Postarea profesorului era atât de nevinovată, încât nici condițiile de cenzură din Rusia în care lucrează nu a împiedicat publicația independentă Novaia Gazeta să o redea în întregime.

Ce a scris profesorul, întrele altele: „Trebuie să trăiești în așa fel încât conștiința ta să nu te chinuie. Am propria mea opinie!… Evident, nu coincide cu opinia statului. Nu vreau să fiu o oglindă a propagandei de stat, sunt mândru că nu îmi este frică să scriu despre asta acum, sunt mândru că sunt profesor!”.

La două ore după publicare, Kamran a primit un telefon de la directoarea școlii: „Mi-a spus să șterg ce am scris. Că risc 15 ani de închisoare, după noua lege impusă de autorități. I-am transmis că nu șterg nimic”. „Atunci scrieți demisia!”, a fost sfătuit el.

Potrivit profesorului, absolvent al Universității de Stat din Tver, înainte nu existau conflicte cu conducerea. Dar vorbește despre o ședință cu directorul, la sfârșitul lunii trecute, în care colectivului i s-au oferit instrucțiuni despre cum să desfășoare o oră de curs despre „operațiunea specială din Ucraina”.

Nu a mai fost lăsat să intre în școală

Ulterior, deși nu demisionase, lui Kamran nu i s-a permis să intre în școală de către agenții de securitate, ba a și fost agresat. „Copiii din clasele mele au ieșit în stradă, m-au aplaudat, au făcut poze cu mine”, spune el. Însă cineva a chemat poliția, „presupunea că e un miting sau ceva de genul ăsta”.

A aflat că este suspendat și că o comisie va decide dacă va fi concediat. „Vă rugăm să oferiți explicații scrise pentru faptul că v-ați publicat opiniile politice și poziția civilă pe rețelele de socializare, pe 8 martie 2022”, se scria în cererea de convocare în fața comisiei de disciplină.

Iar comisia l-a „executat”, a doua zi, pentru „comiterea unei infracțiuni imorale”.

De la „ne va fi dor de tine”, la „cât mai puțini viermi occidentali în școlile noastre”

La postarea în care își anunță plecarea de la școală sunt peste 600 de comentarii.

„Ne va fi dor de tine!”, scriu copiii. „O plecăciune din partea întregii noastre familii”, scriu părinții. „Îți mulțumesc pentru lecțiile tale, pe care fiul meu le-a iubit”, transmite altcineva. „Vă mulțumesc pentru curaj și onestitate. Această lecție este deosebit de valoroasă”, scrie mama unui elev de clasa a VI-a.

Există și alte păreri: „Sunt tatăl unuia dintre foștii dumneavoastră elevi. Mă bucur că vor fi din ce în ce mai puțini viermi occidentali ca tine în școlile noastre”.

Nu putea să se „cenzureze” la orele de geografie

„Ca profesor de geografie de clasa a VII-a, trebuia să răspund la întrebările copiilor de ce pe unele hărți nu există Abhazia, Osetia de Sud sau Transnistria. Și trebuia să le spun care sunt republicile nerecunoscute. Ei pun întrebări, este din ce în ce mai greu de răspuns, pentru că suntem controlați din ce în ce mai mult”, concluzionează dascălul concediat.

Kamran crede că școala a fost politizată de mult timp și își amintește râzând cum, în timpul studiilor, unul dintre profesori le-a cerut studenților să distribuie mesaje „pentru partidul de guvernământ” pentru note mai mari.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News