În momentul de față încă nu se știe dacă tânăra care a postat mesaje de amenințare pe platformele de socializare era sau nu elevă a unității de învățământ Emmauscollege din Rotterdam.
Școlile din Țările de Jos, Franța și Germania au ținut un minut de reculegere în memoria profesorului de istorie Samuel Paty, care a fost decapitat luna trecută de un bărbat în apropiere de Paris după ce le arătase elevilor caricaturile cu profetul Mahomed, republicate de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.
Astfel, în timpul unei discuții în sala de clasă la Emmauscollege, elevii au observat o caricatură satirică ce era agăţată pe perete de mai mulţi ani.
Caricatura reprezintă un om decapitat, într-un tricou alb pe care scrie „Charlie Hebdo”, scoțând limba la un bărbat cu barbă, îmbrăcat în negru şi care ţine în mână o sabie plină de sânge. Caricatura a câștigat un premiu național în 2015.
Fotografia caricaturii a circulat pe rețelele de socializare, iar profesorul care a ținut ora respectivă cu elevii a fost nevoit să se ascundă din cauza unor ameninţări grave primite.
„Trebuie să putem discuta în sălile de clasă despre subiecte precum libertatea de exprimare fără vreo presiune externă. Te poţi simţi rănit atunci când cineva are o opinie care contravine convingerilor tale religioase sau mentalităţii tale, dar acea persoană are dreptul de a-şi spune opinia în deplină libertate”, a declarat premierul Olandei, Mark Rutte.
O altă școală din orașul olandez Den Bosch a anunțat, joi, că unul dintre profesorii săi a trebuit să rămână acasă după un incident similar.
Parlamentarii olandezi au condamnat aceste incidente.
„Este deranjant că eforturile noastre de a promova libertatea de exprimare au condus la agitaţie şi chiar la ameninţări în şcoli la Rotterdam şi Den Bosch. Intimidarea profesorilor nu poate fi tolerată în niciun fel”, a afirmat ministrul educaţiei olandez Arie Slob într-o scrisoare adresată parlamentului.