Sociologul spune că ne putem gândi la pandemie prin prisma a trei faze:

  • perioada imediată, care va dura până la finalul lui 2021, aproximativ;
  • perioada intermediară, până la finalul lui 2023;
  • perioada post pandemică, începând din anul 2024.
Nicholas Christakis,profesor în științe sociale și medic la Universitatea Yale

Ce se întâmplă în fiecare dintre aceste faze?

În perioada imediată, simțim șocul biologic și epidemiologic al virusului. Virusul se răspândește până când sunt infectați atât de mulți oameni, încât se ajunge la așa-numitul prag de imunitate de grup. Este perioada în care începem să trăim într-o realitate schimbată: purtăm măști, respectăm distanțarea socială, școlile și unele businessuri sunt închise periodic etc. În această perioadă, oamenii tind să devină mai religioși, stau mai mult în casă și sunt mai moderați, menționează Christakis.

Conform profesorului, până la finalul lui 2021 vom atinge această imunitate de grup, fie pe cale naturală, fiindcă virusul se va împrăștia suficient de mult, fie artificial, prin vaccinare.

În a doua perioadă, cea intermediară, va trebui să ne revenim din impactul psihologic, social și economic al virusului. Milioane de oameni vor avea în continuare nevoie de îngrijiri medicale, mai spune acesta. 

După ce am văzut importanța științei în lupta cu această pandemie, poate vom vedea asta și în confruntarea cu alte amenințări, precum încălzirea globală, crede sociologul.

Este posibil ca una dintre moștenirile pandemiei să fie o reînnoire a aprecierii pe care trebuie să o avem față de eforturile științei.

Dr. Nicholas Christakis:

În final, când vom ajunge în perioada post pandemică, vom trăi ceva asemănător cu perioada de după gripa spaniolă din 1918, crede profesorul în Științe Sociale.

Toate schimbările prin care am trecut în primele două perioade se vor inversa în această ultimă etapă, susține profesorul de la Universitatea Yale. Oamenii nu vor mai fi la fel de religioși, vor căuta tot mai multe oportunități sociale: în baruri, cluburi, evenimente sportive, mitinguri politice. 

Ce a schimbat pandemia (aproape) ireversibil

Dar unele lucruri nu vor putea fi niciodată inversate, mai crede Christakis, oferind câteva exemple:

  • modul în care ne vom saluta, fără să ne mai strângem mâinile, mai ales în societățile din Vest;
  • interacțiunile medicale – oamenii nu vor mai căuta asistență medicală față în față pentru fiecare îngrijorare;
  • modul în care muncim și oportunitățile de a face asta de acasă.

„Toate sângerările se opresc în cele din urmă”, spune medicul, citând o glumă cinică din interiorul spitalelor.

„Toate năpastele se termină la un moment dat, dar de multe ori se termină după ce au luat multe vieți. Sper și sunt optimist că vom ajunge la capătul acestei crize. Pe cât de grav este SARS-CoV-2, este probabil ca sfârșitul său să fie cel în care devine ceva cunoscut sub numele de endemie, adică să fie ca unul dintre virusurile de răceală cunoscute care circulă printre noi și care, în cele din urmă, vor provoca probabil simptome relativ minore. Dar ne vor afecta pentru totdeauna”, concluzionează epidemiologul, într-o opinie pentru CNN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News