Bogdan Glăvan, profesor la Universitatea Româno-Americană, a spus pentru Libertatea că fix BNR și guvernatorul au declarat în mod repetat că dobânzile trebuie să crească și că era dobânzilor mici s-a terminat, iar acum se contrazic spunând că nu trebuie să urce așa repede.

În mod normal, indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele vechi, nu trebuie să fie mai mare decât dobânda de politică monetară, arată Glăvan. Același lucru îl repetase marți, câteva ore mai devreme, și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Dar nimic nu este normal în lume acum. Sistemul financiar este foarte complex, sunt foarte mulți factori la mijloc și se pot întâmpla astfel de probleme”, arată profesorul de economie.

  • BNR a majorat în ultimele luni dobânda de politică monetară cu scopul de a lupta cu inflația, care a ajuns la 15,1% în luna iunie a acestui an, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Dobânda-cheie a băncii centrale este în acest moment de 5,5% pe an, în vreme ce indicele ROBOR la 3 luni era marți la 8,14%, conform datelor BNR.

De ce cresc dobânzile?

Bogdan Glăvan consideră că dobânzile au fost prea mici prea mult timp în România, iar la acest lucru s-au adăugat excesele din domeniul bugetar și majorarea prețurilor la energie.

„Azi cresc dobânzile pentru că s-a exagerat atât din punct de vedere monetar, cât și bugetar. Și mai avem și criza energetică. Isărescu face povești cu zâne, dar zmeul este chiar el”, susține profesorul de economie.

Practic, Glăvan dă vina pe BNR pentru creșterea dobânzilor.

„Dobânzile sunt determinate de politicile BNR”

Glăvan explică modul în care fluctuează indicele ROBOR.

„Băncile fac niște cotații pentru plasamente, iar aceasta este dobânda la care se fac aceste cotații. Nu este nicio problemă să se facă așa, este totul legal. Nu există segment economic, de la producția de armament la cea de țigări, care să fie mai controlat și mai centralizat decât sectorul financiar. Banul este un produs de stat, iar piețele financiară și monetară sunt reglementate strict. Dobânzile sunt determinate de politicile BNR”, punctează Glăvan. 

De ce este ROBOR peste dobânda BNR

Conform expertului, ROBOR a urcat din cauza anticipării creșterii dobânzilor, cauzată la rândul ei de inflația mare. 

Prima cauză este anticiparea creșterii dobânzilor, chiar guvernatorul a spus în mod repetat că dobânzile vor crește. Iar BNR a surprins piața cu creșterea de 1% a dobânzii-cheie. Acum vine și spune «stați că n-am vrut să spun că trebuie să crească așa repede».

Bogdan Glăvan:

„A vrut să facă politică monetară prin vorbe: prima dată le-a zis băncilor că au prea mici dobânzile, acum că au crescut prea mult”, continuă acesta.

Profesorul de economie Bogdan Glăvan îl critică pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Critici pentru guvernatorul BNR

Profesorul de economie nu este de acord cu nici cu forma, nici cu fondul mesajelor transmise recent de Isărescu.

„Acum 2-3 luni, erau de vină istericii care dau apă la moară la televizor. Acum sunt băncile. Mesajul de temperare a dobânzilor nu trebuia dat, atât pe formulare, cât și pe fond”, conform lui Glăvan. 

Teama de recesiune

Acesta susține că dobânzile trebuie să crească și mai mult, din cauza contextului inflaționist general. 

Însă la nivel global există temeri privind o posibilă recesiune, astfel că piețele financiare nu iau în calcul creșteri mari ale dobânzilor. 

Potrivit acestuia, BNR reacționează acum la acest fenomen și cere încetinirea creșterii dobânzilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News