Jan Albert face parte din grupul de lucru al Institutului care se ocupă special de coronavirus, format din opt cercetători cu diverse expertize. Acesta oferă consultanță Consiliului național suedez de sănătate și bunăstare. În Suedia, până acum, au fost confirmate 260 de cazuri de coronavirus, dintre care 147 în Stockholm.
Reporter: – Cum s-a schimbat felul în care percepem acum coronavirusul față de ultimele săptămâni?
Jan Albert: – A devenit tot mai clar că acest virus are capacitatea de a se răspândi semnificativ în toată lumea, ceea ce este îngrijorător pentru noi toți. Putem spune că are un mare potențial de infecta un procent important din populația planetei.
Un astfel de virus, de obicei, nu se oprește în a infecta 5% din populația planetei, ci el continuă până când cei mai mulți dintre oameni devin imuni.
Jan Albert, virusolog:
De aceea, este nevoie de un efort comun, internațional, pentru a face față problemei.
-Care sunt cele mai bune metode în a diagnostica oamenii infectați cu acest virus?
-Există testele moleculare care se fac în laborator și se numesc PCR. Noi și alte laboratoare din toată lumea folosim predominant aceste teste elaborate de Organizația Mondială a Sănătății. Deci sunt teste moleculare dezvoltate special pentru acest virus, care se fac în laboratoare speciale.
-De exemplu, în cazul României, dacă numărul de cazuri atinge pragul de 100, cum ar trebui să abordeze autoritățile problema?
-Cred că pentru orice țară, care are deja un anumit grad de răspândire la nivel local, este urgent să crești nivelul de conștientizare la nivelul societății, astfel încât oamenii să aibă mult mai grijă la igienă, în special în privința dezinfectării mâinilor. Cu cât toți oamenii sunt mai atenți la astfel de reguli, cu atât răspândirea epidemiei va fi mai redusă. Problema principală cu sistemele de sănătate este că au multe cazuri în același timp.
Dacă ai o mie de cazuri în același timp, este imposibil să faci față. Dacă ai o mie de cazuri în 10 ani, este ușor să gestionezi situația.
Jan Albert, virusolog:
-Cum abordează autoritățile din Suedia coronavirusul?
-Lucrurile pe care vi le-am spus și dumneavoastră sunt transmise de autoritățile suedeze într-un mod cât se poate de public, astfel încât să ajungă la toți cetățenii. O să auzim mai mult despre spălarea și dezinfectarea cu alcool a mâinilor și alte măsuri simple, dar importante în diminuarea răspândirii virusului. Cel mai probabil, autoritățile vor face și mai multe demersuri în a comunica cu populația.
Fiecare persoană poate ajuta la limitarea epidemiei. Și nu pentru că ar fi așa de periculos pentru cei tineri, ci pentru că sistemele de sănătate nu pot face față unui număr foarte mare de vârstnici care se infectează în același timp.
Jan Albert, virusolog: