Glenn Harlan Reynolds, profesor de drept la Universitatea din Tennessee și blogger politic conservator, este cunoscut pentru simpatiile sale pentru administrația lui Donald Trump, dar și pentru pozițiile extreme luate în trecut, când cerea asasinarea liderilor religioși și a experților nucleari din Iran sau folosirea bombei atomice pentru oprirea programului balistic al Coreei de Nord.
Într-un comentariu publicat de popularul cotidian american USA Today, Reynolds cere acum ”izolarea Chinei de lumea civilizată până când comportamentul ei se va schimba”.
Suntem în situația actuală, cu decese și devastare economică mondială, deoarece China a abordat criza cu obișnuitul ei mix de nesinceritate, incompetență și banditism. Dacă China ar fi fost o națiune mai civilizată, această epidemie ar fi fost oprită mai devreme și cu mai puține efecte nocive, în China sau în afara ei.
Glenn Harlan Reynolds, USA Today:
Minciunile Chinei
Reynolds face referire în primul rând la primele momente ale epidemiei, atunci când autoritățile chineze au cenzurat informațiile despre apariția virusului nou și i-au sancționat pe medicii care au tras semnalul de alarmă.
În acest scop, el își susține acuzațiile cu rapoartele serviciilor secrete americane, care au aflat că Beijingul a indus în eroare lumea cu privire la gravitatea epidemiei.
Dar profesorul merge mai departe și o citează pe o altă editorialistă a USA Today, Marion Smith, care acuză China că în vreme ce asigura lumea că virusul nu prezintă un pericol direct, achiziționa cantități uriașe de echipament de protecție personală.
”Beijingul a negat până pe 20 ianuarie că transmiterea de la om la om este posibilă. Dar în același timp, oficialii chinezi și companiile de stat cumpărau în regim urgent articole medicale – în special echipament de protecție personală precum măști și mănuși – din Australia, Europa și din toată lumea. Practic, Beijingul acumula resursele necesare pentru savarea vieții, în vreme ce susținea în mod fals că viețile oamenilor nu sunt în pericol”, spune Reynolds, care o citează pe Smith.
”Indiferent de unde a apărut virusul”, scrie Reynolds, care ia în calcul și varianta controversată și nedovedită a unei scurgeri accidentale dintr-un laborator, ”răspunsul Chinei a fost unul inept, nesincer și lipsit de considerație pentru restul lumii”.
”O lecție” pentru Partidul Comunist Chinez
Reynolds crede că răspunsul lumii trebuie să fie unul dur, pentru a servi guvernului de la Beijing o lecție.
”Printre altele, SUA – și ideal comunitatea internațională – trebuie să reducă semnificativ relațiile economice cu China”, spune profesorul.
În mod special, nimeni nu ar trebui să depindă de China pentru medicamente, echipament medical și alte bunuri vitale. Oamenii de știință chinezi nu ar trebui să mai aibă acces facil la laboratoarele sau universitățile occidentale. Liderii politici nu ar trebui să mai aibă dreptul de a circula așa de ușor prin întreaga lume.
Glenn Harlan Reynolds, USA Today:
Mai mult, profesorul de drept sugerează și intentarea unor procese împotriva guvernului chinez, dar și recunoașterea diplomatică deplină a Taiwanului de către SUA.
Nu în ultimul rând, scrie Reynolds, ”Chinei ar trebui să îi fie luate rolurile de conducere din diverse organizații internaționale”.
”Sunt pedepse aspre, iar guvernul chinez nu va fi fericit. Vor aduce o lovitură de imagine conducerii Partidului Comunist Chinez. Dar o merită și este un exemplu care trebuie dat”, mai scrie Glenn Harlan Reynolds.