Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis un profesor de literatură și a rănit grav alte două persoane, vineri, într-un liceu din Arras (Pas-de-Calais, nordul țării), scrie Le Monde, citând surse din prefectură și poliție.
„O operațiune a poliției a avut loc la Liceul Gambetta din Arras. Autorul a fost arestat de poliție”, a declarat ministrul de interne Gérald Darmanin pe X (fostul Twitter).
Potrivit televiziunilor BFMTV și TF1, agresorul a strigat „Allah Akhbar”. El a ajuns în custodia poliției.
Suspectul are în jur de 20 de ani și este de origine cecenă, a aflat BFMTV de la o sursă din poliție. Bărbatul apare pe o listă a suspecților de radicalizare și era cunoscut de serviciile de informații franceze, mai spun jurnaliștii BFMTV.
Potrivit informațiilor TF1, presupusul autor, Mohammed M., s-a născut în Rusia în 2003 și a sosit în Franța în 2008. El fusese recent supravegheat activ de către DGSI.
Avea telefonul ascultat și era supravegheat fizic. El a fost verificat chiar joi, dar nu s-a constatat nicio infracțiune împotriva sa. Convorbirile sale telefonice din ultimele zile nu relevaseră niciun indiciu că ar fi fost pe cale să treacă la acțiune.
Alături de acesta a fost arestat și fratele său, dar nu se știe dacă acesta a fost implicat în atac. Cazul a fost deja preluat de parchetul antiterorist.
Cei doi răniți sunt un agent de pază, care a fost înjunghiat de mai multe ori, și care se află în stare gravă, și un profesor care a fost rănit ușor, arată informațiile furnizate de LCI-TF1.
Mai multe înregistrări video postate pe rețelele sociale au surprins momentul atacului. Mai multe persoane au încercat să-l imobilizeze pe agresor în curtea școlii, folosind un scaun ca scut.
Atacatorul a răspuns, lovind cu picioarele, cu pumnii și cu cuțitul.
Palatul Elysée a anunțat că președintele Emmanuel Macron se va deplasa la Arras în următoarele ore. În același timp, Parlamentul francez a anunțat că își suspendă lucrările în semn de solidaritate cu victimele.
Șefa guvernului Elisabeth Borne a anunțat și ea că își întrerupe vizita la Orleans și se întoarce la Paris.
Motivația atacului rămâne deocamdată neclară. Incidentul a avut loc într-un moment tensionat de conflictul din Orientul Mijlociu, care are reverberații în întreaga lume.
Joi, ministerul de interne din Franța a interzis toate manifestațiile pro-palestiniene din țară, una având însă loc în Paris, unde sute de oameni au reclamat riposta Israelului în urma atacului Hamas.
La scurt timp, Macron a avut un discurs televizat în care a vorbit despre ambele comunități – evreiască și musulmană -, inclusiv despre „renașterea violenței antisemite”.
Oficiali din serviciile de informații au vorbit despre „o atmosferă propice” pentru actele de acest gen, scrie Le Monde.
„Atmosfera amintește de toamna anului 2020, când scandalul caricaturilor cu Mahomed a revenit în prim-plan și generat tensiuni crescânde în întreaga țară, a explicat unul dintre acești oficiali.