Răzvan Bădău este profesor Teach for Romania la Liceul cu Program Sportiv din comuna Clinceni, Ilfov. Predă în județul cu cele mai slabe rezultate la Bac în 2021 și are la clasă și elevi romi. Acesta le-a transmis, de Ziua Dezrobirii Romilor, un mesaj emoționant elevilor care nu cred în forțele lor și în educație.
„În fiecare zi mă întâlnesc pe holuri, în clase, în curtea școlii sau în proximitatea unității de învățământ cu sute de elevi. O parte dintre aceștia sunt elevi care vorbesc, cu excepția limbii române, o limbă pe care într-o bună zi aș vrea s-o cunosc și eu: limba rromani. O parte dintre cei care vorbesc rromani își dau seama cât de norocoși sunt pentru că știu două limbi, îmbrățișează două culturi, au tradiții, obiceiuri diverse și o sete de cunoaștere cum rar am văzut. O altă parte sunt elevi romi discriminați, nemotivați, neîncrezători în propriile visuri.
În primul rând, celor din urmă aș vrea să le transmit un mesaj. Sunt Răzvan Bădău și, chiar dacă nu m-ați întâlnit până acum, aș vrea să vă spun că indiferent de locul în care vă aflați, de intoleranța sau lipsa de empatie pe care o observați, de descurajarea pe care o resimțiți, sunt foarte mulți elevi și profesori, romi, români sau de alte etnii, care trăiesc în România și cred în voi.
Cred că puteți să reușiți să aveți meseria pe care o doriți când terminați școala. Cred că puteți veni fericiți la școală și să plecați cu zâmbetul pe buze spre casă. Cred că puteți să învățați la fel de bine precum colegii voștri, chiar dacă mulți dintre voi nu au parte de șanse egale sau sunt la limita excluziunii sociale.
Răzvan Bădău, profesor în Clinceni
În al doilea rând, vă rog să continuați să credeți în voi, chiar dacă cei din jurul vostru nu o fac. (…) Închei, așadar, prin a vă spune că a fi rom în țara noastră, după sute de ani în care strămoșii voștri au avut de suferit din pricina discriminării și rasismului, trebuie să fie o mândrie. Continuați să credeți în școală. Puteți să reușiți cu ajutorul educației.”
Momentul de la care romii au început să fie considerați ,,oameni”
Anca Mezei, educatoare și profesoară de limba romani în cea mai mare comunitate de romi din Europa – oraşul Săcele, județul Brașov, a amintit în mesajul ei din Școala 9 momentul eliberării din sclavie:
„Putem crede că, odată cu libertatea, rromii aveau o viață normală sau că se simțeau ca făcând parte din sânul societății, însă lucrurile nu erau chiar așa. Dincolo de faptul că acestora le-a rămas o rană adâncă – «rana robiei», care cu greu se vindecă, se mai adaugă și faptul că, la nivelul societății, existau forme de discriminare și prejudecăți, care nu au făcut altceva decât să distrugă identitatea romă, imaginea de sine și, până la urmă, esența omului și a înțelegerii dintre oameni. În prezent, foarte mulți romi încă nu au curajul să își asume identitatea etnică din cauza imaginii negative și a discriminării existente, devenind astfel un fel de «romi invizibili».
Trecutul nu-l putem schimba, dar putem să avem grijă ca aceste lucruri precum «robia» să nu mai existe. A sosit timpul să înțelegem că schimbarea începe cu fiecare dintre noi! Este datoria noastră, ca oameni, să cunoaștem trecutul și să învățăm din el: să fim mai buni cu ceilalți, să-i ascultăm pe cei din jur, să îi privim cu demnitate, să evităm a judeca fără a cunoaște, să tratăm toate rasele ca fiind egale”.
Articolul complet, în Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro