Tânăra a comentat un articol din cotidianul L’Est Républicain care anunța un miting în memoria profesorului, publicat pe pagina de Facebook a cotidianului regional, la care ea a scris: „el nu merita să fie decapitat, dar să moară, da”.
Acest comentariu, care a fost raportat de un utilizator pe platforma Pharos, a condus joi la arestarea sa la Universitatea din Besançon și plasarea acesteia în custodia poliției.
„Regret că am scris acest comentariu, îmi cer scuze. Sunt împotriva a ceea ce am scris”, a spus studenta în instanță, subliniind că ea însăși „a șters în aceeași seară” mesajul scris „prea repede” și „fără să mă gândesc”.
„Am făcut o greșeală foarte mare, aceste mesaje nu mă reprezintă”, a insistat tânăra care a asigurat că nu știa circumstanțele precise ale decapitării, pe 16 octombrie, a profesorului atunci când reacționase pe Facebook.
„Nu sunt deloc împotriva faptului că el (Samuel Paty) a arătat o caricatură. Este un profesor care își face cursul după cum dorește”, a adăugat această tânără dintr-o familie de musulmani care a spus că „își trăiește religia (acasă)” și a fugit de violența din Algeria.
Samuel Paty, un bărbat de 47 de ani, profesorul de istorie-geografie a fost ucis cu cuțitul de un rus de origine cecenă, pe 16 octombrie, într-un atac terorist dintr-o suburbie vestică a Parisului, după ce le arătase anterior elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, ca parte a unei lecții despre libertatea de exprimare.
Pentru musulmani, orice reprezentare a profetului Mahomed este o blasmefie, însă dascălul a făcut tot posibilul pentru nu-i jigni pe elevii musulmani și chiar îi invitase pe aceștia să părăsească clasa pentru a nu asista la prezentarea caricaturilor.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în seara în care profesorul a fost decapitat la Conflans-Sainte-Honorine că a fost victima unui „atentat terorist islamist tipic” şi a asigurat că „obscurantismul şi violenţa care îl însoţesc nu vor câştiga”.