UPDATE ORA 17.30. Conducerea universității a reacționat după plângerea studenților. „Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față”, a spus universitatea într-un comunicat. „Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare și care nu respectă demnitatea și integritatea unei persoane, indiferent de statutul sau poziția sa în cadrul comunității noastre academice”, a mai adăugat aceasta.
UPDATE ORA 16.30. Consiliul Departamentului de Jurnalism al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a solicitat, vineri după-amiază, conducerii facultății o investigație, precum și suspendarea profesorului Marian Petcu. Decanul FJSC, Antonio Momoc, a anunțat deja că situația va fi analizată în consiliu.
***
„Cu o săptămână înainte de sesiune, la ultimul curs din online, nu aveam camera pornită, îmi era afișată poza de la Google Meet. În poză, purtam un maiou, ceva cu bretele subțiri, în orice caz. A început să spună: «Doamne, când mă uit la pozele unora, și mai ales la pozele unor fete… este aici o domnișoară… te uiți la poza asta și ce vezi!? O poziție orgasmică. Uitați-vă și voi, ce credeți că vrea să transmită ea prin poza asta!? Ce credeți că vrea să obțină?!»”
Acest episod a fost povestit pe Facebook de Andra, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) București, referindu-se la profesorul său Marian Petcu.
„Episodul se întâmpla la un curs online cu 60 de studenți. Am început să tremur foarte tare atunci, sunt o persoană emotivă. Știam că e vorba despre mine, colegii îmi scriau să mă întrebe dacă-s OK. Nu dăduse nume, dar toată lumea știa că vorbește despre mine, doar descrisese poza, era evident”, a povestit studenta.
A susținut în continuare că astfel de poze transmit „tot felul de mesaje“ și să luăm aminte că un jurnalist trebuie să aibă decență. Cum credem noi că putem ajunge jurnaliști arătând așa?! A încheiat cu: „Aveți puțină decență, măi, copii”, iar la sfârșit a sugerat că am putea face o cercetare pe ce transmit pozele fetelor de pe Google Meet.
Andra, studentă la Jurnalism:
„Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră”
56 de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, au publicat o scrisoare deschisă adresată rectorului UB Marian Preda, și membrilor Comisiei de Etică a Universității din București, prin care reclamă comportamentul nepotrivit al profesorului Marian Petcu.
În vârstă de 62 de ani, prof. univ. dr. Marian Petcu predă mai multe cursuri la FJSC, printre care Istoria presei române, Metodologia cercetării în științele comunicării, Jurnalism și Istoria publicității. A scris șapte cărți, majoritatea axate pe istoria jurnalismului. A fost criticat, în 2013, de Cristian Tudor Popescu după ce a omis PRO TV și Adevărul din lucrarea „Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”.
„Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”, au scris studenții.
„Mai mult, unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, au mai relatat semnatarii scrisorii.
Având în vedere acest comportament și aceste afirmații, trei studenți prezenți la curs am decis să părăsim amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: „Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră“.
Din scrisoarea deschisă a studenților la Jurnalism:
„După aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică»”, continuă studenții.
„A vrut să dea de înțeles că se află «la putere»”
Prof. univ. dr. Marian Petcu nu este, însă, vicepreședintele Comisiei de Etică, explică tot studenții, este doar membru al Comisiei: „A vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”.
Libertatea a stat de vorbă cu mai mulți studenți. Toți au povestit că sunt jigniți constant la cursuri de către profesorul lor, că li se adresează replici nelalocul lor și că se simt umiliți.
„Eu stăteam tot timpul cu camera deschisă, la orice curs online. N-am făcut excepție nici la domnul Petcu, deși spunea să închidem camerele. La un moment dat, mi-a zis: «Nu mai sta cu mâna la gură, o să faci bube și n-o să te mai pupe băieții». Îmi amintesc că i-am spus că mi se pare un comentariu deplasat. Comentezi prea mult, mi-a răspuns”, a povestit Andra, cea care a făcut și postarea pe FB despre comentariile primite de la profesor cu privire la poza pe care o avea la contul de Google Meet.
Începusem să plâng și am continuat să fac asta timp de două ore. Eram în cel mai rău punct al depresiei mele, cu care mă confruntam de câțiva ani, și sindromul impostorului mă urmărea peste tot, după ce am renunțat la Facultatea de Drept. Așa arată abuzul de putere.
Andra, studentă în anul II la FJSC:
Studenții susțin că au mai semnalat problema altor profesori
Atât Andra, cât și colegii ei cu care ziarul a stat de vorbă spun că, „de fiecare dată când am încercat să semnalăm problema asta cuiva, ne-am izbit de un zid și de reacții de tipul «așa e el» sau «glumește»”.
„Nu, astea nu sunt glume. Remarcile homofobe, sexiste, insultele, intimidarea sau bullying-ul sunt lucruri serioase”, subliniază tânăra.
Roxana, o altă studentă în anul II, povestește, la rândul ei, că i s-a întâmplat să plece de la cursul susținut de profesorul Marian Petcu pentru că nu mai suporta jignirile, după spusele ei. „Exagera foarte mult și nimeni nu zicea nimic, nu ridica măcar vocea împotriva lui. M-am ridicat să plec după ce a dat afară de la curs un alt coleg. Ce s-a întâmplat, domnișoară, și tu ești indignată? Am venit să învăț, nu să fiu jignită, atât am putut să-i răspund atunci. «Puteți să îmi faceți și plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică», a zis în urma mea.”
„Un profesor cu un asemenea comportament nu are ce căuta în mediul universitar, nici la grădiniță, gimnaziu, liceu, niciunde”, ne-a spus și Leonard, un alt student din anul II.
„Orice funcție ai avea în cadrul unei universități, orice funcție ai avea oriunde, nu poți să spui către niște persoane sunteți proști și tu să te aștepti ca ei să zică: ah, ce drăguț glumește domnul profesor”, a continuat el.
A început să ne facă proști în momentul în care punea întrebări și nu i-au convenit răspunsurile. „V-am zis că sunteți proști?“ Apoi, nimeni din amfiteatru nu i-a mai răspuns la întrebări fix din cauza asta. Apoi, „ah, nu răspundeți, v-am zis că sunteți proști”. A continuat! Acesta ar fi trebuit să fie un semnal pentru el. „Ăștia nu mai răspund, oare s-au supărat, nu-și dau seama că glumesc!?“ Dacă dânsul chiar glumește.
Leonard, student în anul II:
„Dar asta e o scuză penibilă pe care au acceptat-o probabil alți studenți, pe care o acceptă în continuare actuali studenți și unele cadre didactice. Să fim serioși, dânsul are 62 de ani. Nu cred că în întreaga sa carieră nu au mai fost astfel de discuții. Au fost, ne-au confirmat foști studenți. De-aia am ales să ne adresăm direct rectoratului”, a mai povestit studentul.
„Noi nu mai răspundeam de teama că urma să ne jignească din nou. Eu sunt destul de activ la cursuri, mă implic, dar dacă orice spui este întors împotriva ta, nu-ți mai vine să spui nimic”, ne spune și un alt student, care a dorit să fie anonim.
„Atât timp cât astfel de profesori vor rămâne la catedră, sistemul educațional din România nu poate evolua. Nu putem aspira către mai bine, nu putem avea pretenția ca studenții formați de astfel de profesori lipsiți de verticalitate să aibă un nivel de cunoştințe comparabil cu cel al studenților din țările mai civilizate”, e de părere Ana, o altă studentă, cea care a pornit o discuție și în grupul de Facebook dedicat studenților FJSC.
„Nu se întâmplă doar la UB, nu se întâmplă doar în România. Abuzul, agresiunea şi manipularea sunt nelipsite din mediul academic. Atât timp cât vom continua să plecăm capul şi să întoarcem privirea, vom alege să promovăm impostura, tirania şi lipsa de valoare umană şi academică. Tăcerea e complicitate. Tăcerea e complăcere”, spune studenta.
„E mai colorat în limbaj uneori” sau „unii sunt extraordinar de sensibili” spun foști studenți
Postările publicate de studenți au ajuns și la foști studenți ai FJSC, iar experiențele lor sunt diferite. Majoritatea confirmă limbajul colorat al profesorului, dar unii atrag atenția că Marian Petcu glumește când își face studenții „proști”, „tăntălăi”, „arătări despletite” ș.a.
„Foarte interesant să văd diferența dintre generații. Când eram eu student, Petcu, era printre cei mai iubiți profesori din FJSC. Chiar și cei care se simțeau jigniți ajungeau repede la sentimente mai bune. Motivul e că el nu spune cu intenția de a jigni ci în sensul de «neștiutori». De tineri care acum învață să nu mai fie «proști»”, a comentat un fost student.
Ce spun alți foști studenți:
- „Am făcut disertația cu dl. Petcu coordonator, cu mine a fost mereu echilibrat și corect. E mai colorat în limbaj uneori, dar nu m-am simțit niciodată lezat, a fost un alt comentariu”.
- „Așa apelative folosea și când eram eu studentă. Atunci parcă nu mă deranja atât de tare, vorbea mai mult la plural, nu ne jignea individual. Acum mi se pare revoltător că în 2023 mai există o astfel de interacțiune între student – profesor.”
- „Domnul profesor Petcu a fost și va rămâne veșnic unul dintre profesorii mei preferați. De ce? Pentru că îi învață pe studenți punctualitatea, neprimindu-i la ora după ce trece de fix, lucru pe care ar fi trebuit să îl știe de acasă. Mai apoi, «jignirile» care de fapt și de drept nu sunt jigniri pentru că tonul face muzica, dar din nou, unii sunt extraordinar de sensibili și imediat reacționează, fix când nu e cazul.”, a scris o altă fostă studentă.
Au existat și absolvenți FJSC care i-au felicitat pe cei actuali pentru inițiativă, menționând că, pe vremea lor, nu au avut curajul să recunoască că asta este o formă de abuz.
„Dacă considerați că violența verbală este soluția cea mai bună pentru a motiva studentul către schimbare, eu vă cer chiar acum demisia, domnule profesor Petcu. Metodele didactice pe care le promovați arată lipsa profundă de pregătire, de empatie şi de moralitate pe care o aveți”, a mai scris Ana, în postarea sa de pe grupul de Facebook al FJSC.
Marian Petcu: „Au fost spuse în glumă, în diverse contexte mai colocviale”
Prof. univ. dr. Marian Petcu a explicat pentru Libertatea că n-a intenționat să jignească studenții, că toate apelativele au fost spuse în glumă, pe un ton părintesc.
„A fost o glumă când le-am zis: Există riscul ca la sfârșitul studiilor, să fiți mai proști decât la începutul studiilor. Ce înseamnă prost în context? Ignorant, asta înseamnă. Dar sunt multe minciuni și mistificări și scoase din context acolo (n.r. în scrisoarea deschisă adresată de elevi). Eu n-am făcut niciun student personal prost, să zic tu ești sau tu ești. Au fost spuse în glumă, în diverse contexte mai colocviale. Sunt destul de dezamăgit de cum înțeleg ei relația cu școala, cu facultatea…”, au fost explicațiile acestora.
Acesta a mai spus și că așteaptă rezoluția celor care vor analiza scrisoarea cu nemulțumirile studenților: „Rectoratul, comisiile de specialitate vor decide. Însă repet, sunt multe minciuni acolo. De exemplu, trei inși au părăsit amfiteatrul pentru că… în sfârșit. Nu erau atenți la curs, se uitau pe laptop și se amuzau. Le-am zis o dată «potoliți-vă» și nu s-au potolit, au continuat. Le-am zis: fie veniți în primul rând, fie ieșiți. Și doi dintre ei au ieșit. Despre asta e vorba.”
Profesorul Petcu a povestit și versiunea sa cu privire la comentariile despre cum era îmbrăcată în poza de la profil una dintre studente. „Acelei studente care era semiîmbrăcată, i-am zis că nu e bine să-și pună o astfel de poză, pentru că oamenii o vor judeca. Adică reprezentarea de sine se vede și prin pozele pe care ți le pui pe diverse… Și n-a fost singura căreia i-am zis, le-am zis tuturor: aveți grijă ce poze vă puneți pentru că oamenii vă judecă pentru asta.”
Eu le-am vorbit părintește, e treaba lor ce fac în timpul liber. Asta a fost. Acești copii fie n-au simțul umorului, fie… nu știu ce se întâmplă.
Marian Petcu, profesor FJSC:
Ce spune decanul Facultății de Jurnalism
„Din 2020 de când sunt eu decan în funcție nu am primit sesizări în legătură cu domnul profesor Marian Petcu. Sesizarea scrisă scanată din partea studenților a venit pe email la ora 10:20 astăzi (17 martie, n.r.). Eu voi convoca acum un Consiliu extraordinar pentru luni, 20 martie la care împreună cu colegii din Consiliul facultății vom analiza sesizarea”, a declarat pentru Libertatea decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc.
Acesta a menționat și că a cerut un punct de vedere și din partea profesorului și că a primit la pachet și alte sesizări care privesc alte cadre didactice.