, după un an de studiu aprofundat şi multe exerciţii de memorare a gusturilor, culorilor şi mirosurilor. De asemenea, a obţinut diploma anglofonă „WSET Level 3 in Wines”.

Cele două se adaugă unui titlu CAPES (echivalentul unui Master) şi unei Licenţe în Matematică.

Premiată în Franța, necunoscută în România

În 2008, după ce a obţinut în Franţa titlul de somelier, s-a întors în România şi s-a înscris la concursul naţional destinat experţilor în vinuri din ţara noastră. În acel moment, nimeni nu o ştia.

„Preşedintele Asociaţiei de Somelieri din România mi-a propus să mă înscriu la Trofeul Naţional al Somelăriei. A fost un concurs complex, dificil, era prima competiţie importantă la care m-am înscris, dar am reuşit să obţin locul 2, am devenit vicecampioană naţională”, îşi aminteşte Iulia, care, de atunci a continuat să evolueze şi să ajungă printre cei mai buni somelieri din lume.

În 2010, a ajuns în semifinalele campionatului european şi campionatului mondial al somelierilor. În 2012 a fost laureată a Central-European Sommelier Championship. În 2013 a obţinut medalia de bronz la Campionatul European al Somelierilor, performanţă pe care a repetat-o şi în 2017, când a obţinut locul 3 la Best Somelier of Europe & Asia. Tot anul trecut, Iulia Scavo a devenit prima femeie care a câştigat concursul Master of Port 2017, fiind, de asemenea, şi primul român care obţine această distincţie. Iar anul acesta a câştigat titlul de cel mai bun somelier din Romania.

(foto: Cooperativa de imagini Eva Voica)

Trebuie să știi chimie, geografie, istorie.

„Un concurs de somelărie este foarte complex. În prima fază e un chestionar teoretic amplu, în care trebuie să răspunzi la o serie de probleme şi poate dura chiar şi patru ore. Putem să fim întrebaţi despre denumiri de origine din toată lumea, trebuie să cunoaştem toate soiurile încrucişate, trebuie să cunoaştem chestiuni de chimie, să facem o reacţie chimică de fermentaţie, putem să avem întrebări despre istoria unor locuri, despre geografie, ce râu trece prin anumită regiune, ce catedrală importantă se găseşte acolo, ce personalităţi au scris despre un anumit vin, să asociem anumite publicaţii cu anumiţi jurnalişti celebri, este extrem de divers. Nu există o programă, doar nişte linii generale, adică ştim că trebuie să învăţăm totul şi cât mai amplu posibil, dar nu putem să ne restrângem la un anumit domeniu”, a mai explicat Iulia.

Românii nu țin la etichetă!

Cu toate că se numără printre cei mai buni somelieri din lume, Iulia Scavo nu a reuşit să-i convingă pe patronii de restaurante din România să ţină la etichetă şi să ofere clienţilor doar vinuri rafinate şi servite numai într-un anumit fel.

„După concursul din 2008, m-am angajat la un producător naţional de vinuri şi am început să călătoresc în toată ţara pentru a recomanda produsele acestuia, dar şi pentru a face trainig profesional celor care urmau să-l comercializeze. Dar am constatat că patronii nu erau interesaţi de etichetă. Iar asta fiindcă publicul nu era pregătit pentru o astfel de rigoare în ceea ce priveşte vinul şi modul de servire a acestuia. De exemplu, am pregătit pentru Revelion un meniu de vinuri tradiţionale românești, şi unul mult mai rafinat, inovator, cu deschidere spre internaţional. Bineînţeles, meniul tradiţional a mers cel mai bine”, îşi aminteşte românca acele momente petrecute în urmă cu 10 ani.

Gustă sute de vinuri, dar nu bea (aproape!) niciodată

(foto: Cooperativa de imagini Eva Voica)

Iulia spune că un somelier are nevoie permanent de antrenament, ceea ce poate însemna să facă zilnic degustări din zeci de soiuri de vin. Cu toate astea, aproape niciodată nu bea.

„Toate simţurile se pot antrena. Există predispoziţii înnăscute, dar trebuie în permanenţă antrenate. Zilnic, când avem timp, gustăm în orb, apoi cu eticheta la vedere, pentru a înţelege produsul cât mai bine şi a-i face o reprezentare corectă. Memoria trebuie antrenată pe orice cale. Eu degust foarte mult, extrem de mult, dar aproape niciodată nu beau, poate doar la ocazii importante să beau un pahar de vin, cel mult. Un somelier degustă şi apoi scuipă, pentru că acesta poate degusta între 30 şi 50 de feluri de vin într-o zi. Poate chiar mai mult. Ceea ce este foarte obositor, pentru că, deşi nu ingerăm, este o concentrare maximă şi la sfârşit ne simţim destul de obosiţi”, explică Iulia.

Va concura împotriva soțului ei

Aceasta este căsătorită cu celebrul somelier Bruno Scavo, desemnat cel mai bun cunoscător de vinuri al statului Monaco. De altfel, cei doi se vor întâlni şi vor concura unul împotriva celuilalt, anul viitor, în cadrul Campionatului Mondial al Somelierilor.

„Acolo voi fi în competiţie cu soţul meu, care reprezintă statul Monaco. Eu voi reprezenta România. Eu şi soţul meu mereu intrăm în competiţie unul cu celălalt, pentru a ne motiva reciproc. Petrecem foarte mult timp degustând, discutând, învăţând fiecare, vinuri cumpărăm cât se poate, contactăm producători, deci este o motivare reciprocă şi ne antrenăm unul pe celălalt”, spune cu entuziasm românca.

S-a întors la catedră, dar nu ca să predea matematica

Din 2013, Iulia Scavo a decis să revină la catedră, dar nu pentru a preda matematica, ci ştiinţa vinurilor şi băuturilor spirtoase în cadrul Institutului de Chimie şi Enologie din Provence, Franţa. De asemenea, susţine cursuri de certificare profesională în domeniul comerţului cu vinuri, la Nice, colaborând cu mai multe institute de formare profesională din Hexagon.

Pe viitor îşi doreşte să vină în România şi să facă traininguri, să formeze echipe şi să-i pregătească pe tinerii care vor pleca în competiţiile internaţionale de somelărie.


Citește și:

200.000 euro tocați în Sectorul 5 pe Zilele Recoltei: standuri de chiloți din China și o singură tarabă cu legume!

VIDEO / Aleşii au găsit vinovatul pentru eşecul referendumului: Poporul român!

VIDEO EXCLUSIV/ Secretul din spatele unor fashion-bloggerițe. De unde au bani Alina Ceușan și Carmen Grebenișan?

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News