Un temut lider criminal din Haiti, care în trecut a fost profesor de matematică și fizică, a murit zilele trecute în Cite Soleil, o mahala aflată în zona metropolitană a capitalei Port-au-Prince.
Moartea lui Iskar Andrice, identificat uneori sub numele de Iscar Andris, stârnește acum temeri că violențele, deja extinse în întreaga țară, ar putea crește și mai mult în intensitate, în vidul creat de moartea sa, scrie Associated Press.
Andrice conducea banda Belekou din suburbia Cite Soleil, acolo unde a și murit, a declarat fostul primar Esaïe Beauchard pentru Radio Galaxie FM, un post haitian. Autoritățile nu au comunicat o cauză a morții lui Andrice.
Site-ul haitian Tito.ht îl citează însă tot pe fostul primar Beauchard, care a spus că liderul criminal a murit împușcat. Beauchard a mai sugerat că Andrice s-ar fi sinucis, în vreme ce alte surse citate de Tito spun că acesta s-ar fi împușcat accidental, dar informațiile nu au fost confirmate oficial.
„Este regretabil că acest tip a trebuit să fie implicat în activități criminale, pentru că era un om foarte inteligent”, a spus Beauchard.
HAITI: Asesinan al poderoso y temido jefe pandillas Iscar Andris
Detalles en: https://t.co/sOWoGLERfQ pic.twitter.com/fJtTwQwTYi
— traslashuellasdigital (@TrasLasHuellasD) November 14, 2023
Andrice, scrie Tito, era într-adevăr recunoscut nu doar ca lider criminal, ci și ca un (fost) educator abil în matematică și fizică în Cité Soleil.
Banda pe care Andrice o conducea era însă implicată în crime, jafuri, extorcări, violuri și deturnarea de bunuri și camioane, potrivit unui raport recent al ONU.
De-a lungul timpului, Andrice și-a unit forțele cu renumitul lider criminal Jimmy Chérizier, care a format „Familia G9 și aliații”, cel mai mare și mai puternic grup de bande criminale din Haiti.
Se pare că Andrice devenise atât de puternic, încât insista să aprobe interviurile acordate de Chérizier presei.
Tacticile bandei Belekou
Raportul ONU a precizat că Andrice, asemenea altor lideri criminali din Haiti, a creat în 2015 o fundație socială cunoscută sub numele de Fundația Siloé pentru a obține sprijinul comunității pe care o controla și pentru a-și construi o imagine publică pozitivă.
Fundațiile de acest gen, spune raportul ONU, aveau mai multe roluri. Prin ele, liderii criminali organizau manifestații sau contramanifestații, puneau presiune pe politicieni, strângeau finanțări, inclusiv de la oameni de afaceri care voiau protecție, sau recrutau, cu forța, noi oameni.
Andrice și alți lideri de bande au fost acuzați că au condus mai multe atacuri în cartierele haitiene controlate de bande rivale. Aceste raiduri au vizat de multe ori civili, potrivit unui raport al organizației nonprofit Rețeaua Națională de Apărare a Drepturilor Omului din Haiti.
În iulie 2022, spre exemplu, relatează un alt raport ONU, membrii ai bandei Belekou, conduse de fostul profesor de matematică, s-au înarmat cu puști cu lunetă și s-au urcat pe acoperișurile clădirilor înalte pentru a trage spre casele și localnicii dintr-un cartier apropiat, controlat de banda Brooklyn.
Această tactică a tot fost folosită pe parcursul următoarelor luni. În medie, șase persoane au fost ucise săptămânal de lunetiști, inclusiv femei și copii, ceea ce arată că atacatorii trăgeau fără discriminare în civili.
Acesta este doar un exemplu care surprinde răfuielile dintre grupările rivale.
Membrii bandelor afiliate G9 au fost, de asemenea, acuzați că au paralizat, anul trecut, operațiunile la un terminal de combustibil din capitala Port-au-Prince. Blocajul a paralizat țara și l-a forțat pe prim-ministrul haitian Ariel Henry să ceară intervenția unor trupe străine pentru a evita o criză umanitară de proporții.
Bandele sunt tot mai puternice, mai bogate și mai autonome
Violențele din Haiti au crescut exponențial în ultimul deceniu, iar cutremurul uriaș din 2010 și uraganul Matthews din 2016, care a ucis sute de mii de oameni și a ruinat mare parte din infrastructura țării în ruină, au amplificat criza umanitară.
În 2021, când activitatea infracțională era deja prea mare pentru ca autoritățile să îi mai poată face față, președintele Jovenel Möise a fost asasinat în locuința sa de persoane înarmate neidentificate.
De atunci, criza nu a făcut decât să se înrăutățească.
Cel mai recent raport al ONU privind Haiti subliniază că „violența sexuală continuă să fie folosită ca armă” de bandele criminale care terorizează populația, în special femeile și copiii, scrie Reuters.
„Bandele devin mai puternice, mai bogate, mai bine înarmate și mai autonome”, a arătat raportul, care a făcut referire la traficul de arme, venite din SUA, care le oferă gangsterilor arsenalele necesare.
Raportul ONU mai spune că bandele criminale administrează școli, clinici și fundații în locul unui guvern din ce în ce mai absent, iar liderii își permit case de lux cu piscine în cea mai săracă țară din regiune.
Liderii criminali folosesc rețelele sociale pentru a-și etala stilul de viață luxos, dar și pentru a insufla teroare în populație cu clipuri de tortură și mutilări, potrivit raportului.
Poliția națională haitiană e subfinanțată, prost echipată și pregătită și nu are suficient personal.
Din aprilie, o mișcare cetățenească de autoapărare cunoscută sub numele de Bwa Kale a executat sute de presupuși membri ai unor bande, mai spune raportul, care acuză această mișcare că a comis mai multe infracțiuni și că a dat naștere unor noi bande.