- După cel de-al doilea Război Mondial, generalul de brigadă Meyer, poreclit “Panzerul”, a fost acuzat de uciderea unor grupuri mari de prizonieri, fiind inițial condamnat la moarte pentru crime de război, apoi doar la detenție pe viață
- Pahonie, profesor de istorie la Colegiul Tehnic “Lorin Sălăgean” din oraș, s-a bâlbâit în declarații: a spus mai întâi că îl acceptă ca pe un bun soldat, apoi că “poza este veche” și a adus în discuție chiar gigantul Google, “pe ei de ce nu îi întrebați, am luat poza de la ei cu copy-paste”
De ani de zile, un profesor de istorie din Drobeta Turnu-Severin, județul Mehedinți, se prezintă cu fotografia unui criminal de război nazist pe mai multe rețele de socializare.
Pe numele său Cezar Pahonie, acesta este discret și nu își arată fața pe conturile de LinkedIn, Youtube și Google, în spatele unui personaj cu un trecut sângeros.
Generalul de brigadă german Kurt Meyer (1910-1961), acuzat de crime de război în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cele mai groaznice, omuciderile în masă ale civililor și prizonierilor de război, printre care masacrul de la Abația Ardenne (Franța), în care 20 de prizonieri canadieni au fost uciși.
“Peste drum de unde lucrez eu”
Pahonie nu își ascunde, însă, meseria. Pe LinkedIn apare că este profesor de liceu – fără a numi instituția de învățământ, Colegiul Tehnic “Lorin Sălăgean” din Turnu Severin.
Chiar și în comentariile de pe diferite bloguri, unele cu tentă istorică, poza aleasă este a aceluiași Meyer, supranumit “Panzerul”. Alături de indicații clare că e una și aceeași persoană, indicând locații din Severin “peste drum de liceul în care lucrez eu”.
Comentariile datează din 2012 și continuă până în 2019, semn că profilul a fost utilizat în ultimii 7 ani.
“Să nu uităm ce a fost Mișcarea Legionară”
Numele său apare în dreptul unor declarații prin care își arată simpatiile de extremă dreaptă chiar și în petiții online: “Rusine, Rușine, Rușine statului român! Să nu uitam ce a fost Mișcarea Legionară: „un pumn de fier într-o mănușă de catifea!”, scrie acesta într-o petiție online.
Pahonie a lucrat la mai multe instituții de învățământ din județul Mehedinți. Astfel, dacă în acest moment este la Colegiul Tehnic “Lorin Sălăgean” din oraș, înainte a lucrat la Colegiul Tehnic “Domnul Tudor” din același oraș.
Înainte, acesta a fost profesor și în mediul rural, la școala cu clasele I-VIII din comuna Eibenthal.
La Colegiul “Domnul Tudor”, colegii s-au limitat la a spune că s-a mutat la Colegiul “Lorin Sălăgean” din oraș.
Acesta a răspuns, însă, la telefon.
INTERVIU. “Pe Google de ce nu îi întrebați, eu am luat poza de pe Google!”
Bună ziua, domnule profesor Pahonie. Vă deranjăm cu o întrebare: ni s-a atras atenția că aveți o poză de profil pe mai multe medii, YouTube, LinkedIn, Google – Blogger – cu un criminal de război german.
(pauză) Eu am pus acea fotografie pentru că, să spunem, l-am acceptat ca pe un bun soldat german. Atât și nimic mai mult. Eu nu fac nicio apologie a nazismului, vă rog să încetați cu tâmpenii de genul ăsta. Chiar acum am venit la arhive să fac un articol despre abuzurile făcute de armata germană.
Nu am spus că faceți o apologie a nazismului, însă aveți o poză cu un soldat SS de mai mult timp la profile de pe rețele de socializare.
Bun, și ce, dacă e postată de mai mult timp, ce? Dacă eu postez acum o fotografie cu un Ferrari, asta înseamnă că îmi place mașina Ferrari? Sau că am un Ferrari? Sau dacă postez o poză cu Dinamo, asta înseamnă că îmi place Dinamo? Nu știu ce încercați să-mi spuneți acum, nu-mi dau seama! Chiar nu-mi dau seama!
Păi, ce mi-ați spus și dumneavoastră, că admirați un soldat german, mi se pare greșit să promovați imaginea unui criminal de război.
Cine a zis că promovez imaginea unui criminal de război? Cine a zis asta?
Din moment ce îl aveți la toate paginile de socializare găsite de noi…
Corect, da, dumneavoastră așa considerați, numai că eu nu consider chestia asta. Fotografia e pusă de mult, a rămas așa… M-aș mira să fie acea fotografie la profil. Deci vă spun sigur că am un citat din Shakespeare. Unde ați găsit voi că a rămas?
LinkedIn, YouTube, Blogger…
Păi astea sunt puse de mult… Hotărâți-vă, ori pe Facebook, ori pe restul, că alea sunt imagini puse de nu știu când.
“Nu intră niciun copil pe profil”
Am înțeles, dar, la un moment dat le-ați pus! Și le-ați lăsat!
Păi, hotărâți-vă! Ori fac apologie, ori le-am pus la un moment dat! La un moment dat, am pus acea fotografie, mi-a plăcut acel profil de soldat german și atât, nimic mai mult. Acest profil de soldat german. Nu înțeleg, cum din toată România asta mă găsirăți numai pe mine! Și dumneavoastră în ce calitate mă atenționați?
În calitate de jurnalist. Sunteți profesor de istorie…
A, mă găsirăți pe mine în mijlocul verii, Pahonie Cezar din Mehedinți… Un neica nimeni, un no name, știu de unde și ce și cum. Deci încetați să spuneți că fac apologia nazismului…
Dumneavoastră folosiți termenul apologie, nu eu. Vă spun doar că folosiți ca poză de profil cu un soldat nazist pe YouTube, LinkedIn și Blogger, ultimul asociat contului Google.
Da! Exact. Eu am luat poza de pe Google.
Sunt comentarii postate de dumneavoastră din 2012 și până în 2019 în care apare poza acestui Kurt Meyer.
Păi e lăsată de atunci, e neschimbată! Dumneavoastră mă întrebați dacă este normal. Atunci, puteți să acuzați și Google dacă este normal să publice acele fotografii. Că sunt luate de pe Google, cu copy-paste. Nu putem să acuzăm și Google, că e instituție de informare?!
Una e Google care e motor de căutare, pe când dumneavoastră sunteți profesor de istorie și ar trebui să fiți un exemplu pentru elevii dumneavoastră! Pentru toți copiii care ar intra pe acele profile!
Nu intră niciun copil pe acele profile.
Domnule profesor, dacă vă scrie cineva numele pe Google, prima dată apar conturile de LinkedIn și de Youtube. Văd copiii acea imagine cu un soldat nazist, până la urmă e ușor de recunoscut un soldat nazist.
Asta dacă copiii știu carte!
Domnule…
Hai, nu te mai ascunde după deget, știu de ce m-ai sunat! Spune!
Da, v-am găsit într-un filmuleț în care petreceați cu oameni importanți din județul Olt, dar ni se pare mult mai grav ca un profesor de istorie să aibă poza unui criminal de război la profil.
Și dacă aveam secera și ciocanul?
Era la fel de grav. Sunteți profesor de istorie.
Bine. E o poză preluată de pe Google, nimic mai mult. La revedere!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro