Prof.dr. Cristian Apetrei a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că studiul publicat de cercetătoarea Jessie Bloom, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle, SUA, a urmărit evoluția coronavirusului 229E.
A utilizat seruri colectate în perioada 1980 și 1990, care conțineau anticorpi în fața 229E la niveluri similare celor de astăzi, regăsite în organismele celor infectați cu SARS-CoV-2.
A testat aceste mostre din 1980 și 1990 pentru a vedea dacă au puterea de a neutraliza infecția cu coronavirusul 229E, așa cum a fost identificat în laboratoare în 1992, 2001, 2008 și 2016.
Profesorul Cristian Apetrei explică faptul că se poate face o paralelă și în cazul COVID-19: „e ca și cum ar fi strâns cineva mostre de la persoane vaccinate în ianuarie-februarie și le-ar testa abilitatea de a opri tulpinile nou-apărute precum Delta sau Omicron”.
Imunitatea naturală – ineficientă în fața mutațiilor virusului
Pe scurt, concluzia studiului este că virusul a evoluat în așa manieră încât a eludat imunitatea naturală pe care organismul o dezvoltase atunci când s-a întâlnit prima dată cu infecția.
„Ce a descoperit? A văzut că în multe situații, serurile care neutralizau variantele 229E contemporane nu mai prezentau niciun fel de activitate neutralizantă față de virusurile care circulau 8-17 ani mai târziu. Că descreșterea capacității neutralizante față de virusurile «ulterioare» era datorată mutațiilor genetice din structura proteinei spike, în special din «receptor binding domain» (legătura de celulele din organismul infectat, n.r.). Vă sugerează asta ceva? Ghici Omicron ce?”, a scris prof.dr. Cristian Apetrei în postarea sa.
El spune însă că cercetătorii au urmărit „jumătatea plină” a paharului; faptul că, deși coronavirusul 229E a avut ample posibilități de a evolua în ultimii 50 de ani, nu a existat o modificare majoră în rata de infectare.
Acesta mai subliniază că exemplul 229E ne arată și că imunizarea naturală în fața SARS-CoV-2 ar fi iluzorie în lipsa vaccinării.
„Așteptăm o iluzorie imunitate naturală” în fața SARS-CoV-2
„Experiența cu 229E, pentru care n-am avut niciun vaccin, dar care s-a putut zbengui fără griji în «pool-ul» de gazde umane nevaccinate, demonstrează că poate, în loc să așteptăm o iluzorie imunitate naturală, ar fi mai util să ne vaccinăm mai repede și să terminăm cu valurile astea succesive de infecții primare letale”, a adăugat cercetătorul român.
Conform explicațiilor acestuia, coronavirusul 229E este unul dintre cele patru coronavirusuri umane ce au fost identificate până în 2002, atunci când a apărut SARS în China.
SARS, MERS și ulterior SARS-CoV-2 sunt cele mai letale coronavirusuri din familia celor ce afectează omul descoperite până în prezent.
Organismul uman s-a întâlnit, conform prof.dr. Cristian Apetrei, de mai multe ori pe parcursul vieții cu această infecție, unele studii spunând că rata de reinfectare este, în rândul unor persoane, chiar de o dată la 2-3 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro