Profesorul de drept, ai cărui părinți locuiesc în Ucraina, în apropiere de linia frontului, a fost concediat la mijlocul lunii aprilie pentru „imoralitate” de Universitatea de Stat din Volgograd, sud-vestul Rusiei.

Menicenko a fost acuzat că a postat pe rețelele de socializare, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, mesaje împotriva ofensivei, inclusiv un videoclip care arată moartea unei fetițe într-un spital din Mariupol.

La cererea universității sale, el a șters aceste publicații, înainte de a fi, în cele din urmă, concediat. Ulterior, profesorul și-a dat în judecată fostul angajator.

Vineri, 24 iunie, Melnicenko a notat, pe pagina sa de Facebook, că a fost condamnat prin ordin secret: „Judecătoarea Tatiana Makarova i-a refuzat profesorului Roman Melnicenko întorcerea la muncă. La baza concedierii a stat diseminarea unor informații incorecte, însă reprezentantul Curții a refuzat să răspundă, spunând că este vorba de informație exceptată de la prezentarea oficială”.

Menicenko a anunțat pe pagina sa de Facebook decizia instanței.

Pe 7 iunie, Melnicenko fusese amendat cu 30.000 de ruble (circa 550 de dolari), adică valoarea salariului său lunar, după ce a publicat mesaje împotriva ofensivei din Ucraina, pe care le-a calificat drept „informații false”.

Începând cu 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public invazia din Ucraina au fost urmărite penal în Rusia. Cei mai mulți au fost amendați, dar alții riscă pedepse grele cu închisoarea.

În ultimii ani, puținii profesori ruși care pun la îndoială politicile conservatoare ale Kremlinului au fost supuși unor presiuni tot mai mari, iar mai mulți au fost concediați pentru „imoralitate”, motiv care face aproape imposibilă obținerea unui nou loc de muncă în sistemul educațional rusesc.

Foto: Facebook Roman Menicenko

 
 

Urmărește-ne pe Google News